Wankel Motor Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?

Wankel Motor Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? - 5sCarRental

Blog

Wankel Motor Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?


Wankel Motor Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?

Wankel Motor Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?

 

İstanbul Havalimanı araç kiralamafirması 5s CarRental olarak wankel motor ve özellikleri hakkında bir blog hazırladık. Detaylar için bloğumuzu okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Wankel motor içten yanmalı bir motor çeşididir. Wankel motor diğer adı ile döner pistonlu motor adı ile de bilinmektedir. Laboratuvarda çalışmalara başlayan Felix Wankel, 1924’te ilk çalışmalarını yaparak büyük bir adım attı. Sene 1929’da motorun patentini alarak wankel motor ile ilgili çalışmalarına devam etti.

 

Wankel motorun daha iyi gelişebilmesi için sonraki yıllarda Felix Wankel, Audi ile beraber iş yapma kararı aldı. 1967 senesinde çift döner özelliğe sahip wankel motor üretimini yapmaya başladılar. Wankel motor ile çalışan Mazda, Audi ve Citroen tipi araba markaları İstanbul Havalimanı araç kiralama firmasında yer almaktadır.

 

 Wankel Motorun Yapısı ve Çalışma Prensibi

 

Gövdesi oval biçimde olan motor yapısının, merkez konumdan uzak döner piston ile eksantrik milden oluşmaktadır. 2 eksantrik, 16 supaplı ve 4 adet silindirden oluşması ile hareketli bir yapıya sahip olduğu gibi basit bir görünümü de bulunmaktadır. Ana miline bağlı çalışan rotor, dış olan dişli ve iç v ile bağlı şekilde çalışabiliyor olmaktadır. Egzoz, emme, iş ve sıkıştırma işlemleri rotor çevresi içinde gerçekleşmektedir. Aşınmadan dolayı değişmesi gereken rotor, İstanbul Havalimanı araç kiralama ile rahatça değişmesine olanak sağlayan yerler hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir.

 

 Wankel Motoru Dört Zaman İlkesi

 

Dört zaman ilkesine göre çalışma prensibi oluşturan döner pistonlu motorun, eksantrik mili üç devir dönerek çalışma işlemini devam ettirmiş olmaktadır. Gövde de yer alan kanal yardımı ile wankel motorunun kumandası sağlanmış olmaktadır. Eksantrik miline bağlı olan rotor, sabitlenmesi sağlanan pinyon dişli üstünde yuvarlanarak çalışmaktadır. Yuvarlama hareketi esnasında döndürme kuvveti açığa çıkmaktadır. Eksantrik milde meydana gelen dönme kuvveti şanzımana doğru aktarılmaktadır. Motorun bakımı İstanbul Havalimanı araç kiralama çalışanları tarafından yapılmaktadır.

 

Wankel motorun gövdesinin soğutma işlemi su ile yapılmaktadır. Aynı zamanda gövdenin bir kısmında egzoz kanalı ile emme kanalı bulunmaktadır. Motor gövdesinin karşı tarafında yer alan parça ise ateşleme bujileri bulunmaktadır. Fazla yakıt tüketimi sağlayan araç yerine yakıt tasarrufu sağlayan araçlar kiralamak için İstanbul Havalimanı araç kiralama ile irtibata geçebilirsiniz.

 

 Wankel Motorun Diğer Motor Çeşitlerinden Farkı

 

Diğer motor çeşitleri ile wankel motor arasında önemli bir fark bulunmaktadır. Bu fark diğer içten yanmalı motorlarda dönen pistonların olmamasıdır. Wankel motor da ise kenarları genişletilmiş olarak dönen pistonlar yel almaktadır. Motorun çalışma yapısı kolay işlenebilir olduğu için Wankel motor, diğer motor çeşitlerine kıyasla güç aktarımı direkt olarak piston ile birleşik mil üzerinden yapılabilmektedir. İstanbul Havalimanı araç kiralama ile Wankel motor tipindeki araçları tercih edebilir, kiralama işleminizi yapabilirsiniz.

 

Wankel motorun daha az olan karmaşık yapısı ile bütün parçaları aynı yönde dönmeye devam eder. Wankel motorun, duraksamadan akıcı hareket kabiliyeti, yüksek oranda güç ve ağırlık oranını koruyabiliyor olması ve kompaktlık gibi unsurlar önemli özellikleri arasında yer alır. Wankel motor türündeki araçları İstanbul Havalimanı araç kiralama ile deneyimleme şansını yakalayabilirsiniz.

 

 Wankel Motor Tipi Araçlar

 

Wankel motorun daha çok gelişmesi için birçok ülke ile anlaşılmıştır. Japonya, Amerika, İngiltere ve İtalya olmak üzere daha birçok ülke motorun farklı geliştirilmiş versiyonunu sunmuştur. 2003 ve 2012 yılları arasında Mazda RX-8, 1978 ve 2002 arasında ise Mazda RX-7 piyasaya sunulmuştur. 1976 ile 1977 yılları arasında yaklaşık 25 prototipi yapılan wankel motor tipinde Audi 100 C2 yapılmıştır. 1969 ile 1980 yılları arasında ise prototipi yapılan araç Mercedes Benz C111 üretilmiştir. IFA, NSU Ro 80 ve Citroen GS Birotor diğer üretilen araçlar arasında yer almaktadır.