Ehliyetinizi Kaybettiğinizde Ne Yapmalısınız? – Ucuz Araç Kiralama Ehliyetinizi Kaybettiğinizde Ne Yapmalısınız? – Ucuz Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Ehliyetinizi Kaybettiğinizde Ne Yapmalısınız? – Ucuz Araç Kiralama


Ucuz Araç Kiralama

Ehliyetinizi Kaybettiğinizde Ne Yapmalısınız? – Ucuz Araç Kiralama 

 

Artık günümüzde bir diplomaya sahip olmak kadar bir ehliyete de sahip olmak son derece önemlidir. Ehliyeti aldıktan sonra cüzdana koyar ve bir polis çevirmesi olana kadar da cüzdandan çıkarmayız. Özellikle kış aylarında giyilen mont ve kaban gibi giysilerin cebinde unutulan bir daha da kolay kolay bulunamayan ehliyetleri kaybettiğinizde ne yapmanız gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. İşte bu içerik ehliyetinizi kaybettiğinizde ne yapmanız gerektiği hakkında bilgiler içeriyor.

 

İnternette ucuz araç kiralama yazarak kendinize ve bütçenize uygun kiralık aracı buldunuz ancak işlemler sırasında ehliyetinizin olmadığını, ehliyetinizi kaybettiğinizi fark ettiniz. 

 

 Ehliyetinizi Kaybettiğinizde Ne Yapmalısınız?

 

 - İlk önce detaylı bir arama yapın

 

Ehliyetinizin olmadığını fark ettiğiniz anda ilk yapmanız gereken ehliyetinizi nereye koymuş olabileceğinizi düşünmenizdir. Belki de kısa süreliğine bir yere koydunuz ve orada unuttunuz. Ya da montunuzun, kabanızın iç ceplerinden birinde unuttunuz.

 

Ehliyetinizi nerede unuttuğunuzu detaylıca düşünün ve aklınıza gelen yerlere dikkatlice bakın. Bunu yapmanız gerekiyor çünkü yeniden ehliyet çıkarmak için hem vakit hem de nakit kaybedeceksiniz.

 

 - Nüfus Müdürlüğü'nden randevu alın

 

İçişleri Bakanlığı tarafından dijital dönüşüm projeleri kapsamında ehliyet, kimlik ve pasaport 3'ü bir arada artık Nüfus Müdürlüklerinden değiştirilebiliyor. Ehliyetinizi bulamadınız ve son çare olarak yeni ehliyet çıkarmaya karar verdiniz. Öncelikle ehliyetinizi yeniden bulana kadar veya yeniden çıkarana kadar kesinlikle ehliyetsiz araç kullanmayın. Zira ehliyetsiz araç kullanmanın 2000 TL civarında bir cezası bulunuyor.

 

İnterneti kullanarak bir arama motoru yardımıyla NVİ Randevu yâda Nüfus Müdürlüğü Randevu alma gibi arama sorguları yapın. Çıkan seçeneklerden Nüfus Müdürlüğü'nün sitesine girerek randevu alın. Ehliyetinizi yeniden çıkarmak için size uygun gün ve saati seçerek randevunuzu onaylayın.

 

Randevunuz onaylandıktan sonra randevu günü ve saatinde ilgili nüfus müdürlüğünde hazır bulunun.

 

İnternet erişiminiz yok ise Alo 199'u arayarak randevu işlemlerinizi yapabilirsiniz.

 

Kayıp Ehliyet için Hangi Belgeler Gereklidir?

 

İster ilk ehliyet çıkarma olsun isterse kayıp ehliyeti yeniden çıkarma olsun mutlaka sağlık raporu alınması şarttır. Sağlık raporu özel hastanelerde veya yetkili polikliniklerde belirli bir ücret karşılığında alınabilirken, devlet hastanelerinden veya sağlık ocaklarından ücretsiz alınabilmektedir.

 

Eğer ehliyetinizi alalı uzun yıllar olduysa yeniden sağlık raporu alırken göz muayenesinde sorunlar yaşayabilirsiniz. Birkaç harfi eksik veya hatalı okumanız halinde gözlük almak için yeniden muayene olabilirsiniz.

