Tork Nedir Ve Nasıl Hesaplanır? Tork Nedir Ve Nasıl Hesaplanır? - 5sCarRental

Blog

Tork Nedir Ve Nasıl Hesaplanır?


Tork Nedir Ve Nasıl Hesaplanır?

Tork Nedir Ve Nasıl Hesaplanır? 

 

Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama firması olarak tork nedir ve nasıl hesaplanır? sorusu hakkında bir blog hazırladık. Peki tork nedir ve nasıl hesaplanır? Detaylar için bloğumuzu okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Tork nedir? açıklamak gerekirse dönme momenti; aracın motorundan tekerleklerine hareket ettirilmesi için gönderilen kuvvettir. Tork nedir? sorusunu terim olarak açıklamak gerekirse "itme" veya "tork" olarak da kullanılabilir. Bu kuvvet Newton metre cinsinden gösterilir. Kısacası, bir NM birimi olarak görünür. Bir aracın torku yüksekse, o aracın çekme gücü de büyüktür. Bu durumda aracın ağır yükleri çekebildiği anlamına gelir. Bir aracın tork kuvveti ne kadar büyükse, o araçta taşınabilen kütlenin o kadar çok malzemesi. Bu nedenle kamyon ve kamyon gibi araçların kuvvetleri daha fazladır ve daha ağır eşyaların taşınmasını kolaylaştırır. Tork nedir? sorusunun cevabını bu şekilde verebiliriz.

 

Torku artırmak için tekerlek çapı küçültülmelidir. Böylece motorların hareketinin esnekliği artar. Hızlarını aniden artırarak ağır bir nesneyi kaldırabilirler. Tekerlek çapını küçülterek aracın daha hızlı gideceği varsayılmamalıdır. Yüksek torklu araçların da yüksek hıza sahip olacağını düşünmek yanlıştır. Kamyon, kamyon gibi araçlar normal bir arabadan daha fazla yük kaldırabilseler de asla arabanın hızına ulaşamazlar.

 

 Tork Nasıl Hesaplanır?

 

Tork nedir? sorusunu açıkladıktan sonra, tork nasıl hesaplanır? sorusuna değinelim. Araba alırken dikkat etmeniz gereken birçok özellik var. Detaylı araştırma yapmak isteyen kullanıcılar tüm teknik detayları dikkatlice kontrol ederler. Bunlardan biri, bir arabanın gücünü etkileyen önemli özelliklerden biri olan tork verileridir. Genellikle güçle karıştırılabilen tork nedir? sorusunun kısa açıklaması; arabayı hareket ettirmek için motordan tekerleklere aktarılan dönme kuvveti. Aracın çekiş gücü ne kadar büyükse, tork kuvveti de o kadar büyüktür ve bu da aracın çok ağır malzemeleri bile kolayca taşıyabildiğini gösterir.

 

Tork nasıl hesaplanır? bulmak için belirli örneklere odaklanmak gerekir. Tork nasıl hesaplanır? sorusunun cevabı için fizik, torkun formülü olan "kuvvet x kuvvet kolu" ifadesini kullanır. Formüle göre, kuvvet kolu büyüdükçe tork da artar. Araçlarda motordaki dişlilerin konumlarını ve çaplarını değiştirmek, piston koluyla oynamak güç kolunu artırmanın yollarından sadece birkaçıdır. Örneğin, benzine göre daha uzun piston çubuklarına sahip dizel araçlar daha yüksek tork değerlerine sahiptir. Bu kavramın nasıl hesaplandığını daha iyi anlamak için ciro göstergesine de bakabilirsiniz.

 

Newton metre (Nm) cinsinden tork, devir dakikalarıyla birlikte otomobilin özelliklerinde gösterilir. Kısaca tork nasıl hesaplanır diye özetlenecek olursak. Her şeyden önce, aktarılan kuvvetin bazen "itme kuvveti" bazen de "tork" olarak adlandırıldığına dikkat edilmelidir. Bu kuvvet newton metre cinsinden ifade edilir ve araç tork değerleri tablosunda Nm olarak kısaltılmıştır.

