Otomobillerin Yıllık Ortalama Masrafları – Ucuz Araç Kiralama

Otomobillerin Yıllık Ortalama Masrafları – Ucuz Araç Kiralama - 5scarrental

Blog

Otomobillerin Yıllık Ortalama Masrafları – Ucuz Araç Kiralama


Ucuz Araç Kiralama

Otomobillerin Yıllık Ortalama Masrafları – Ucuz Araç Kiralama

 

Araç sahibi olanlar için en büyük masraf şüphesiz aracın kendi değeridir. Fakat bunun dışında da pek çok masraf da ek olarak ödenmektedir. Bu masraflar pek çok başlık altında incelenebilir. Bunlardan bazıları kullanım masrafları, yasal ödemeler ve bakım giderleri denebilir. Yasal ödemeler genelde adından da kolay bir şekilde anlaşılabileceği gibi yıllık vergiler ve ek ödemelerden oluşmaktadır. Araç masrafları araçtan araca değişir. Bu masraftan ucuz araç kiralama hizmeti ile kaçınmak mümkündür. Tüm ödemelerin genel tablosu şu şekilde sıralanabilir:

 

Yıllık araç tüketim masrafları

 

Düzenli olarak yapılan araç bakım masrafları

 

Aracın kozmetiği ve dış bakımı için temizlik masrafları

 

Yıllık ödenen motorlu taşıtlar vergisi

 

Düzenli olarak ödenen yıllık muayene masrafları

 

Aracın park edilmesi için alan kullanım ücreti

 

Araç tekerleklerin kontrolü ve gerekirse değiştirilme masrafları

 

Tüm araçlara zorunlu hale getirilen trafik sigortası

 

Zorunlu olmasa da aracın çalınma, yanma ya da dış kuvvetler ile zarar görmesinin karşılanması adına kasko masrafları

 

Köprü ve ücretli yolların kullanım ücretleri

 

Araçların Yıllık Olarak Ödenen Kullanım Masrafları

 

Yakıt Masrafları: Genel anlamda Türkiye'de varil başına ödenen ücret bir miktar fazla görülebilir. Bu yüzden de daha çok az yakan araçlar tercih edilse de her türlü araç sahipleri benzin satın almak zorunda. Yakıt tüketim maliyetinin azaltılması adına uzun yollar için ucuz araç kiralama hizmetleri de tercih edilebilir. Genel anlamda ortalama yakıt tüketim masrafı araca ve kullanıcısına bağlıdır. 

 

Otoyol ve Köprü Kullanım Masrafları: Özellikle İstanbul'da yaşayan araç sahipleri için köprü otoyol kullanımı bir zorunluluktur. Bu ücretler gerçekten çok farklı olabilmektedir. Bu da kullanım sıklığı ve kullanılan yolun ya da köprünün cinsine göre değişmektedir. Köprü ve otoyolların kullanım ücretleri hakkında detaylı bilgiler belediyelerin kendi sitelerinde mevcuttur. Ayrıca ucuz araç kiralama hizmeti de bu kapsamda masraf öder.

 

Park ücreti: Özellikle büyük şehirlerde yaşayan araç sahipleri için en büyük sıkıntı park yeridir. Park yerleri genelde güvenlik amacı ile tercih edilmektedir. Araçlarını ara sokaklara park etmek istemeyen sürücüler özel park alanlarını tercih ediyor. Bu da belirli bir masraf oluşturuyor. Bölgeden bölgeye ve araç park etme süresine göre de değişiklik görülmektedir. Tabi kiucuz araç kiralama yapanlar daha fazla ödeyebilir.

 

 Araçların Düzenli Olarak Ödenen Bakım Masrafları

 

Periyodik bakım: Arabaların yakıtlarının tiplerine göre farklı periyodik bakım süreleri ve masrafları olabilmektedir. Gene olarak benzin ile çalışan araçlar her on beş bin kilometrede bu bakımı yaptırmaktadır. Dizel araçlarda ise bu süre daha da kısadır. Bu süre yaklaşık olarak on bin kilometredir. Bu kilometrenin tamamlanması beklenmeden de periyodik bakım gerekebilir. Her bir yılın sonunda bu kilometreler yapılmasa bile periyodik bakım gerekir. Tabi ki araçların periyodik bakım ücretleri farklı olabilmektedir. Fakat 2019 yılı itibari ile bu ödenek 1000 Türk lirasının üzerindedir. Buna ek olarak ucuz araç kiralamahizmetinde de yararlananlar bu masraftan kaçınabilir. 

 

Yıkatma ve Kozmetik bakımlar: Araçların dış görünüşünün iyi olması adına çok gereklidir. Bu yüzden düzenli olarak her araç sahibi yaptırmaktadır. Ücreti ise araç sahibinin isteğine göre değişmektedir. 

 

Lastik değişimi: Araçların lastikleri de ayrı bir masraf oluşturmaktadır. Yıkatma ucuz araç kiralama hizmetinden yararlananların kaçınabileceği bir masraftır.

 

 Yasal Masraflar

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi: Bu vergi iki taksit şeklinde düzenli olarak ödenmektedir. İlk taksit Ocak ayında ikinci taksit ise Temmuz ayında ödeniyor. Masrafları da araç tipine göre değişmektedir. Örneğin 2019 yılında 1.6 motora sahip olan bir aracın motorlu taşıt vergisi ortalama olarak 1200 Türk lirasıdır.

 

Kasko: Kasko zorunlu değildir. Fakat kasko sigortanın aksine kullanıcı hatası ışında olan her türlü kaza, çalınma ya da yangın gibi durumlarda da ödeme yapar. Bu bağlamda her türlü araç sürücüsü bu kaskoyu yaptırmaz. Kasko fiyatları da kasko şirketlerine göre değişmektedir.

 

Örnek verecek olursak İstanbul'da otomobil sahibi olan bir kişinin aylık ve yıllık ortalama masrafı şu şekilde olacaktır:

 

Aylık ortalama yakıt masrafı: 300 TL

 

Trafik sigortası primi: 1.417 TL (4. basamak otomobilin yıllık trafik sigortası primi)

 

Kasko sigortası primi: 1557 TL

 

Yıllık ortalama bakım masrafı: 2000 TL

 

Motorlu taşıtlar vergisi: 1.124 TL (2018 öncesi alınan, yaşı 4-6 yıl arasında olan, 1301-1600 motor silindir hacmine sahip otomobil için)

 

İlk yıl ortalama aylık masraf 808 TL, ilk yıl toplam masraf 9.698 TL olur.