Araç Üzerindeki Rehin Nasıl Kaldırılır? – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama

Araç Üzerindeki Rehin Nasıl Kaldırılır? – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Araç Üzerindeki Rehin Nasıl Kaldırılır? – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama


Araç Üzerindeki Rehin Nasıl Kaldırılır? – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama

Araç Üzerindeki Rehin Nasıl Kaldırılır? – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama firması olarak araç üzerindeki rehinin nasıl kaldırılacağı konusunda bir makale hazırladık. Peki araç üzerindeki rehin nasıl kaldırılır? Detaylar bloğumuzda.

 

Kimi zaman kişinin kendi ihtiyacı nedeniyle kimi zaman ise bir başkasının ihtiyacı nedeniyle araçlar rehin edilebilir. Genelde bankadan alınacak kredi için araçlar rehin edilmektedir. Yüklü miktarda alınan krediler ödenirken araçlar hala rehin altında kalmaktadır. Ne zaman ki borç tamamlandığında araç üzerindeki rehin kaldırılabilecektir. 

 

Araçlar kredi için rehin edildiğinde taşıt siciline bu rehin kaydedilir. Bu kaydın sebebi ise hak kaybı olmamasıdır. Araç sahibi aracı satmak istediğinde alacak kişinin rehinden haberdar olması için rehin taşıt siciline kaydedilir. Bir kişi ya kendine ait aracı borcu için rehin edebilir ya da bir başkasının aracını o kişinin onayı ile rehin edebilir.

 

Ancak İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama gibi yollarla geçici olarak edinilen araçlar kişinin kendi borcu için rehin edilemez. 

 

Bir araç rehin edildikten sonra akla takılan en önemli soru araç üzerindeki rehin nasıl kaldırılır? sorusudur. Bu sorunun cevabı ise aşağıda yanıtlanacaktır.

 

 Araçlar Üzerindeki Rehin Nasıl Kaldırılır?

 

Araçlar üzerindeki rehinin kaldırılması için iki yöntem vardır. Çünkü 2011 yılında yapılan bir değişiklikle rehin kaldırma işlemi değişmiştir. Ancak 2011 yılından önce yapılmış rehinde eski usulle kaldırılacaktır. Buna göre eksi usul ve yeni usul olmak üzere rehin kaldırmak için iki usul vardır. Anlaşıldığı üzere araç üzerindeki rehin nasıl kaldırılır? sorusunun cevabı iki usulle açıklanacaktır.

 

 • Yeni Usul

 

Yeni usule göre kredi alınan banka şubesine gidilerek borcun tamamlandığı ve bundan dolayı rehinin kaldırılmak istendiği belirtilir. Bankadaki görevli gerekli işlemleri ve kontrolleri yaparak, bir sorun olmadığını görürse, rehini kaldıracaktır. Rehini kaldıran kişi e-devlet üzerinden rehinin kaldırıp kaldırılmadığını kontrol edebilir. Rehinin kaldırılma durumu araç sahibinin onayı ile olmaktadır.

 

Yani İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama gibi yöntemlerle elde bulundurulan araçlar üzerinde rehin kurulamadığı gibi zaten bir rehin olmadığından kaldırma işlemi de yapılamaz. Ancak İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama işini yapan kişi işi dolayısıyla elindeki kiralık araçları rehin edip borcunu ödedikten sonra da rehini kaldırtabilir.

 

 • Eski Usul

 

Eski usulde rehin kaldırma işlemi yeni usuldeki kadar kısa ve masrafsız olmamaktadır. Eski usulde araç üzerindeki rehin nasıl kaldırılır? sorusunun cevabı kısa olsa da işlemler uzun olacaktır. Eski usule 2011 yılından önce aracını rehin edenler tabi olmaktadır. Eski usule göre rehin kaldırma işlemleri dört aşamalıdır:

 

 1. Öncelikle borç ödenerek tamamlanmalıdır.

 2. Borcun tamamlandığı bankaya gidilerek alınacak bir belgeyle gösterilmelidir.

 3. Banka görevlisi ile birlikte notere gidilerek borcun tamamlandığını gösteren belge onaylatılmalıdır.

 4. Son olarak ise Trafik Tescil Müdürlüğü’ne gidilerek noter onaylı belge aracılığıyla rehin kaldırılmalıdır.

 

Görüldüğü gibi eski usulde yeni sistemde olduğu gibi sadece banka görevlisiyle işlemler halledilerek rehin kaldırılamamaktadır. Hem noter onayı hem de Trafik Tescil Müdürlüğü’nün incelemesi gerekmektedir. Belgelerin doğruluğuna kanaat getirildiğinde taşıt üzerindeki rehin kaldırılacaktır.

 

 Rehin Kaldırma İşlemi Ne Kadar Sürer?

 

Rehin kaldıracak kişilerin aklına araç üzerindeki rehin nasıl kaldırılır? sorusundan sonra rehin kaldırma işleminin ne kadar süreceği sorusu gelmektedir. Bu sürede eski ve yeni usule göre değişmektedir.

 

 • Yeni Usul

 

Yeni usulde rehin kaldırma işlemi online olarak yapıldığından birkaç dakikada tamamlanabilmektedir. Bankadaki görevli evrak ücretlerini online olarak da alabildiğinden sadece bir iki dakikada araç üzerindeki rehin kaldırılabilir. Yine İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama işi gibi araç kiralama işlerini yürütenler firmalarının bünyesindeki araçların üzerindeki rehini kaldırırken de aynı yolu izleyecektir.

 

 • Eski Usul

 

 Eski usulde banka, noter gibi işler olduğu için bir hafta belki 3-4 gün sürebilir ancak bu işlemler hızlandırıldığında söylenebilir. Eğer banka ağır davranırsa bir ay bile sürebilir. İşlemlerin çabucak bitmesini isteyen kişiler bankalarına baskı yapmak zorunda kalacaktır. Böylece daha hızlı olarak halledilebilecektir.