 

Tork kuvveti veya dönme kuvveti, krank milinin bir aracın motorunda bir dakika içinde yaptığı devir sayısıdır. Bu dönüşlerin olması aracın çekiş gücünü kabaca belirlemektedir. Bu nedenle, aracın kavrama gücü arttıkça tork kuvveti de artar. Bu, aracın ağır eşyaları kolayca çekip taşıyabileceği anlamına gelir. Bu nedenle kamyon, kamyon ve traktör gibi araçların tork kuvvetleri binek araçlara göre daha fazladır. Tork gücü, motor devri ile birlikte görüntülenir, örneğin 2500 rpm'de -250 Nm tork. Tork nasıl hesaplanır? sorusunun cevabını da bu şekilde verebiliriz. 

 

 Tork Ne İşe Yarar?

 

Tork, bir aracın ne kadar hızlı hızlanabileceği hakkında çok şey söyleyebilir. Nitekim araçta bu güç ne kadar yüksekse, 0'dan 100 km / saate hızlanma süresinin daha kısa olduğu anlamına gelir. Yüksek güçlü araçlar, kalkışta ve sürüş sırasında hızlanırken daha verimli performans sağlar. Örneğin, benzine göre bu kadar yüksek değere sahip bir dizel araçla daha düşük hızlarda daha yüksek hızlara ulaşmak mümkündür. Bu güç, hız kadar çekişle ilgilidir. Yüksek torklu araçlar, eğimli yollarda artan çekiş için daha iyi performans gösterir. SUV veya kamyon gibi hareket etmesi için daha fazla kuvvet gerektiren ağır araçlar büyük bir güçle üretilir. Bu, ağır araçlarda veya inşaat ekipmanlarında dizel motorların kullanılmasını gerektirir. Çünkü benzinli motorlara göre daha uzun piston miline sahip dizel motorlar daha fazla güce sahiptir.

 

 Torku Yüksek Arabalar Hangileridir?

 

Günlük kullanım için tercih edilen arabaların tork ve güç değerleri genellikle birbirine yakın üretilmektedir. Ancak engebeli arazide kullanılacak kamyon, kamyon, cip, SUV gibi araçların tork seviyeleri daha yüksek olacaktır. Örneğin, normal bir binek otomobilin torku 180Nm iken, bir cipte veya SUV'da 1000 saniyeye kadar çıkabilir.

 

 Samsun Çarşamba Havalimanı Araç Kiralama Hizmeti

 

Samsun'da gezilecek ve görülecek yerler nereler ve en ucuz Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama nerede? Ordu, Sinop, Tokat ve Amasya illerine komşu olan Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama bu illere rahatlıkla seyahat edebilir ve gezinizi çok daha keyifli hale getirebilirsiniz. Samsun'un Ayvacık Adası'nı ziyaret edenler; Yeşil dokusu ve eşsiz doğası sayesinde çok rahatlatıcı ve güzel bir manzara sunar.

 

Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama ziyaret edebilirsiniz. Kızılırmak Kuş Cenneti ve Çarşamba Ovası'nda yürüyüşe çıkabilir veya Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama yapılarak kamp yapabilirsiniz. Ayrıca Samsun’un lezzetli sebze ve meyvelerle hazırlanan yemeklerin tadına bakabilir, doğada yetişen hayvanlardan et ve sütle hazırlanan menünün tadını çıkarabilirsiniz. Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama üzerinden birbirinden farklı kiralık araçlar ile Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama araç kiralayabilir, birbirinden lezzetli restoranları keşfedebilirsiniz. Ordu gibi yakın ilçelerden geliyorsanız araç kiralayarak Ordu Havalimanı'na kolayca ulaşabilirsiniz.