Trafik Cezasını Erken Ödeme İndirimi Ne Kadar? – Ucuz Araç Kiralama Trafik Cezasını Erken Ödeme İndirimi Ne Kadar? – Ucuz Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Trafik Cezasını Erken Ödeme İndirimi Ne Kadar? – Ucuz Araç Kiralama


Trafik Cezasını Erken Ödeme İndirimi Ne Kadar? – Ucuz Araç Kiralama

Trafik Cezasını Erken Ödeme İndirimi Ne Kadar? – Ucuz Araç Kiralama

 

Ucuz araç kiralama firması olarak trafik cezasını erken ödeme indirimi ne kadar sorusunun cevabı konusunda merak edenleri bilgilendirmek istedik. Peki trafik cezasını erken ödeme indirimi ne kadar? Detaylar için bloğumuzu okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Sürücülerin dikkatsizliği ya da dış etkenler nedeniyle birçok trafik kazası yaşanmaktadır. Bu trafik kazaları ölümlere, yaralanmalara ve maddi hasarlara yol açmaktadır. Daha çok sürücü hatalarından trafik kazaları meydana geldiği için söz konusu hataları en aza indirgemek için caydırıcı trafik cezaları verilmektedir.

 

Trafik cezaları sadece trafik kazasına hatalı olarak sebep olma halinde değil, yanlış araç kullanımı ya da trafik kurallarına uymama halinde de verilmektedir. Son zamanlarda yapılan 1.1.2020 tarihli değişiklikle trafik cezalarına yüzde 22.58 oranında zam getirilmiştir. 

 

Vatandaşlar kendi araçlarıyla olduğu kadar ucuz araç kiralama aracılığıyla da trafik kurallarını ihlal etmektedirler. Trafik cezasını herhangi bir şekilde almış olan bir vatandaşların aklına herhangi bir indirim olur mu gibi sorular gelebilir. Bu sorunun yanıtı olumludur. Ceza sahibinin evine yollanan ceza tebligatında trafik cezasını erken ödeme indirimi ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

 

Araç sahiplerinin kendi ikametgahlarına ceza tebligatı gelirken ucuz araç kiralama yoluyla araç kiralayanların ise aracı kiraladıkları firmaya ceza tebligatı gitmektedir. Bu tebligat aracılığıyla trafik cezasını erken ödeme indirimi öğrenilebilir.

 

 Trafik Cezasını Erken Ödeme Halinde Ne Kadar İndirim Olur?

 

Öncelikle trafik cezasını erken ödeme indirimi ceza konusu paranın ceza tebligatı ilgiliye ulaştıktan sonra on beş gün içinde ödenmesi halinde söz konusu olmaktadır. On beş gün içinde ödenen trafik cezalarında yüzde yirmi beş oranında indirim yapılmaktadır.

 

Trafik cezaları kendi aracıyla ceza almış olan sürücülerin araçlarına, ucuz araç kiralama yoluyla araç kiralayan kişilerin ise şahsına kesilmektedir. Ancak trafik cezasını erken ödeme indirimi her iki durumda da şahısları ilgilendirmekte ve sürücüler indirimden yararlanmaktadır.

 

Söz konusu trafik cezasını erken ödeme indirimi sadece on beş gün için geçerlidir. On beş gün geçtikten sonra indirim söz konusu olmayacaktır. Artı olarak geciken trafik cezaları da her ay için yüzde beş oranında zam yapılacaktır. Yani gerek araç sahipleri gerekse ucuz araç kiralama aracılığıyla araç kiralayanlar zamanında ödemelerini yapmalıdır.

 

En çok kesilen trafik cezaları ve bunların 2020 yılına ait trafik cezasını erken ödeme indirimi şöyle sayılabilir:

 

 • İlk alkollü araç kullanımının cezası 1.228 TL olurken indirimli hali ise 921 TL’dir.

 • İkinci alkollü araç kullanımının cezası ise 1.539 TL iken indirimli hali 1.154 TL’dir.

 • Emniyet şeridini ihlal etmenin cezası 1.228 TL, indirimliyken 921.20 TL’dir.

 • Plakasız trafiğe çıkmanın cezası 1.698 TL, indirimliyken 1.273,50 TL’dir.

 • Ehliyet olmadan araç kullanmanın cezası 2.473 TL, indirimliyken 1.855,25 TL’dir

 • Araç kullanırken cep telefonu kullanmanın cezası 288 TL, indirimliyken 215,75 TL’dir.

 • Emniyet kemeri olmaksızın araç kullanmanın cezası 132 TL, indirimliyken 99 TL’dir.

 • Yasak alanlarda sollama yapmanın cezası 288 TL, indirimliyken 216 TL’dir.

 • Muayenesiz araç kullanmanın cezası 288 TL, indirimliyken 176,25 TL’dir.

 • Hız sınırı aşımı oranı yüzde on ile yüzde otuz arası olmanın cezası 288 TL, indirimliyken 176,25 TL’dir.

 • Hız sınırı aşımı oranı yüzde otuz ile yüzde elli arası olmanın cezası 598 TL, indirimliyken 448 TL’dir.

 • Hız sınırı aşımı oranı yüzde elliyi geçmenin cezası 1.228 TL, indirimliyken 921 TL’dir.

 • Takip mesafesine uymamanın cezası 132 TL, indirimliyken 99 TL’dir.

 

 Trafik Cezalarının Erken Ödemeleri Nereye Yapılır?

 

Trafik cezaları ellerine ulaşan araç sahipleri ya da ucuz araç kiralama aracılığıyla araç kiralayanlar ödemelerini anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeyebilirler. Bir diğer yöntem, Gelir İdaresi Başkanlığı’na ödeme yapmaktır. Bizzat Gelir İdaresi’ne gidilerek trafik cezası ödenebileceği gibi internet üzerinden de ödenebilir. Araç sahipleri ya da ucuz araç kiralama yoluyla araç kiralayanlar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden kredi kartıyla ödeme yapabilirler.