Araçlarda Fren Mesafesi Nasıl Hesaplanır? Araçlarda Fren Mesafesi Nasıl Hesaplanır? - 5sCarRental

Blog

Araçlarda Fren Mesafesi Nasıl Hesaplanır?


Araçlarda Fren Mesafesi Nasıl Hesaplanır?

Araçlarda Fren Mesafesi Nasıl Hesaplanır?

 

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama firması 5s CarRental olarak araçlarda fren mesafesi nasıl hesaplanır? sorusunu merak edenler için bir blog hazırladık. Peki araçlarda fren mesafesi nasıl hesaplanır? Detaylar için bloğumuzu okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Sürüş esnasında göz önünde bulundurulması gereken en önemli hususlardan ve aynı zamanda güvenlik önlemlerinden biri araç takip ve durma mesafesini iyi ayarlamak, bunlar için belirlenen kurallara uymaktır. Bahsedilen hususların dikkate alınmaması diğer bir ifade ile göz ardı edilmesi neticesinde hem maddi hem de manevi anlamda ciddi sonuçlar meydana gelebilecektir. 

 

Bu durumun ortadan kalkması için araçlarda fren mesafesi nasıl hesaplanır? Bu konuya açıklık getirmekte fayda olacaktır. Araçlarda fren mesafesi nasıl hesaplanır? konusunun daha iyi anlaşılabilmesi adına bazı tanımların irdelenmesi gerekmektedir. 

 

 Bunlar şu şekildedir:

 

 Reaksiyon Mesafesi: 

 

Sürüş sırasında herhangi bir engelle karşılaşılmasından frene basılan ana dek geçen süre, reaksiyon süresi olarak adlandırılmaktadır. Engelle karşılaşılan andan frene basılan ana kadar aracın aldığı yola ise reaksiyon mesafesi olarak ifade edilmektedir. 

 

 Fren Mesafesi: 

 

Frene basılan andan aracın durmasına kadar kat edilen mesafe, fren mesafesi olarak ifade edilmektedir. 

 

 Durma Mesafesi: 

 

Sürüş sırasında bir engelle karşılaşılmasından aracın durma zamanına dek geçen mesafe, durma mesafesi olarak adlandırılır. Farklı bir deyişle durma mesafesi, reaksiyon mesafesi ile fren mesafesinin toplamı olarak belirtilebilmektedir. 

 

Araçlarda fren mesafesi nasıl hesaplanır? hususunun net anlaşılabilmesi için şu bilgileri de vermekte fayda olacaktır. 

 

Reaksiyon mesafesi, aracın hızı ile doğru orantılı olacaktır. Diğer bir deyişle, araç ne kadar hızlı olur ise reaksiyon mesafesi de o kadar uzun olacaktır. 

 

Reaksiyon süresi ortalama olarak yarım saniye ile 2 saniye arasında değişmektedir. Bir örnek ile açıklamak gerekirse, saatte 90 km hızla yol alan bir araç, saniyede 25 metre yol alacaktır. Reaksiyon süresinin 1 saniye olduğunu kabul edelim. Bu durumda engeli fark ettikten sonra frene basana dek araç 25 metre yol almış olacaktır. Eğer öndeki araç ile mesafemiz bu mesafeden az ise istenmeyen kazalar meydana gelebilecektir. 

 

 Araçlarda fren mesafesi nasıl hesaplanır? konusunda birtakım formüllerden de bahsedilebilecektir. 

 

 Reaksiyon, Fren, Durma Mesafeleri Formülleri Nelerdir? 

 

 Reaksiyon Mesafesi = Araç Hızı x Reaksiyon Süresi / 3,6 

 

 Fren Mesafesi = Araç Hızının Karesi / 250 x Sürtünme Katsayısı 

 

 Durma Mesafesi = Reaksiyon Mesafesi + Fren Mesafesi 

 

 Takip Mesafesi: 

 

Takip mesafesi, aracın güvenli şekilde durabilmesi adına öndeki araç ile arasında olması gereken en az mesafe şeklinde tanımlanabilmektedir. 

 

 Bu süre 2 saniye, 4 saniye ve 10 saniye kuralı ile ayarlanabilmektedir. 

 

Araçlarda fren mesafesi nasıl hesaplanır? konusuna ilişkin bahsedilen süreleri daha detaylı aktarmak yerinde olacaktır. 

 

2 Saniye Kuralı: Normal şartlar için referans alınması gereken süre olarak belirtilebilir. 

 

4 Saniye Kuralı: Hava şartlarının kötü olduğu durumlar için dikkate alınmalıdır. Islak ve kaygan zemin göz önünde bulundurularak 2 saniye yerine 4 saniye referans noktasını seçmeniz gerekecektir. 

 

10 Saniye Kuralı: Sisli ve buzlu, karlı havalar için dikkate alınması gereken süredir. 

 

 Araçlarda fren mesafesi nasıl hesaplanır? konusuna ilişkin detaylar yukarıda belirtildiği gibidir. 

 

Ankara Esenboğa Havalimanı Araç Kiralama Hizmeti

 

www.5scarrental.com.tr adresinden Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama üzerinden, bu kapsamda hizmet veren tüm kiralama şirketlerine ulaşabilirsiniz. Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama vasıtası ile ulaştığınız tüm araçlarımızı kıyaslayabilirsiniz. Bunun sonucunda en uygun fiyatlar ile araç kiralamanız mümkündür. 

 

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama ile kiraladığınız otomobilleri koşulsuz iptal etme hakkınız bulunmaktadır. 

 

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama aracılığı ile yapacağınız araç aramalarında aracın marka modelinin haricinde aracın sınıfına, yakıt tipine, vites tipine göre de arama yapmanız mümkündür. 

 

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama kapsamında son derece geniş kapsamlı araç listesinden dilediğiniz aracı seçebilirsiniz. Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama garantisinde bakımları ve temizlikleri düzenli yapılan araçları gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.