Lastiklerin Düzensiz Aşınmasının Sebepleri Lastiklerin Düzensiz Aşınmasının Sebepleri - 5sCarRental

Blog

Lastiklerin Düzensiz Aşınmasının Sebepleri


Lastiklerin Düzensiz Aşınmasının Sebepleri

Lastiklerin Düzensiz Aşınmasının Sebepleri

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama firması 5s CarRental olarak lastiklerin düzensiz aşınmasının sebepleri konusunda bir blog hazırladık. Peki lastiklerin düzensiz aşınmasının sebepleri nelerdir? Detaylar bloğumuzda.

 

Lastiklerin aşınmasına ilişkin farklı aşınma türleri mevcuttur. Bunlar, yüksek basınç nedeniyle aşınma, düşük basınç nedeniyle aşınma, kamber açılarının yanlış olması nedeniyle aşınma, toe açılarının yanlış olması sebebiyle aşınma, kaster açılarının yanlış olması nedeniyle aşınma, balans bozukluğu nedeniyle aşınma şeklinde belirtilebilecektir. Bahsedildiği üzere lastik aşınmasının temel ana sebepleri hava basıncı, denge sorunları, eğrilmiş jantlar ve hizalama sorunlarıdır. Bahsedilen nedenlerden birkaçı lastiklerin düzensiz aşınması hususuna neden olabilecektir. 

 

 Lastiklerin Düzensiz Aşınması Ne Anlama Gelmektedir? 

 

Farklı düzensiz aşınma tipleri söz konusudur. Lastiklerin düzensiz aşınması hususunda en yaygın görülen düzensiz aşınma tipi, testere dişli aşınma, tek taraflı aşınma, merkezi aşınma ve frenleme kaynaklı lastik dişlerinin düzleşmesi şeklindedir. 

 

 Lastiklerin düzensiz aşınması konusunda yaygın olarak karşılaşılan tipleri daha detaylı olarak irdeleyelim. 

 

 Testere Dişli Aşınma Nasıl Oluşur? 

 

Lastiklerin düzensiz aşınması hususunda karşılaşılan türlerden biri testere dişli aşınmadır. Lastik üzerindeki diş olukları, ıslak ve kaygan zeminlerde sürüş esnasında emniyeti sağlamak açısından oldukça gereklidir. Çapraz su tahliye olukları, lastik omuz bölgesinde bazı serbest bloklar oluşturabilmektedir. Bu bloklar da bazı çalışma koşulları neticesinde aşınarak testere diş diye tabir edilen bir yapıyı meydana getirmektedir. 

 

Bu tip aşınmalarda küçük miktarlarda meydana gelen aşınmalar normal olarak kabul edilmektedir. Sürüş konforuna herhangi olumsuz bir etkileri bulunmamaktadır. Ancak aşınma miktarının çok olması sürüş konforunu ve emniyetini etkileyecektir. Lastikler üzerindeki aşınma oranının eşit olabilmesi adına araç lastiklerinde düzenli rotasyon yöntemini uygulayabilirsiniz. 

 

 Merkezi Aşınma 

 

Merkezi aşınma, genellikle yüksek motor gücüne sahip araçların lastiklerinde ve yüksek hava basınçlı lastiklerde görülmektedir. Güçlü motorlu araçlarda, dur kalk esnasında veya trafik ışıklarında kalkarken yapılan hızlanma esnasında dişlerdeki aşınmalar hızlanabilmektedir. Bu tip bir aşınmayı önlemenin en kolay yolu, tahriksiz dingile geçmektir. Böylece eşit bir yıpranma yapısı elde edilebilecektir. Ayrıca lastiklerin hava basıncı da araç üreticisinin tavsiyelerine uygun şekilde ayarlanmalıdır. 

 

 Tek Taraflı Aşınma 

 

Lastiklerin düzensiz aşınması konusuna ilişkin bir diğer aşınma tipi de tek taraflı aşınmadır. Tek taraflı aşınma tipine neden olan en yaygın durum, aks geometrisinden kaynaklanmaktadır. Aks geometrisinde zaman içerisinde bozulmalar meydana gelebilmektedir. Araç kullanırken çukurlara girme, kasislere yüksek hızla girme, kaldırıma vurma gibi sebeplerden ötürü aks geometrisinde bozulmalar söz konusu olabilecektir. 

 

Ayrıca, düşük profilli bir lastik kullanma da aksın hizalamasını olumsuz şekilde etkileyebilecektir. Öte yandan, değiştirilmiş süspansiyon kolları da düzensiz aşınmanın nedenleri arasında sayılabilir. Özetle, aracın tekerleklerinin hizası bozulduğunda mutlaka tekerleklerin hizalaması yapılmalıdır. Sapma varsa düzeltilmelidir. Lastiklerin düzensiz aşınması konusuna yönelik tüm detaylar yukarıda etraflıca belirtilmektedir. 

 

 İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama Hizmeti

 

www.5scarrental.com.tr adresinden İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama kapsamında hizmet veren tüm araçlarımıza ulaşabilirsiniz.

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama kapsamında ulaştığınız bu firmaları karşılaştırabilir ve sizin için en uygun fiyatlarla araç kiralayabilirsiniz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama sayesinde kiraladığınız aracı herhangi bir koşul olmaksızın iptal edebilme şansına sahipsiniz. Bu sayede kullanmayacağınız araç için boş yere para ödememiş olursunuz. 

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama ile araç sınıfına, araç markasına, yakıt tipi ve sürüş tipine göre seçimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

 

 İzmir Adnan Menderes havalimanı araç kiralama dahilinde oldukça geniş kapsama sahip araçların bulunduğu listeden istediğiniz aracı seçmeniz mümkündür. Her türlü bakım hizmeti düzenli şekilde yerine getirilen araçları rahatlıkla kullanabilirsiniz.

 

 İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama kapsamında gereken belgeler de aşağıda belirtilmektedir.