Yeşil Kart Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?

Yeşil Kart Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? - 5sCarRental

Blog

Yeşil Kart Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?


Yeşil Kart Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?

Yeşil Kart Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? 

 

Ucuz araç kiralama hizmeti de sunan 5s CarRental olarak bugünkü yazımızda yeşil kart sigortası nedir, ne işe yarar? sorusu konusunda bir içerik oluşturduk. Peki yurt dışına seyahat edeceklerin merak ettiği yeşil kart sigortası nedir, ne işe yarar? Detaylar için bloğumuzu okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Yeşil kart sigortasına geçiş yapmadan önce araç kiralama konusu anlatılacaktır. Çünkü yeşil kart sigortası hem kişisel olan araçlarda hem de kiralanan araçlarda önemli bir yere sahiptir.

 

Kendilerine ait araçları olmayan bireyler kısa ya da uzun yolculukları için firmalara ucuz araç kiralama talebinde bulunur. Bireyler kişisel istekleri doğrultusunda işlerini görebilecekleri hem uygun fiyatlı hem de kaliteli araçları süreli olarak kiralar.

 

Kiralanan araçlar ile yurt içinde seyahat edilebilme imkanı bulunurken, yurt dışına seyahat çoğu araç kiralama firmasından kiralanan otomobil ile mümkün değildir. Bireyler kendi araçları ile de yurt dışı seyahatlerini gerçekleştirebilir. Araç kullanan bireyler için kurallara uyulsa dahi her zaman kaza yapma riski mevcuttur. Yurt dışında kiralanan araçlarla ya da kendi bireysel araçlarla da kaza yapılabilir.

 

Peki yeşil kart sigortası nedir, ne iş yarar? Türkiye sınırları içerisinde yapılan kazalarda zorunlu olan trafik sigortaları birtakım teminatları kapsamaktadır. Fakat kazaların yurt dışında yapılma olasılığına karşılık aynı teminatlardan faydalanmak için ek olarak yeşil kart sigortası yapılması zorunludur.

 

Yeşil kart sigortası motorlu taşıt kullanıcılarının ülkelerde yapacakları seyahatler sırasında oluşan kazalarda zarar görenlerin korunmasını sağlar. Üye olan ülkenin zorunlu olan trafik sigortasının teminatlarını kapsayacak şekilde koruma sağlar. Bütün bu bilgiler yeşil kart sigortası nedir, ne işe yarar? sorusunun kısa bir özetidir.

 

 Yeşil Kart Sigortası Neden Yapılmaktadır?

 

İnsanlar gerek kendi araçlarıyla gerekirse bulundukları ülkede ucuz araç kiralama yöntemiyle yurt dışı seyahatlerini kara yolu ile gidebilecekleri ülkede değerlendirir.

 

Ayrıca yeşil kart sigortası yaptırmak için birçok sebep vardır. Bu sigorta trafik sigortasının şartlarını kapsar. Günümüzde de pek çok kişi yurt dışı seyahatlerine çıkmak zorunda kalır. 

 

Seyahatlerin ve bu seyahatlerde kullanılan araçların güvence altına alınması amacıyla yeşil kart sigortası yaptırılır. Yurt dışı seyahatlerinde kullanılan araçlar bu teminat kapsamına alınırsa araçlar her türlü zarardan korunmuş olur.

 

Yurt dışına kara yolunu kullanarak çıkmak isteyen bireyler araçlarını ve kendilerini yurt dışında koruma altına almak için araştırmalar yapar. Bu da insanların kafasındayeşil kart sigortası nedir ne işe yarar? sorusunu yaptırdıkları yere sorma gereği doğurur. Ayrıca bazı ülkelere giriş yapabilmek için zaten yeşil kart sigortasını yaptırma zorunluluğu mevcuttur.

 

 Yeşil Kart Sigortasında Yer Alan Bilgiler

 

Bireyler yurt dışına çıkacakları zaman araç kiralama firmalarındanucuz araç kiralama hizmeti aldıklarında düşüncelerinde yer alan yeşil kart sigortası nedir, ne işe yarar? konusunu firmaya bildirir. Bu bildiri ve sorumluluk araç güvenliği için oldukça önemlidir.

 

Bununla birlikte yeşil kart sigortasının nerede yaptırıldığı, nasıl bir sigorta olduğu, üzerinde ne tarz bilgilerin yer aldığı konusu da merak konusu olmuştur.

 

Öncelikle yeşil kart sigortası her türlü sigorta işlemleri yapan acente ya da sigorta şirketlerinde yaptırılır. 

 

Nasıl bir sigorta olduğu ve neyi kapsadığı yukarıda yer alan bilgilerle anlaşıldı. Üzerinde yer alan bilgiler en başta yurt dışına çıkılacak olan aracın ruhsat bilgilerini kapsar. 

 

Yeşil sigorta yaptırmak için aracın trafik sigortasının mutlaka bulunması gerekir. Çünkü trafik sigortası bilgileri yeşil kart sigortası üzerinden yer alır. 

