Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının hemen hemen tüm sektörleri etkilediği bilinmekle birlikte bundan ucuz araç kiralama sektörü de etkilenmiş durumdadır Koronavirüsün Araç Kiralama Sektörüne Etkileri – Ucuz Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Koronavirüsün Araç Kiralama Sektörüne Etkileri – Ucuz Araç Kiralama


Ucuz Araç Kiralama

Koronavirüsün Araç Kiralama Sektörüne Etkileri – Ucuz Araç Kiralama

 

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının hemen hemen tüm sektörleri etkilediği bilinmekle birlikte bundan ucuz araç kiralama sektörü de etkilenmiş durumdadır. 

 

Salgın nedeniyle araç kiralama taleplerinin artıp artmadığı konusunda resmi bilgiler olmamakla birlikte hastalıktan korunmak için birçok bireyin toplu taşıma yerine ucuz araç kiralama hizmetlerine yöneldiği, özellikle iş saatlerinde trafiğin yoğunlaşması ile kendini göstermektedir. Salgının kalıcı olmadığı düşünülerek, şirketler veya bireyler uzun dönemli araç kiralama yerine günlük veya aylık ucuz araç kiralama yaparak geçici ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

 

Araç kiralama sektöründe talep artışı pandemi sürecinde daha fazla günlük kiralama alanında görülmektedir. Bir yandan bu sebeple ucuz araç kiralama hizmetine talep görülürken, diğer yandan ertelenen veya iptal edilen seyahatlerden dolayı taleplerde bir daralma söz konusu olmaktadır.

 

 Pandemi Sebebiyle Turizmin Azalması Ucuz Araç Kiralama Sektörünü Etkilemiştir

 

Turizm sektöründe yaşanan daralma, yabancı turist sayısındaki azalma ve iş amaçlı seyahatlerdeki azalma sebebiyle araç kiralama sektörü de olumsuz olarak etkilenmiş durumdadır. Avrupa’da, özellikle İtalya’da günlük araç kiralama işlemlerinde ciddi bir yavaşlama kaydedilmiştir.

 

Bilindiği üzere ülkemizde kısa dönemli ucuz araç kiralama sektörü yıllık cirosunun yaklaşık % 25-30’unu yurt dışından gelen turistlerden yapmaktadır. Bu nedenle yurt dışından turistik veya iş amaçlı gelen ziyaretçi sayısı sektörün performansında belirleyici rol oynamaktadır. Salgın süresince hareket kısıtlılığı nedeniyle sektör çalışanlarının farklı hareket planları ve stratejiler uygulaması önem arz etmektedir. Uzun süreli kiralama işinde ise ciddi bir negatif etki olmamış gibi görünmektedir. Sadece salgının etki boyutuna bağlı taleplerde erteleme yaşanmaktadır. Ancak yılın sonuna doğru salgın ortadan kalkarsa uzun süreli kiralama sektöründe yüksek bir talep sağlanarak yıllık performansı dengelenebilir.

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, otomotiv sektörünün tüm branşlarına büyük zararlar vermiş durumdadır. Kiralık araç sektörü de bu zarara uğrayanlardan. İki yıl boyunca yaşanan daralmanın ardından 2020’ye büyüme hedefiyle giren araç kiralama sektörü koronavirüsten nasibini almış durumdadır. Eğer Pandemi döneminde yatırım yaparak yeni araç alımı yapılsaydı ucuz araç kiralama sektörü çok daha zor durumda olacaktı.

 

Bilindiği üzere ucuz araç kiralama sektöründe 2018 ve 2019 yıllarında yaşanan büyük daralmadan sonra 2020 yılında yukarı yönlü bir ivme beklentisi bulunmaktaydı. Ancak Pandemi sürecinin başlamasıyla bu büyüme de gerçekleşememiş oldu.

 

 Sonuç Olarak

 

Koronavirüs salgının ülkemize sıçraması ile birlikte perakendede yarattığı canlılığın yanı sıra araç kiralama sektörüne ilgi artmış gibi görünmektedir. Sektör yetkilileri, kalabalık ortamlardan kaçarak toplu taşımadan uzak durmak isteyenlerin, ulaşımda ucuz araç kiralama sektörünü tercih etmeye başladığı konusunda değerlendirmeler mevcut.

 

Diğer taraftan turizm sektöründe yaşanan azalma, hava yolu şirketlerine uygulanan kısıtlamalar nedeniyle hareketliliğin azalmasına bağlı olarak ucuz araç kiralama sektörü büyük oranda koronavirüsten etkilenmiş durumdadır.