Araçlar Arası Akü Takviyesi Nasıl Yapılır? – Ucuz Araç Kiralama Araçlar Arası Akü Takviyesi Nasıl Yapılır? – Ucuz Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Araçlar Arası Akü Takviyesi Nasıl Yapılır? – Ucuz Araç Kiralama


Ucuz Araç Kiralama

Araçlar Arası Akü Takviyesi Nasıl Yapılır? – Ucuz Araç Kiralama

 

Akü takviyesi dolu seviyede olan bir aküden, boşalmış bir aküye enerji aktarma işlemidir. Aracın aküsü boşaldığında gerçekleştirilen araç çalıştırma işlemlerindendir. Akü takviye işleminde kural, boşalan akünün yerine başka bir araçta bulunan dolu aküyü arızalı aracın aküsü gibi kullanarak çalıştırma esasına dayanmaktadır. Boşalan akü ve dolu akü paralel bağlantı ile bağlanarak takviye sağlanmaktadır. Kiraladığınız aracınızın arıza yapması durumunda ise ucuz araç kiralama firması yetkilileri ile irtibata geçmelisiniz.  

 

Akü Takviyesi

 

Öncelikle çalışmakta olan araç, çalışmayan araca doğru yaklaştırılmalıdır. Sonrasında ise her iki aracın kaputu açılmalı ve akümülatörlerin yerleri tespit edilmelidir. Genellikle aracın ön kısmının ön sağ veya ön sol tarafında bulunmaktadır. Bazı türdeki araçlarda farklı kısımlarda olabilmektedir. Emin olunmadığı durumlarda aracın kullanım kılavuzuna bakmak doğru seçim olacaktır. Akü konumu saptandıktan pozitif ve negatif uçlar belirlenmelidir. Eğer acil işiniz varsa ucuz araç kiralama imkanlarımızdan faydalanarak aracınız tamir edilirken siz de işlerinizi halledebilirsiniz.

 

Her iki araçta da motor, teyp, ışıklar, klima vb. tüm elektrikle çalışan unsurlar kapalı konuma getirilmelidir. Araçların birbirine temas etmemesi akü takviyesi sırasında oluşabilecek tehlikeli elektrik atlamaları açısından önemlidir. Yakın konumda fakat temas etmeyecek şekilde konumlandırma yapılmalıdır. Gerekli güvenlik tedbirlerine uygun olarak arızalı aracın aküsü incelenmeli, herhangi bir çatlak, sızıntı veya başka bir olumsuzluk yönünden değerlendirilmelidir. Bu gibi durumların varlığı söz konusu ise akü takviye işlemi kesinlikle yapılmamalı, araç çekici ile servise çekilmeli veya mümkünse akü değiştirilmelidir. Aracınızın arızası ile uğraşacak vaktiniz yok ise ucuz araç kiralama hizmeti aldığınız firmayla iletişime geçerek araç değişikliği yapabilirsiniz.

 

Arızalı aracın akü başlıkları incelenmeli, korozyon vb. durum var ise giderilmelidir. Takviye kablolar dikkatli bir şekilde birbirine temas etmeyecek şekilde pozitif uçlar, her iki aracın pozitif akü başlıklarına bağlanır. Sağlam aracın negatif akü başlığına bağlanan negatif uç arızalı araçta bulunan topraklı bir metal parçaya bağlanmalıdır. Eğer boyasız metal parçaya ulaşılamıyorsa, boş akünün negatif başlığına bağlanmalıdır. Ancak bu durumda aküden çıkabilecek hidrojen gazının alevlenme riski bulunmaktadır. Kabloların motorun hareketli parçalarına temas etmediğinden emin olunmalıdır. Ucuz araç kiralama hizmeti aldığınız firma yetkilileri ile iletişim kurarak da akü takviyesi konusunda bilgi alabilirsiniz. 

 

Sağlam olan araba çalıştırılmalı ve kısa süre rölanti durumunda bekletilir. Daha sonra rölanti seviyesinin hafif üzerinde çalıştırılır. Arızalı aracın aküsünü şarj etmek için bu işlem uygulanmaktadır. Genellikle bir dakika kadar süre içerisinde akü şarj edilmiş olacaktır. Bu işlemden sonra arızalı araç çalıştırılır. Eğer araç çalışmazsa motor durdurulur ve bağlantılar kontrol edilir. Bağlantılar kontrol edildikten sonra arızalı aracın aküsünün şarj edilmesi için beş dakika kadar sağlam araç çalıştırılır. Bu durumda işe yaramazsa arızalı aracın çekilmesi veya aküsünün değiştirilmesi gerekmektedir.

 

Arızalı araç çalışmaya başlarsa takviye kabloları çıkarılmalıdır. Çıkarılma işlemi, kabloların ilk takıldığı sıranın tersi yönde gerçekleştirilmelidir. Yani önce negatif uçlar, daha sonra pozitif uçlar çıkarılır. Akü takviye işlemi yapılan aracın bir müddet çalışır halde kalması gereklidir. Rölantinin biraz üzerinde bir süre çalıştırılır ve akünün şarj edilmesi sağlanır. Aracınızın arızası bunca uğraşılarınıza rağmen düzelmediyse, ucuz araç kiralama hizmeti aldığınız firma yetkililerine durumu izah edebilir ve araç değişikliği yapabilirsiniz.