Takometre Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Takometre Nedir, Çeşitleri Nelerdir? - 5scarrental

Blog

Takometre Nedir, Çeşitleri Nelerdir?


Takometre Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Takometre Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

 

Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama firması 5s CarRental olarak takometre nedir? sorusu ve takometre çeşitleri hakkında bir blog hazırladık. Peki takometre nedir? Detaylar için bloğumuzu okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Takometre nedir? sorusunun merak edenler için açıklamak gerekirse, motorlu ekipmanda birim zamanda motorun (şaft veya diskler) devir sayısını gösteren bir motor saatidir. Ayrıca takometre veya RPM saati olarak da adlandırılır. Takometre nedir? sorusunu daha detaylı bir şekilde açıklayalım. Devir saati genellikle dakikadaki devir sayısını gösteren analog bir saat olmaktadır, ancak dijital göstergeler şeklindeki malzemeler de giderek daha fazla görünmektedir. Cihaz bir kadran, mevcut okumayı gösteren bir işaretçi ve güvenli ve emniyetsiz seviyeleri gösteren işaretlerden oluşur. Kelime, hız anlamına gelen Yunanca "tako" dan gelir. "Metron" aynı zamanda ölçü anlamına gelir, bu nedenle takometre ve hız göstergesi birbirinin yerine kullanılabilir ve temelde her ikisi de hızı ölçer. Takometre nedir? sorusunu bu şekilde cevaplayabiliriz. 

 

Takometre nedir? sorusunu cevapladıktan sonra tarihsel olarak, ilk mekanik takometreler merkezkaç kuvveti ölçümüne dayalı olarak tasarlandı. Gelişmiş takometrelerin yeni kullanımları vardır. Örneğin tıpta, bir atardamar veya damara yerleştirilen bir hematakometre, bir türbinin dönme hızına bağlı olarak kan akışını tahmin edebilir. Tıkalı arterler gibi dolaşım problemlerini teşhis etmek için kullanılabilir.  Takometre nedir? cevapladıktan sonra takometre çeşitlerini inceleyelim. 

 

 Takometre Çeşitleri Nedir?

 

 Analog takometreler 

 

İğne tipi bir arayüz ve kadrandan oluşur. Okumaları saklamak için bir sistemleri yok. Ortalama ve sapma gibi detayları hesaplayamazlar. Burada hız, haricen frekans-voltaj dönüştüren kullanılarak voltaja dönüştürüldüğü görülmüştür. Bahsi geçen voltaj daha sonra farklı analog voltmetre ile gösterilmektedir. Kısaca Analog takometre daha gelişmiş bir modeldir. Dışarıya doğru, önceki modifikasyona benzeyen, fakat tork değerinin ok sürücüye iletilmesi prensibinde farklılık gösterir. Cihazın elektronik kısmı krank mili konum sensörüne bağlanmaktadır. Takometrenin içerisinde, iğneyi istenilen miktardan sapmasını sağlayan manyetik bir bobin bulunmaktadır. Bu tarzdaki takometreler ayrıca fazlaca hataya yapısına sahiptir.

 

 Dijital Takometre 

 

LCD veya LED okuma ve saklama için hafızadan oluşur. İstatistiksel işlemler gerçekleştirebilirler ve herhangi bir zaman miktarının hassas ölçümü ve izlenmesi için uygundurlar. Dijital takometreler bu günlerde daha yaygındır ve kadranlar ve pimler kullanmak yerine sayısal okumalar sağlar. Kısaca Takometrelerin en son modifikasyonu dijitaldir. Rotasyonlar parlayan sayılar olarak görülebilir. Daha gelişmiş modellerde, krank mili sensörüne de bağlı olan ekranda oklu sanal bir kadran görüntülenir. Bununla birlikte, manyetik bir bobin yerine, takometreye sensörden gelen sinyalleri tanıyan ve uygun değeri veren bir mikroişlemci takılır. Bu tür cihazların hatası en küçüktür - yaklaşık 100 rpm olmaktadır.

 

 Temaslı ve Temassız Takometreler  Nedir?

 

Temas türü dönen bir şaftla temas halindedir ve bir optik kodlayıcı veya bir manyetik sensör kullanır. Temassız tip, mobil ve lazer veya optik disk uygulamaları açısından idealdir. Bahsi geçen türlerin her ikisi türü de veri toplama metotlarıdır. Kısacası, bunlar arabaya fabrikada takılan takometrelerdir. Üretici, RPM verilerini oldukça doğru gösterecek ve belirli olan motor için onay verilen en yüksek düzey parametreleri gösterecek bir değişiklik seçer. Bu takometreler, kontrol paneline monte edildikleri için onarımı ve değiştirilmesi en zor olacaklardır. Yeni olan cihazı sonlandırmak ve kurmak için, tüm yapılan kontrol panelini ve hatta bazen kontrol panelini (araç modeline bağlı olarak) sökmek gerekir Uzaktan takometre ile çok daha kolay. Sürücünün istediği araç konsolunun herhangi bir yerine montelenebilirler. Bu tarzda cihazlar, olağan takometrenin yapısını fabrikadan sağlanmadığı makinelerde kullanılır. Çoğu zaman, bu tarzda cihazlar dijital ya da en kötü analogdur, çünkü bulunduğu konumları kablonun uzantısıyla bağlı değildir. Temelde bu tarz takometreler kontrol panelinin yanına kurulur. Bu, sürücünün dikkatini yola vererek motor devrini kontrolünü sağlaması gerekir.

 

 Zaman ve Frekans Takometreleri Nedir?

 

Her ikisi de ölçüm yöntemlerine dayanır. Zamanlayıcı, gelen darbeler arasındaki zaman aralığını ölçerek hızı hesaplar; Frekans ölçer, gelen darbelerin frekansını ölçerek hızı hesaplar. Zamanlama takometreleri düşük hızdaki ölçümler açısından idealdir ayrıca frekans takometreleri yüksek hızlı ölçümler için idealdir.

 

 Samsun Çarşamba Havalimanı Araç Kiralama

 

İl merkezine 23 km uzaklıkta bulunan Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama ile Samsun'a ulaşım sağlanmaktadır. Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama yaparak Ordu ve Fatsa'dan Samsun'a gelebilirsiniz. Daha hızlı, daha kullanışlı ve zaman kazandıran bir seçenek Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama hizmetini kullanmaktır. Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama iner inmez teslim aldığınız aracınız dönüşünüzde size teslim edilecektir. Bu yöntemle vakit kaybetmeden seyahat etmek eğlenceli ve stressizdir. Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama Ordu'ya 131 km, Bafra'ya 78 km, Sinop'a 184 km ve Giresun'a 178 km uzaklıkta yer alıyor. Karadeniz'in ortasındaki Tokat ve Niksar gibi şehir ve bölgelerden birçok kişi Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama kullanıyor.