 

Sağlık raporunu almaya gitmeden önce yanınızda 1 adet biyometrik fotoğraf bulundurunuz. Daha önce kimliğinizi yenilediyseniz kimliğinizi yenilerken çektirdiğiniz biyometrik fotoğraf da işinizi görecektir.

 

Sağlık raporunu aldıktan sonra Vergi Dairesi veznelerine veya ödeme yapılabilen bankalar vasıtası ile 15 TL olan ehliyet yenileme ücretini ödemeniz gerekmektedir. Ehliyet yenileme ücreti daha önce nüfus müdürlüklerinde ehliyet yenilenirken ödenebiliyordu ancak İçişleri Bakanlığı tarafından bu uygulama kaldırıldı. Şimdi yalnızca yetkili bankaların internet şubelerinden, atmlerinden veya vergi dairelerinin veznelerinden ödemeler yapılabilmektedir. Ödenen 15 TL'nin 13 TL'si değerli kâğıt bedeli 2 TL'si ise hizmet bedeli olarak alınmaktadır.

 

Varsa kan grubu kartınızı da yanınızda götürünüz. Eğer kan grubu kartınız yoksa kan grubunuzu bilmeniz de yeterlidir. Nüfus müdürlüğündeki memur kan grubunuzu sorduğunda söyleyebilirsiniz. Memur bu konuda belge veya kan grubu kartı istemez.

 

Son olarak dilekçe ve parmak izi kalmaktadır. Dilekçe nüfus müdürlüğünde memur tarafından hazırlanır ve sizin imzanız alınır. Buna ek olarak parmak iziniz yine nüfus müdürlüğündeki memur tarafından alınır.

 

Araç Kiralarken Ehliyet Şart mı?

 

Ucuz araç kiralama yapmak isteyenlerin ilk sorduğu soru ehliyet şart mı sorusu oluyor. Ucuz araç kiralama için ehliyet zorunludur. Ehliyeti olmayan kişiler araç kiralama işlemi yapamazlar.

 

Ucuz Araç Kiralama İçin Ne Yapmalıdır?

 

Google, Yandex veya Bing gibi arama motorlarına ucuz araç kiralama yazın. Çıkan sonuçları inceleyin. Sonuçlar arasında fiyat bilgisi olmayan sitelerden iletişim numaralarını alarak iletişime geçin ve ucuz araç kiralama fiyatları öğrenin.

 

Ucuz araç kiralama için yakıtı tasarruflu ve yüksek model olmayan araçlar tercih edilmelidir. Eğer sadece şehir içinde kullanacaksanız ucuz araç kiralama konusunda avantajlı olabilirsiniz. 1,2 veya 1,3 motor hacmine sahip araçlar kiralayabilirsiniz. Hem motor hacmi düşük araçlar ucuz araç kiralama için uygun araçlardır.

 

Ucuz araç kiralama yapmadan önce mutlaka birkaç yerden fiyat alınız.

 

 Kayıp Ehliyet İçin İlan Vermek Gerekir mi?

 

Eskiden kaybettiğiniz bir ehliyet için basın ilana kayıtlı bir gazeteye ilan vermeniz gerekiyordu ancak bu uygulama da kaldırıldı. Artık ilan vermeniz gerekmiyor ancak işim sağlam olsun, garanti olsun diyorsanız yine de ilan verebilirsiniz.

 

 Yeniden Çıkarılan Ehliyet Ne Zaman Elinize Geçer?

 

Yeniden çıkardığınız ehliyet 10 ila 15 gün içerisinde adresinize posta yoluyla gönderilir. Ehliyetiniz adresinize ulaşana kadar kullanabilmeniz için nüfus müdürlüğü tarafından size geçici ehliyet belgesi verilir. Bu geçici ehliyet belgesi ile rahat bir şekilde araç kullanabilirsiniz.

 

 Ehliyet Kaybetmenin Cezası Var mıdır?

 

Eğer ehliyetiniz eski tip ehliyet ise sadece yenileme ücreti olan 15 TL'yi ödersiniz. Eğer daha önce eski tip olan ehliyetinizi değiştirip yeni tip ehliyet aldıysanız ve bu ehliyeti kaybettiyseniz o zaman 159 TL ehliyet kaybetme cezası ödersiniz.