Turbo Nedir ve Çeşitleri Nelerdir? Turbo Nedir ve Çeşitleri Nelerdir? - 5sCarRental

Blog

Turbo Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?


Turbo Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Turbo Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

 

Otomobil sektöründeki gelişmelerin etkisiyle yeni teknolojiler ortaya çıkmıştır. Bunlardan birisi de turbo teknolojisidir. Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama firması olarak bu yazımızda turbo nedir ve çeşitleri nelerdir? konularına yer verdik. Peki turbo nedir, çeşitleri nelerdir? Detaylar bloğumuzda.

 

 Turbo Nedir?

 

Turbo nedir sorusuna verilebilecek en kısa cevap, motorun performansını arttıran bir eleman olduğudur. Turbolar yakıt kullanımını da azaltan güç donanımları olarak tanımlanabilir.

 

Turbo nedir konusunu biraz daha açalım. Turbolar motorun normalde alabileceği ve kullanabileceği havadan daha fazlasını emmesini sağlar. Turbo aygıtı bu durumu yüksek basınçlı silindirler kullanarak yaratır. Böylece hava daha fazla hava ve basınç ile karşılaşmış olur, bu da motor gücünü arttırır.

 

Ayrıca turbolar daha düşük gaz salınımı yapılmasına da yardımcı olmaktadırlar.

 

Turbo aygıtı aşırı besleme denilen bir pervane sistemi yardımıyla çalışır. Bu pervane sistemi daha verimli bir yanma olayına yol açarak motordan alınan verimi arttırır. Turbo, özellikle küçük hacimli motorlarda faydalı bir donanım aygıtıdır. Bununla beraber turbolar daha güvenli bir sürüş de sağlamaya yardımcı olur.

 

 Turbonun Kısa Tarihi

 

Turbo nedir sorusunun cevabını verdikten sonra, turboların gelişim aşamalarına da göz atalım. Turbo ilk olarak 1905 yılında piyasaya çıkmıştır. İsviçreli bir mucit olan Alfred Büchi tarafından bulunmuştur.

 

Büchi’nin ürettiği ilk turbo, yakıt ile hava karışımının sıkıştırılmasına ve sistemi geri gönderilmesine dayanıyordu. Böylelikle turbo kullanılan araçların performansında gözle görülür iyileşme oluyordu. Büchi tarafından kullanılan bu yöntem hala turbolarda kullanılmaktadır.

 

Turbo Çeşitleri Nelerdir?

 

Turbo çeşitleri nelerdir? hangisi bana uygundur sorusu aklınıza gelmiş olabilir. Bu konuyu biraz daha yakından inceleyelim.

 

Turbo çeşitleri nelerdir? sorusuna cevap olarak gösterilebilecek pek çok tür vardır. Fakat turbolar temelde rulmanlı ve rulmansız olarak iki kategoriye ayrılmaktadır. Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama hizmeti alırken filomuzda farklı turbolara sahip araçlar görebilirsiniz. Bunlardan size en uygun olanı seçmek için Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama gibi işlemler sırasında her zaman 5s CarRental firmamızdan bilgi alabilirsiniz.

 

 Turbo çeşitlerini şu şekilde gösterebilir ve turbo çeşitleri nelerdir? sorusuna cevap verebiliriz:

 

 Rulmanlı Turbolar

 

Bu tür turbolarda dönmeyi kolaylaştıran bilya sistemi yer alır. Bilya sistemi keskin gaz tepkimelerine sebep olur ve daha iyi, hızlı bir sürüş deneyimi yaşatır. Rulmanız turbolarda kullanılan bilya sistemi oldukça kalitelidir. Rulmansız turbolara göre hasar riski daha az olmaktadır.

 

 Rulmansız Turbolar

 

Rulmansız turbolarda yüzük şeklinde bir yatak bulunur ve mil bu yataktan geçer. Bu tür turbolarda yağ beslemesi motor yağının devresinden turboya ulaştırılmaktadır. Rulmansız turboların üretimi daha az masraflıdır. Bununla beraber tamiri de daha kolay olmaktadır.

 

Turbolu Araçların Bakımları

 

Araçlarda yer alan turboların iyi bakılması bu turboların kullanım ömrünü arttıracağı için önemlidir. Turbolar sıkıntı yaratmaya başladığında revize edilmek üzere uzman ellere teslim edilebilir. Turbonun tamiri mümkün değilse sıfır bir turbo takılması gerekebilir.

 

Turbonun kullanım süresini arttırmak için aracın genel bakımına oldukça dikkat edilmelidir. Tüm bakımları gerektiği gibi yapılan araçlarda turbolar da sağlıklı olmaktadır. 5s CarRental, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama vb. hizmetlerinde her zaman bakımlı arabalar ile işlem yapmaktadır. Müşteri odaklı yaklaşımı benimseyen firmamız, araç kiralama uygulamaları için bakımı tamamlanmış arabaları müşterilerin beğenisine sunmaktadır.

 

Ankara Esenboğa Havalimanı Araç Kiralama Hizmeti

 

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama gibi araç kiralama hizmetlerimizi en iyi kaliteyle sunmaktayız. Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama hizmetlerinden faydalanırken kullanacağınız aracın turbosunda bir sorun olmadığına emin olabilirsiniz. Gönül rahatlığıyla aracınızı teslim alabilir ve keyifli bir yolculuğa 5s CarRental farkıyla merhaba diyebilirsiniz. Umarız turbo nedir, çeşitleri nelerdir? yazımızı keyifle okursunuz.