 

İsminden de anlaşılacağı gibi bu sigorta yeşil ve kalın bir kağıda basılır. Üzerinde zaman aralığı yer alır. Yani hangi zaman diliminde yurt dışına çıkılacaksa o aralıkta sigorta düzenlenir. Kural olarak ise en az 15 günlük en fazla ise 1 yıllık yapılır.

 

Aracın trafik sigortası bilgileri, ruhsat bilgileri, aracın plakası, ruhsat sahibinin isim ve soy ismi, tarih aralığı gibi araca ait her türlü bilgi sigorta üzerinde yer alır.

 

Yeşil sigortayı yapmak için bireylerden ruhsat ve trafik sigortası poliçesi istenir. Bununla birlikte süreye göre belirli bir ücret ödemesi çıkar. Bu ödeme alınır ve poliçenin aslının yurt dışına çıkacak olan kişiye teslim edilmesi şarttır.

 

 Yeşil Kart Sigortası Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

 

Kara yolu kullanılarak gidilebilecek belirli ülkeler vardır. Bu ülkelere ve yeşil kart sigortasının geçerli olduğu ülkelere geçiş yapmadan önce şu bildirilmelidir. Yurt dışına çıkmak için ucuz araç kiralama talebinde bulunurken kara yolu güvenliği için mutlaka araç kiralama firmasına yeşil kart sigortası konusu sorulmalıdır. 

 

Bu bilgi ışığında ülkeden çıkış yapmadan yeşil kart sigortası nedir, ne işe yarar? konusu da ayrıntıları öğrenilmelidir. 

 

Yeşil kart sigortası 47 ülkede geçerlidir. Yani bu 47 ülkeye giriş yaparken yeşil kart sigortası yapılması zorunludur. Böylece ülkede güvenli olarak aracınızla seyahat edebilirsiniz. 

 

İşte bu 47 ülke: Türkiye, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Andora, Bosna Hersek, Bulgaristan,

 

Belçika, Beyaz Rusya, Kıbrıs, İsviçre, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Finlandiya, İspanya,

 

Estonya Fransa, Yunanistan, Hırvatistan, İngiltere, Macaristan, İsrail, İran, İtalya, İzlanda,

 

İrlanda, Malta, Fas, Litvanya, Letonya, Moldova, Lüksemburg, Ukrayna, Sırbistan, Tunus,

 

Slovenya, İsveç, Slovakya, Romanya, Rusya, Polonya, Hollanda, Portekiz, Norveç, Makedonya, Karadağ.

 

 Yeşil Kart Sigortası Nerede Yaptırılır?

 

Yeşil kart sigortası ülkesinden ucuz araç kiralama firmasına baş vurup araç kiralayarak yurt dışına gidecekler için kendi ülkesinde de yaptırılabilir. 

 

Bununla birlikte yeşil kart sigortasını yaptırmak için araç sahipleri de kendi ülkelerindeki sigorta şirketlerine baş vuru yaparak sigortalarını yaptırabilir. Bu sayede bilgi sahibi olmak isteyenler de sigortacılara yeşil kart sigortası nedir, ne işe yarar? sorusunu yöneltebilir.

 

Sigorta şirketlerine gidilecek vakit yoksa eğer yine internet üzerinden sigorta şirketlerinin sayfasından ya da bankaların sigorta bölümlerinden teknoloji kullanılarak da online olarak yeşil sigorta yaptırılabilir. 

 

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ödemeler ve sigorta işlemleri online olarak da gerçekleştirilebilmektedir.

 

Eğer kendi ülkenizde yeşil sigorta yaptırma işlemi unutulduysa yolculuk sırasında geçiş yapılacak sınır kapılarında da sigorta işlemleri yaptırılır. 

 

İstanbul, Kapıkule ya da Hamza beyli gibi sınır kapılarında yeşil sigorta anında yaptırıp yararlanılabilir. 

 

 Yeşil Kart Sigortasının Formu Nasıldır?

 

Yurt dışına kara yolu yöntemiyle ve ucuz araç kiralama ile çıkacak olan bireyler, kendi araçları ile çıkacak olan bireyler yeşil kart sigortası nedir, ne işe yarar? sorusunun yanında yeşil kart sigortasının formunu da merak etmektedir.

 

 Yeşil kart sigortası görünüm yani form olarak şu şekildedir;

 

Yeşil renktedir.

 

Kartın üzerinden hiçbir bilgi silinmemek de ve değiştirilememektedir.

 

Her ülkenin simgesi kendisine ait kutucukta yer alır.

 

Uluslar arası motorlu taşıt sigortası ibaresi kartın üzerinde bulunmak zorundadır. Ayrıca bu ibare İngilizce olarak da yazılması zorunludur.

 

Tarih aralığı kartın üzerinde mutlaka yer almalıdır.

 

Garanti kapsamına girecek olan aracın motor numarası, şase numarası yazılmalıdır.

 

Aracın markası, adı ve türü de yeşil kart sigortası üzerinde bulunmalıdır.

 

Araç kullanıcısının telefon numarası, adresi, ad ve soyadı da yer almalıdır.

 

Yeşil kart sigortası üzerinde sonradan eklenmiş her not geçersiz sayılır. Sigorta yazısı dijital niteliktedir.