Araçlarda Süspansiyon Sistemleri Ve Çeşitleri

Araçlarda Süspansiyon Sistemleri Ve Çeşitleri - 5scarrental

Blog

Araçlarda Süspansiyon Sistemleri Ve Çeşitleri


Araçlarda Süspansiyon Sistemleri Ve Çeşitleri

 Araçlarda Süspansiyon Sistemleri Ve Çeşitleri

 

Antalya Havalimanı araç kiralamafirması 5s CarRental olarak araçlar süspansiyon sistemleri ve çeşitleri hakkında sürücüleri bilgilendirmek istedik. Detaylar için bloğumuzu okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Süspansiyon veya "asılı", aracınızı tekerleklere bağlar; Yol, araba ve sürücü arasında uyum sağlayarak trafik kontrolünü sağlayan bir sistem. Genel olarak, yol tutuşunu ve dengeli bir sürüşü destekler. Bu, lastiklerin yolla sürekli temas halinde tutulmasıyla yapılır. Bu şekilde, arızalar veya virajlar durumunda aracın kontrolünü kaybetmeden sürüşe devam edebilirsiniz. Yani süspansiyon sistemi sayesinde fren veya direksiyon hareketlerinize hızlı tepki verebiliyor; asgari düzeyde kötü yol koşullarından etkilenirsiniz. Bu hem yolcuların güvenliği hem de aracın konforu ve dayanıklılığı açısından çok önemlidir. Bu sistemin unsurları nelerdir? Süspansiyon sisteminin en önemli unsurları yaylardır. Aslında aracın hareketinin kontrolü bu yaylar ile sağlanabilir.

 

Sahip olduğunuz aracın türüne bağlı olarak sistem, yaprak yaylar, helezon yaylar, burulma çubuğu veya hava yastığı gibi çeşitli yay türleri kullanır. Yayların hareketini dengelemek için sistem amortisörler kullanır. Damperler dengelemek için yayların tersi yönde hareket eder. Yaylar ve amortisörler, süspansiyon sistemi adını verdikleri metal külbütör kolları ile aracın iskeleti olan şasiye tutturulur. Bu kollar sayesinde aracınızın tekerlekleri, keskin dönüşlerde bile yolda düz yürüyebilir. Aracın kendini bu dönüşlere atmasını engelleyen kısım ise denge çubukları ya da denge çubuklarıdır. Diğer bir süspansiyon elemanı olan bilyeli mafsallar, tekerleklerin aks ile sürekli temasını sağlar.

 

 Süspansiyon Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

 

Süspansiyon türleri araç türüne göre değişir. Genel olarak iki tip süspansiyon sistemi vardır: sabit dingil süspansiyon sistemi ve bağımsız süspansiyon sistemi. Bu sistemlerin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

 

 Sabit süspansiyon sistemi Nedir?

 

Bu sistemde sağ ve sol tekerlekler bir aks vasıtasıyla birbirine bağlanır. Bu nedenle aks süspansiyon sistemi olarak da adlandırılır. Otobüs, kamyon, kamyonet gibi araçlarda kullanılan sabit süspansiyon sisteminde sağ ve sol tekerlekler gövdeye veya şasiye takılan tek bir aks ile birbirine bağlanır. Ağır hizmet tipi ticari araçların ön ve arka süspansiyonlarında yaprak yaylar tercih edilirken, daha küçük ticari araçlarda helezon yaylar kullanılmaktadır. Sabit süspansiyon sisteminin özellikleri şu şekilde sıralanabilir: Dayanıklı oldukları için ağır yük araçlarında rahatlıkla kullanılabilirler. Daha az parçadan ve daha basit bir yapıdan oluşurlar. Virajlarda bir miktar araç eğimi olabilir. Tekerlekler daha az aşınır. Uzun hizmet ömrünün aksine sürüş konforu düşüktür.

 

 Bağımsız süspansiyon sistemi Nedir?

 

Tekerlerin birbirinden bağımsız olarak yukarı, aşağı, sola ve sağa hareket etmesini sağlayan bağımsız veya yüzer süspansiyon sistemi, gövde hareketini sınırlar ve yola devam ederken mükemmel viraj hareketliliği sağlar. Mc Pherson süspansiyon tipleri çift salıncaklı ve amortisörlü olarak mevcuttur. Özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz: Yola çok iyi yapıştıkları için güvenli bir sürüş sağlarlar. Tekerleklerin yukarı ve aşağı hareketleri farklılık gösterdikçe tüketim de buna göre değişmektedir. Yaylar gövdeyi desteklediği için yumuşak yaylar kullanılabilir.

 

 Havalı Süspansiyon Nedir?

 

Süspansiyon sisteminde metal yaylar yerine hava yayları kullanan sistemlere havalı süspansiyon sistemleri denir. Havalı süspansiyon olarak da bilinen bu sistemde hava körüklerinin basıncı değiştirilebildiği için damper sertliği de ayarlanabilmektedir. Havalı süspansiyon sisteminin avantajlarından biri, yoldaki tümsek ve çukurlardan geçerken yüksek düzeyde konfor sağlamasıdır. Ayrıca viraj alırken sertleşir ve aracın savrulmasını azaltır. Bu sistem aynı zamanda aracın yüksekliğini değiştirmenize de izin verir. Mercedes Airmatic süspansiyonu da bu süspansiyonun bir versiyonudur.

 

 Aktif Süspansiyon Sistemi Nedir?

 

Bilgisayar kontrollü, elektronik olarak kontrol edilen (aktif) süspansiyon sistemi, çok kısa bir sürede gerçek sürüş durumuna uyarlanabilir. Tüm tekerleklerdeki amortisörleri farklı seviyelerde ayarlamanıza izin vererek size konforlu veya zorlu sürüş seçeneği sunar. Araç hızı arttıkça dengeyi de artırır. Aynı zamanda en yüksek süspansiyon fiyatlarına sahip seçenektir. Genel olarak, süspansiyon sistemleri fiyatları geniş bir yelpazeye yayılmıştır. Süspansiyon sisteminin yayları ve diğer parçaları ayrı ayrı satın alınabildiği için tüm sistemi paket halinde teslim etmek de mümkündür. Bu nedenle kesin bir fiyat vermek zordur. Ancak askı sistemi fiyatları 3000 TL'ye kadar çıkabilir.

 

 Antalya Havalimanındaki Araç Kiralama Şirketleri 

 

Antalya Havalimanı araç kiralama aylık araç kiralama hizmeti sunulmaktadır. Üstelik Antalya Havalimanı araç kiralama karşılaştırılırken en düşük fiyatlarla araç kiralamak mümkündür. Fiyat karşılaştırması Antalya Havalimanı araç kiralama ekonomik veya lüks araç kiralama işlemleri içindir ve en uygun Antalya araç kiralama fiyatlarını bulmak kolaydır. Antalya Havalimanı araç kiralama firmalarından kaliteli hizmet alabilen firmaları seçer. Antalya Havalimanı araç kiralama kiralık yeni arabalar sunuyor. Antalya havalimanı yoğun bir havalimanıdır ve bazen kiralık araçlar son dakikada bitebilir. Bu nedenle aracınızı Antalya Havalimanı araç kiralama önceden rezerve etmenizi tavsiye ederiz.