Buzlu Yolda Araç Kullanım Tavsiyeleri Buzlu Yolda Araç Kullanım Tavsiyeleri - 5sCarRental

Blog

Buzlu Yolda Araç Kullanım Tavsiyeleri


Buzlu Yolda Araç Kullanım Tavsiyeleri

Buzlu Yolda Araç Nasıl Kullanılmalıdır?

 

Genellikle kış aylarında denk gelebileceğiniz buzlu yollar sürüş becerilerinizin en çok sınandığı zamanlardan biri olmaktadır. Aracı kullanmaya başladığınız yerden 100 metre ileriye kadar bile götürebilmek oldukça zor olabilir. Genelde havanın bu kadar zorlu olduğu zamanlarda doğru önlemleri almak oldukça önemlidir. Aracınızın kış şartlarına uygun olması ve sürüş becerileriniz; buzlu yollarda kaza yapma riskinizi minimize edecek önemli detaylardır. Kullanma tekniklerinden araç ekipmanlarına kadar tam teçhizat hazırlıklı olmanız ve ani ve sert manevralar yapmamanız buzlu yollarda en doğru hamlelerdir. 

Buzlu yolda araç nasıl kullanılmalıdır? 

Buzlu yollarda araç kullanırken bazı püf noktalara dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Böyle zamanlarda mal ve can kaybına neden olabilecek kazalar sık sık yaşanır. Araç lastiklerinden sileceklere kadar tam anlamıyla hazırlıklı olmanız gerekir.

Kışın Araç Kullanmak;

Kışın araba kullanmak oldukça zordur. Trafiğin zorluğuna bir de kış şartları eklendiği zaman araç kullanmak daha da zor gelebilir. İstanbul gibi yoğun trafiğin olduğu bir kentte yaşıyorsanız aracınız 5s Carrental filomuzun araçları gibi kış şartlarına hazır olmalıdır. İstanbul yeni havalimanı araç kiralama üzerinden bakımlı, size uygun aracı bulabilirsiniz. Buzlu havalarda sadece sürüş becerilerinizin yeteceği araçla yolculuklarınızı güvenle yapabilirsiniz.

Kış aylarında sadece buzlu yollar değil aynı zamanda rüzgarlı havalar ve yağmur da işleri zorlaştırabilir. Böyle zamanlarda sürüş becerilerinizi en iyi şekilde kullanmanız gerekir. Eğer sürücüler dikkatli davranırsa ve araçlarını kış şartlarına uygun hale getirirse kazaların önüne rahatlıkla geçilebilir.

 

 Buzlu Yolda Araç Kullanmanın Teknikleri

 Buzlu yolda araç kullanırken bazı teknikleri bilmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Eğer teknikleri doğru uygularsanız ve sürüş becerilerinizi olabildiği en iyi şekilde kullanırsanız, böyle zamanlarda araç kullanmak sanıldığı kadar zor olmaz.

  • Ani ve sert manevralar yapmaktan kaçının.
  • Virajları yumuşak sürüş tekniğini kullanarak alın.
  • Yokuş aşağı inerken frene hafif hafif dokunarak inin. Yokuş yukarı çıkarken de patinaj çekmemesi için yolu ağır olarak almaya dikkat edin.
  • Gizli buzlanmalara dikkat etmeye özen gösterin. Aracınızı sağa sola savuracak gizli buzlanmalara karşı en iyi sürüş tekniği aracı yavaş kullanmaktır. Asgari hız limitlerinin biraz üzerinde yolunuza devam edebilirsiniz.

 

 Buzlu Yolda Önemli Sürüş Teknikleri

 Buzlu yolda araç nasıl kullanılmalıdır ve kullanırken hangi önemli tekniklerin bilinmesi gerekir?

 Sürüş becerilerinizin yanında önemli sürüş tekniklerini de bilmeniz gerekir. Buzlu yolda teknik bilgiler ve sürüş becerisi hem sizin hem de trafikteki diğer sürücülerin güvenliğini sağlamaya yetecektir. 

Direksiyon hakimiyetinin sağlanması buzlu yolda aracınızın savrulmasını önlemenin en önemli yollarından biridir. Kestiremediğiniz virajlarda veya aniden karşınıza çıkan buzlu yollarda direksiyonu iyi kullanmalısınız. Eğer etrafınızda herhangi bir araç bulunmuyorsa yol ortasında kalmaya dikkat etmelisiniz. Veya yaya geçidine yakınken direksiyon hakimiyeti sağlamanız gerekiyorsa yaya geçidinden olabildiğince uzak durmaya çalışmalısınız.

 

 Araç Ekipmanları Kış Şartlarına Uygun Olmalıdır

 Önemli bir diğer konu ise araç ekipmanlarıdır. Aracınızın kış şartlarına ne kadar hazırlıklı olursa işiniz o kadar kolaylaşacaktır. Arabanın gerekli bakımlarını yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Yola çıkmadan önce de kontrolleri yapmalı, aracın sürüşe hazır olduğuna emin olmalısınız.

  1. Arabanın bakımlarını sık sık yaptırın. Aracınız bakımlı olursa olası arızaların önüne geçme fırsatınız olur. Buzlu yolda araçların arıza yapması kötü senaryoların meydana gelmesine neden olabilir.
  2. Elektrik tesisatının arızalı olmadığından emin olun. Elektrik sisteminin olması gerektiği gibi çalışması önemlidir. Özellikle akünün böyle zamanlarda arızalanması kazaya sebebiyet verebilir.
  3. Buğulu ve ıslak camlar önünüzü görmenize engel olur. Bu nedenle sileceklerin görevini iyi yaptığından emin olmalısınız. Aracı kullanmadan önce kontrol etmekte fayda var.
  4. Kar lastiği kullanmayı ihmal etmeyin. Hava şartları ne olursa olsun kış aylarında gizli buzlanmalar sık sık meydana gelebilmektedir. Bu nedenle kış lastiğini düzenli olarak kontrol etmeli, gerekiyorsa yenilemelisiniz.
  5. Yakıtın uzun süre dayanmasına dikkat etmelisiniz. Depoda yeteri kadar yakıtın bulunması da oldukça önemlidir. Eğer yakıt biterse ve yol ortasında kalırsanız buzlanmalar yüzünden kazalar meydana gelebilir.