Türkiye'de En Çok Tercih Edilen Şanzıman Türleri – İstanbul Havalimanı araç kiralama Türkiye'de En Çok Tercih Edilen Şanzıman Türleri – İstanbul Havalimanı araç kiralama - 5sCarRental

Blog

Türkiye'de En Çok Tercih Edilen Şanzıman Türleri – İstanbul Havalimanı araç kiralama


Türkiye'de En Çok Tercih Edilen Şanzıman Türleri – İstanbul Havalimanı araç kiralama

Türkiye'de En Çok Tercih Edilen Şanzıman Türleri – İstanbul Havalimanı araç kiralama

 

İstanbul Havalimanı araç kiralamafirması 5s CarRental olarak Türkiye’de en çok tercih edilen şanzıman türleri konusunda sürücüleri bilgilendirmek istedik. Peki Türkiye’de en çok tercih edilen şanzıman türleri nelerdir? Detaylar bloğumuzda.

 

Fransızca bir kelime olan şanzıman, diferansiyel ya da şafta ileterek istenilen tork değerini baskı balata yoluyla alan motora aktarma görevini üstlenmektedir. Günümüzde otomatik vites tanımının yanlış yapılarak aslında otomatik olanın şanzıman olduğunu bilmemiz gerekmektedir. İstanbul Havalimanı araç kiralama şirketlerinden şanzıman ihtiyacınıza ve tercihinize göre araç seçerek kiralama yapabilirsiniz

 

 Araçlarda Yer Alan Şanzıman Türleri

 

Araçlarda yer alan şanzıman türleri temelde üç farklı gruba ayrılmıştır. Bunlar robotize şanzıman türü, otomatik şanzıman türü ve manuel şanzıman türü olarak üç kategoriye ayrılır. Ucuz araç kiralama yolu ile İstanbul Havalimanı araç kiralama yerlerinden şanzıman tipleri ile ilgili detaylı bilgi alabilir ya da tercihinizi şanzıman türlerine göre yapabilirsiniz.

 

Günbegün teknolojinin gelişmesi ile araba markaları şanzıman türleri üzerinde çalışma göstermiş ve kendi ürettikleri şanzıman türünün patentini alarak üretime devam etmişlerdir. Bu sebeple şanzıman türleri piyasasında çok fazla sayıda şanzıman çeşitleri bulunmaktadır. Birbirinden farklı marka seçenekleri ile İstanbul Havalimanı araç kiralama firmalarından tüm şanzıman türlerine göre araçlar bulabilirsiniz.

 

 Türkiye’de çok tercih edilen şanzıman türleri şu şekilde sıralanmıştır:

 

 1) Manuel Şanzıman Türü: Bu tür araçlarda debriyaj pedalı bulunmakta olup aracı sürmekte olan kişiler vitesi el yardımı ile değiştirmektedir. Bu tür araçlarda yer alan şanzıman türüne manuel şanzıman türü denmektedir. Bu tipteki araçlar isteğe göre İstanbul Havalimanı araç kiralama şirketlerinde kullanıcı kitlesine sunulmaktadır.

 

 2) Otomatik Şanzıman Türü: Bu tip araçlarda debriyaj pedalı bulunmadığı gibi aracın vitesi kullanıcı tarafından otomatik olarak değiştirildiği şanzıman türüne girer. Birçok otomatik vitesli araç türü İstanbul Havalimanı araç kiralama şirketlerinin araç listesinde kullanıcıya sunulmaktadır.

 

 3) Robotize Şanzıman (Yarı Otomatik Şanzıman) Türü: Robotize şanzıman türü diğer adıyla yarı otomatik şanzıman türü olarak da bilindiği gibi kuru şanzıman adı ile de adlandırılmaktadır. Kuru şanzıman adı ile adlandırılma sebebi aracın yağa ihtiyacının olmamasından kaynaklanmaktadır. 

 

Bu tip araçlarda 7. vitese kadar çıkılabilmektedir. Araç sürücüsünün hız sınırına göre şanzıman değişimi yapılır. Tercih edildiği takdirde araç düz vitesli şekilde de kullanılabilmektedir. Bu tür şanzıman tipi araçlar İstanbul Havalimanı araç kiralama şirketinde mevcut tutulmaktadır.

 

Diğer şanzıman türleri TCT şanzıman türü, DSG şanzıman türü, EDC şanzıman türü ve CVT şanzıman türü olarak ayrıntılı bir şekilde incelenmiş olup İstanbul Havalimanı araç kiralama firmalarından bu türdeki şanzıman tipi araçlar tercih listesinde yer almakta olup seçilebilmektedir.

 

 DSG Şanzıman Türü Nedir?

 

DSG şanzıman türünün patenti Volkswagen’e ait olup normal şanzıman türlerinden farklıdır. Bu farkı ise iki debriyaja sahip olmasında yatar. Birinci grup 1-3 ve 5. Vitese ait olup ikinci grupta 2-4 ve 6. Viteslerde kullanılmaktadır. Türkiye’de ilk olarak Volkswagen aracılığı ile sunulan şanzıman türü DSG, performans seven kullanıcılar için özel olarak geliştirilmiştir. DSG şanzıman türündeki araçlar SEAT, Audi, Skoda, Volkswagen ve Bugatti örnek olarak verilebilmektedir.

 

 CVT Şanzıman Türü Nedir?

 

CVT şanzıman tipi araçlarda debriyaj ile vites kutusu yer almamaktadır. Aynı zamanda sürekli değişken iletim anlamına gelen şanzıman türü CVT, diğer şanzıman türlerine nazaran daha az yakıt tüketmektedir. Bu tip şanzıman türüne örnek olarak BMW, Honda City, Nissan, Audi, Skoda, Fiat, Volvo ve Toyota gibi birçok araba markası örnek verilebilmektedir.

 

 EDC Şanzıman Türü Nedir?

 

Bu tip şanzıman türünü Renault markası geliştirmiştir. Araçlarda çift debriyajlı otomatik vites olarak çalışmakta olup 6 vitesi bulunmaktadır.

 

 TCT Şanzıman Türü Nedir?

 

Çok çevreci olarak bilinen TCT şanzıman türü tipindeki araçlar çift kavramalı olup yarı otomatik özelliğine sahiptir. Bu tip araçlara örnek olarak Fiat araba markası örnek verilebilmektedir.