Trafikte Takip Mesafesi Kaç Metre Olmalı? – Ucuz Araç Kiralama

Trafikte Takip Mesafesi Kaç Metre Olmalı? – Ucuz Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Trafikte Takip Mesafesi Kaç Metre Olmalı? – Ucuz Araç Kiralama


Ucuz Araç Kiralama

Trafikte Takip Mesafesi Kaç Metre Olmalı? – Ucuz Araç Kiralama 

 

Türkiye'de yaşanan trafik kazaları gün geçtikçe artış göstermektedir. Son zamanlarda yapılan farkındalık projeleri ile trafik kaza sayılarının en aza indirgenmeye çalışmaktadır. Meydana gelen trafik kazalarının oluşumunda birçok etken yer alsa da bu sebeplerden biri de takip mesafesine uyulmaması en başta gelmektedir. Ucuz araç kiralama yöntemi ile araç kiralayan kişilerde seçtikleri aracın özelliklerinde takip mesafesi kuralına uymasını sağlayan nitelikler yer almaktadır.

 

Aynı şerit düzeni içinde yolculuk yapan iki aracın arasında kalan mesafenin korunmasına takip mesafesi adı verilmektedir. Takip mesafesi kuralı hatırlatılması sureti ile ucuz araç kiralama firmaları tarafından belirtilmektedir. Öndeki aracın tamamıyla durması ya da ani fren sonucu aracın o şekilde kalması arkada kalan aracın güvenli yolculuk yapabilmesi için takip mesafesine azami önem gösterilmelidir.

 

 Takip Mesafesi Nasıl Hesaplanır?

 

Yolculuk esnasında veya trafikte hayati kazaların yaşanmaması için takip mesafesi kuralına uyarak hayati önlem alınmalıdır. Bu sebeple takip mesafesinin nasıl hesap yapıldığının öğrenilmesi gerekmektedir. Ucuz araç kiralama firmaları da takip mesafesi kuralının nasıl hesaplandığı ile ilgili bilgiler vermektedir.

 

Takip mesafesi kolay bir şekilde hesabı yapılabilmektedir. Arka arkaya giden araçların aynı şerit içinde yolculuk etmesi ile birbirini takip eden araçların, araç içinde yer alan kilometre hızlarının sayısının yarısı uygun takip mesafesini verir. Aracınızın şu an ki hızını ikiye bölerek de takip mesafenizi bulabilirsiniz. Takip mesafesi kuralı ucuz araç kiralama şirketleri tarafından hatırlatılmaktadır.

 

 Örnek Üzerinde Takip Mesafe Kuralının Hesaplanması

 

İki araç veya daha fazla araç sayısının birbirini arka arkaya gelecek şekilde takip etmesinin herhangi bir soruna yol açmayacak şekilde yapılabilmesinin yolu araç içinde gösterilen hızların saatte 100 kilometre şeklinde ele alınırsa aradaki mesafe sayısı arkadaki araç için 50 metre olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Araç içinde yer alan hız değerinin yarısı alınarak takip mesafesi korunmuş olacaktır. Ucuz araç kiralama ile araç edinen kişiler için araçta hız gösterge paneli içinde hız sabitleyicisi kullanılarak takip mesafesi daha iyi ayarlanmaktadır.

 

 Kaygan Zeminde Artırılması Gereken Takip Mesafesi Kuralı

 

Normal koşullarda ve düz bir zemin yolda takip mesafesi aracın hız değerinin yarısı iken kaygan zeminde takip mesafesine daha fazla önem gösterilmesi gerekir. Hayati durumları etkileyen trafik kazalarının riskini en aza indirmek için kaygan zeminde ya da kötü hava şartlarında takip mesafesi normal şartlardan çok daha fazla olmalı ve bu yüzden takip mesafesi arttırılmalıdır. Ucuz araç kiralama firmaları da bu sebeple hava koşullarına uygun araç tipi ve lastik tahsis etmektedirler.

 

 Öndeki Aracı Sollama Yaparken Takip Mesafesi Nasıl Ayarlanmalıdır?

 

Birçok aracın arka arkaya sürüş halinde yola devam etmesi durumunda bazı araç sürücüleri diğer öndeki aracı yol boş ise sollama gereği duymaktadırlar. Bu nedenle sollama esnasında takip mesafesi hız değerine dikkat etmek gerekmektedir. Önde giden araç ile takip mesafesi değeri kadar boşluk bıraktıktan sonra sol şeride geçilmelidir. Sollama yapıldıktan sonra aracın hızını arttırmaya dikkat edilmelidir.

 

Genellikle yoğun trafik akışının seyrettiği İstanbul, Ankara, Adana ve İzmir gibi büyük şehirlerde takip mesafe hızının korunmamasından dolayı birçok türde kaza yaşanmaktadır. Hayati risk trafik yoğunluğunda çok önem arz ettiği için takip mesafesi kuralına uyulması gerekir. Araç içerisinde yer alan hız sayacı öndeki araç ile takip mesafesi değerinin üstünde bir hızla gidilmemesi gerektiğine dikkat edilmelidir. Aynı zamanda değişen hava koşulları, kaygan zemin, karlı zemin ve mevsimsel değişiklik gibi durumlarda takip mesafesi hayati önem taşımaktadır.