Türkiye’de Toplam Karayolu Uzunluğu – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama

Türkiye’de Toplam Karayolu Uzunluğu – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Türkiye’de Toplam Karayolu Uzunluğu – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama


Türkiye’de Toplam Karayolu Uzunluğu – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama

Türkiye’de Toplam Karayolu Uzunluğu – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama

 

Ulaşım ağları arasında en çok tercih edilen ve en geniş ağa sahip karayolları ülkemizde şehir içinde lokasyonları, şehirleri ve bölgeleri birbirine bağlamaktadır. Merak eden sürücüler için Türkiye’de toplam karayolu uzunluğu ne kadar sorusunun cevabını bu bloğumuzda sizlerle paylaşmak istedik. 

 

Kara üzerinde bulunan şehirleri kasabalara, kasabaları köylere karadan bağlayan üzerinde motorlu kara taşıtlarının yol alacağı ana yollardır. 

 

Karayolları insanların genel olarak çok fazla kullanmış olduğu ulaşım yoludur. Köprüler, arazi şeritleri ve kara üzerinde olan alanlardır. 

 

Yolculuk birçok şekilde yapılabilmektedir. Örneğin bir kişinin şehirler arasında yolculuk yaptığını düşünelim. Ankara ilinden İstanbul iline hava yolu ile iniş yapan şahıs İstanbul ilinde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralamaişlemi yapmak isteyebilir. Ulaşım ağları arasında da karayolları bu konuda çok önemlidir. Çünkü Türkiye’de karayolu ile çok daha geniş kapsamlı yolculuk yapılabilme yüzdesine sahip olunmuş olunur. 

 

Kısacası İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama yapmak bir uçuş yolcusu için kaçınılmaz olabilmektedir. Bu da İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama şirketlerinin arasından hangi İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama şirketini seçecek olunacağı sorusunu sormamızı sağlamaktadır. 

 

 Türkiye Yol Ağı Bilgileri

 

1950 Yılı Türkiye Karayolu: Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve yapılmış olunan kara yolları adına bir liste tutulmuştur. Bu liste içerisinde 1950 yılından itibaren arşivlenmiş olan bilgiler arasından alınmıştır. 1950 yılı içerisinde kurulan Müdürlük içerisinde yüksek standartlı bir yola gerek yoktu ancak her yöreye ulaşım sağlanabilecek yollar yapılmaya özen gösterilmiştir. 

 

1950- 1960 Yılı Türkiye Karayolu: Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından planlanmış olan çalışmalar içerisinde ilk amaç sağlık ve eğitim kurumlarının hizmet durumunu her yöreye götürebilmektir. Yaz ya da kış fark etmeksizin karayollarının güzergahları belirlenmiştir. 

 

1960- 1970 Yılı Türkiye Kara Yolu: Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından planlanan karayolu çalışmaları içerisinde bu yıllar arasında Türkiye için o gün gerekli olan karayolu uzunluğu olan 60 bin kilometrelik bir yol ağı oluşturulmuştur. O yıllar içerisinde bu 60 bin kilometrelik yol insanların dikkatini çekmesi ile trafiğin artması durumu gerçekleşmiştir. Bu durumda ise Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yollar asfalt kaplamaya ağırlık verilmesi konusunda zorunluluk sağlanmıştır. 

 

01. 01. 2020 Yılı Türkiye Kara Yolu: Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından planlanan ve oluşturulan karayolu uzunluğu 2020 yılından itibaren 68 bin 231 kilometre uzunluğuna sahip olarak 3 sınıf yoldan oluşturulmuştur. Bunlar otoyol, devlet yolu ve il yolu olarak ayarlanmıştır. 

 

2020 Yılından İtibaren Türkiye’de Toplam Karayolu Uzunluğu

 

Karayolları Genel Müdürlüğü ismine bağlı olan ve olmayan planlar bulunmaktadır. 6001 sayılı kanınla otoyollar, il yolları ve devlet yolları plan ve proje olarak Karayolları Genel Müdürlüğü himayesine verilmiştir. Bunun dışında Karayolları Genel Müdürlüğü himayesi içinde olmayıp diğer kuruluşların himayesi içerisinde olan yol planları ise, köy yolları, orman yolları, turist yolları ve şehir içi yollarıdır. 

 

01.01.2020 yılı tarihi itibaren satıh cinsine göre yol ağları olarak otoyolların asfalt betonu uzunluğu 3 060 kilometredir. Devlet yollarının asfalt beton uzunluğu 17 bin 991 kilometre iken, sathi kaplaması 12 bin 654 kilometre, parke uzunluğu 56 kilometre, stabilize yolların uzunluğu 27 kilometre ve son olarak diğer yollar ise 278 kilometre uzunluğundadır. 

 

İl yollarının satıh cinsine göre yol ağı 01.01.2020 tarihi içerisinde asfalt betonu yol uzunluğu 4 bin 689 kilometre, sathi kaplama yol uzunluğu 26 bin 163 kilometre, parke uzunluğu 243 kilometre, stabilize yol uzunluğu 453 kilometredir. Bunun dışında ise toprak uzunluğu 440 kilometre, diğer yolların uzunluğu ise 2 bin 177 kilometre uzunluğundadır. 

 

2020 yılı itibari ile uçuş yolculuğu yapmış İstanbul ilinde yolculuğu son bulmuş bir sürücü İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama işlemi yapmak istediği zaman İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama yapmış olduğu şirketten çıkıp ilerler iken karayolları ulaşımı konusunda bir problem yaşamadan gidebilir ve geri İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama şirketine zaman kaybetmeden dönebilmektedir.