Debriyaj Balatası Nedir, Ne Zaman Değiştirilir? – Ucuz Araç Kiralama Debriyaj Balatası Nedir, Ne Zaman Değiştirilir? – Ucuz Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Debriyaj Balatası Nedir, Ne Zaman Değiştirilir? – Ucuz Araç Kiralama


Debriyaj Balatası Nedir, Ne Zaman Değiştirilir? – Ucuz Araç Kiralama

Debriyaj Balatası Nedir, Ne Zaman Değiştirilir? – Ucuz Araç Kiralama

 

Ucuz araç kiralama yapmak isteyenler ile kendi aracı bulunan sürücülerin debriyaj balatası nedir, ne zaman değiştirilir, sorunu merak ediyor. Bu bloğumuzda da debriyaj balatası nedir, ne zaman değiştirilir konusuna yer verdik. 

 

Sürücünün aracı hakkında az çok bilgisi olması, güvenli sürüşü sağlamaya ve aracı iyi durumda tutmaya yardımcı olur. Araç sahiplerinin veya ucuz araç kiralama yapmak isteyenlerin anlaması ve takip etmesi gereken önemli parçalardan biri debriyajdır. Peki, debriyajlar ve debriyaj balataları nedir?

 

Debriyaj, kelimenin tam anlamıyla "kavrama" anlamına gelir ve ana görevi, motor ile şanzıman arasındaki bağlantıyı kesmek ve vites değiştirmeye izin vermektir. Debriyaj balatası, motorla aynı anda dönen ve bu hareketi şanzımana ileten bir elemandır. Bu parça işlevi gereği motorla doğrudan temas halindedir ve sürtünmeye eğilimlidir. Sürtünmeye dayanacağı için kaçınılmaz olarak yıpranacaktır. Bu mekanizma; baskı, astar ve bilyalı rulman olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır ki bu da arabanın sürüş kısmını içerdiği için oldukça önemlidir. Ucuz araç kiralama yapmak isteyen sürücüler kiralayacakları otomobillerinin debriyaj balatalarının bitmediğinden emin olmalıdır. Ucuz araç kiralama ile araç kiralayacak sürücüler bu kontrollerle seyahatlerini güvenli hale getirebilir. 

 

 Debriyaj Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır?

 

Kullanım koşullarına bağlı olarak, debriyaj balatası aşınır ve zamanla hizmet ömrü sona erer. Bazı ön işaretler var, debriyajın eksiksiz olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. İlki endişeye neden olur; ilk kalkışta araç sallanır, debriyaj yukarıda kavrar ve pedal sertleşir.

 

Ayrıca, ucuz araç kiralama ile kiraladığınız araçta veya kendi aracınızda vites değiştirmede sorun yaşadığınızı ve debriyaja tekrar tekrar basmanız gerektiğinde kötü bir koku yaydığını fark edebilirsiniz. Ayrıca otomobilin motorunun güçlü bir ses çıkardığını da fark edebilirsiniz. Klasik deyim "motor çığlığı" dır, ancak araç sahip olması gereken performansa ulaşamaz ve çekişi de azalır.

 

Bu aynı zamanda yakıt tüketiminde önemli bir artışa neden olabilir. Bu işaretleri gördüğünüzde, daha fazla hasar ve masraftan kaçınmak için kalifiye bir tamirci bulmanız gerekir. Debriyajı değiştirmekten yorulmayın, çünkü genellikle yarım gün sürer.

 

 Debriyaj Balatası Ne Zaman Değişir?

 

Debriyaj balatasının aşınması doğrudan araç sürücüsünün kullanımına ve trafik koşullarına bağlıdır. Ucuz araç kiralama firmalarındaki otomobiller ile kendi otomobiline sahip sürücülerin araçlarındaki otomotiv kaplamalarının ortalama ömrü 70.000 km ile 100.000 km arasındadır. Doğru kullanılırsa, bu mesafe daha uzun gibi görünebilir, ancak yine kilometreden ziyade aracın durumuna göre belirlemeniz gerekir.

 

Durma ve vites testleri yaparak bu sinyallerin araçta olup olmadığını olabildiğince erken öğrenebilirsiniz. Bu göstergelere dikkat edin; "Baskı pabucu ve debriyaj paketi ne zaman değiştirilmelidir?" Sorusunun cevabını verin. Önceki işaretleri bu kullanım sınırları içinde veya daha önce görmüşseniz, debriyaj burcunu tamir etme veya değiştirme zamanı gelmiştir.

 

 Debriyaj Setini Yenilerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

 

Otomobillerde kullanılan debriyaj paketi mekanik parçalardan oluşmaktadır. Bu tür kurumlar için kullanılan mekanik parçaların da kaliteli olması gerekir. Burada debriyaj paketini değiştirirken en önemli faktörlerden biri, orijinal parçaları ve yüksek kaliteli parçaları seçmektir. Diyelim ki fiyat daha uygun, uzun vadede yan sanayi ürünlerine geçmek size daha pahalıya mal olabilir. Kalitesiz balatalar, ağır hizmet tipi araç kullanımında inceleceğinden, daha sık değiştirilmeleri gerekir.

 

Diğer bir sorun da debriyaj balatalarının bakımı, kontrolü veya değiştirilmesi için güvenilir teknik servislerin tercih edilmesidir. Araç sahibi burada; debriyaj grubunuzu değiştirecek, gerekli kontrolleri dikkatlice yapacak ve aracın güvenli kullanımını sağlamak için diğer ilgili parçaların elden geçirilmesini önerecektir. Burada sorumluluğunuz, teknik servis olsa bile orijinal olmayan ve düşük kaliteli parçaların kabul edilmemesini sağlamaktır. Bu sayede aracın sorunsuz çalışmasını sağlamak için gerekli önlemleri alabilirsiniz. 

 

 Baskı Balata Fiyatları

 

Araç tipine ve motora göre değişmekle birlikte, kaşe grubu grubunun ortalama fiyatı 1.000 Türk lirasıdır. Bu ürün baskı plakası, kavrama burcu ve bilyelerle birlikte satılmakta olup, bilyesiz 700 liraya düşürülmüştür.

Debriyaj kitinin ortalama değişim ücreti 300-400 TL'dir. Debriyaj değişimi, ortalama 3-4 saat süren kapsamlı bir işlemdir.

 

Balata değişiminin fiyatı, aracın modeline ve volan değişimine bağlıdır. Miktar ihtiyaç duyulduğun da artırılabilir. Ucuz araç kiralama firmaları bu değişimleri zamanında yerine getirmektedir. 

 

 Otomatik Şanzıman Baskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılır?

 

Tam otomatik vitesli bir araçta tork konvertörü olduğu için baskı balata sistemi yoktur. Ancak yarı manuel şanzımanlı araçların, manuel şanzıman gibi belirli bir aralıkta değiştirilmesi gerekiyor. Aynı şekilde, daha ince bir debriyaj balatası sürücüye birçok sinyal sağlayacaktır. Bunlar;

 

Araçlar, özellikle dur-kalk trafiğinde fren uygulandığında çok fazla titreşim üretecektir.

 

Aniden hızlanmanız gerektiğinde, aracınız sürekli rölantide çalışmaya başlayacaktır. Ek olarak, şanzıman, vites seçimi sırasında dengesiz kalacak olan daha sonraki bir vites değiştirme gerçekleştirecektir.

 

Yakıt tüketiminiz büyük ölçüde artacaktır.

 

DSG gibi gelişmiş taşıma sistemlerinde, baskı balata tehlikeli bir seviyeye ulaştığında, araç bilgisayarı bir uyarı verecektir.