Araç Ruhsatı Kaybedilirse Ne Yapılmalı? – Ucuz Araç Kiralama Araç Ruhsatı Kaybedilirse Ne Yapılmalı? – Ucuz Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Araç Ruhsatı Kaybedilirse Ne Yapılmalı? – Ucuz Araç Kiralama


Ucuz Araç Kiralama

Araç Ruhsatı Kaybedilirse Ne Yapılmalı? – Ucuz Araç Kiralama

 

Ucuz araç kiralama şirketleri aracılığıyla otomobil kiraladığınızda mutlaka aracın ruhsatı olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

 

Araç ruhsatı bir araba içerisinde bulundurulması zorunlu olan en önemli belgeler arasındadır. Her insanın nasıl kimliği bulunmakta ise araçların kimliği de araç ruhsatlarıdır. Diğer bir adı ile araç tescil belgesidir. 

 

Bir çok insan filmler de dahil olmak üzere polislerin, jandarmaların hepsinin ezberlemiş olduğu "ehliyet, ruhsat" repliği ise buradan gelmektedir. İnsanlara ait olan kimlikte ne varsa bir benzeri araç ruhsatlarında da bulunmaktadır. 

 

 ARAÇ RUHSATI ÜZERİNDE NELER VARDIR?

 

Araç ruhsatı aracın bütün özel bilgilerini belirtmelidir. Bunlar marka, renk, tip, model, koltuk sayısı ve motor gibi teknik özelliklerdir. Bir de bunun yanı sıra ruhsat sahibi hakkında bilgilere yer verilmektedir. Bunlar ruhsat sahibinin adı soyadı, TC kimlik numarası ve adres bilgileri gibi kişisel bilgilerdir. 

 

Trafik içerisinde sürücülerin birçoğunun maruz kaldığı trafik cezalarının başında gelen "ehliyet ve ruhsat" yoksunluğudur. İnsanlar nasıl cüzdanı ya da kimliği olmadan dışarı çıkmak istemiyor ise araçlarına bindiklerinde sürücüler mutlaka ehliyet ve ruhsatlarını almak zorundadır. Her aracın ayrı bir ruhsatı vardır. Bu araçları kullanır iken mutlaka o aracın sahip olduğu ruhsat alınmalıdır. 

 

Araç kiralama işlemleri yapılan ucuz araç kiralama şirketleri arasından seçim yapan bir sürücü en kaliteli ancak ucuz araç kiralama işlemi yapabileceği firma ile anlaşır. Araçları kiralama sırasında aracın ruhsatını kontrol etmelidir. Sürücü aracın ruhsatını görememesi durumunda ucuz araç kiralama şirketine bunu bildirmelidir. 

 

 ÇALINTI YA DA KAYBOLMUŞ RUHSATLAR

 

İnsanlar çok fazla günün acelesi hızına yetişemeyebilir. Bu durumda insanlar birçok eşyalarını evlerinde ya da gittikleri yerlerde unutabiliyorlar. Bundan dolayı araç ruhsatları unutulmuş, kaybedilmiş ya da çalınmış olabilmektedir. Bu durumda insanlar ne yapmalıdır? 

 

 SÜRÜCÜLER ARAÇ RUHSATI KAYBOLDUĞU ANDA NE YAPMALIDIR?

 

Araç içlerinde bulunması gereken belgelerden biri de ruhsattır. Araç sahiplerinin bu ruhsatlarının kaybolması ya da çalınması durumunda araç ruhsatının bu durumunda sizin bir bağınızın olmadığını kanıtlamak adına ilgili birimlere bildirmeniz gerekmektedir. 

 

Araç ruhsatınız çalınmamış olabilir insanlar daha demin de belirtildiği gibi birçok iş ile uğraşır iken kaybetmiş olabiliyor ya da eşyaları koyduğu yeri unutabiliyor. Bu durumda zaman kaybetmeden direk bildirmek gerekmektedir. 

 

İlk yapılması gereken emniyet birimlerine en kısa sürede iletmektir. Emniyete götürülecek bir araç ruhsatı kayıp dilekçesi yeterli olacaktır. 

 

İkinci yapılması gereken emniyete dilekçe verildikten sonra resmi bir gazeteye ruhsatın kaybedildiğine dair ilan verilmelidir. Bu durumda ruhsatı kötü amaçlarda kullanılabilecek bir durumda sürücü kendini korumuş olacaktır. Bu kötü kullanım içerisinden kendi ismini kurtarmış olacaktır. 

 

Üçüncü yapılması gereken ise bu iki işlemi yaptıktan sonra araç ruhsatının yeniden çıkarılma işlemi kalmaktadır. Tekrar bir başvuru yapılarak bir ruhsat çıkarılır.

 

 ARAÇ MUAYENE SÜRESİNİN DOLMADIĞINA DİKKAT EDİN!

 

Burada sürücülerin ve araç sahiplerinin önemli olarak dikkat etmesi gereken durum araç muayene süresinin dolmamış olması gerekmesidir. Araç muayenesi dolmuş ise aracın ruhsatını çıkarmadan önce yetkili kişiler tarafından direkt olarak muayene randevusuna yönlendirilirsiniz. 

 

Sürücülerin bazı durumlarda araçlarının olmaması durumunda ucuz araç kiralama işlemi yapmak istemesi çok normaldir. Aracı ucuz araç kiralama şirketlerinden kiraladıktan sonra aracın kullanımı sırasında ruhsatın kaybedilmiş olduğunu ve ucuz araç kiralama şirketinden alırken ruhsatın olduğundan emin iseniz ne yapmalısınız? Araç kiralama işlemi yapan kişi tarafından direk olarak ucuz araç kiralama şirketine bildirmeli ve muayenesini kontrol etmelidir.

 

 YENİ RUHSAT İÇİN BAŞVURU İŞLEMLERİ

 

Noterlere gitmeniz gerekmektedir. Resmi Gazete'de yer alan 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname sonrası, 2018 yılı ile birlikte Türkiye Noterler Birliğince yürütülmektedir.