Supap Ayarı Nasıl Yapılır? Supap Ayarı Nasıl Yapılır? - 5sCarRental

Blog

Supap Ayarı Nasıl Yapılır?


Supap Ayarı Nasıl Yapılır?

Supap Ayarı Nasıl Yapılır?

 

Antalya Havalimanı araç kiralama firması 5s CarRental olarak merak edilen supap ayarı nasıl yapılır? sorusu hakkında bir yazı hazırladık. Peki supap ayarı nasıl yapılır? Detaylar için bloğumuzu okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Araçların iyi bir şekilde çalışması için en gerekli ekipmanlardan biri, hatta bu ekipmanların en başında supap gelmektedir. 

 

Yakıt ve hava karışımın motoru çalıştırabilmesi için gereken ekipman olan supap, bazı nedenlerden ötürü verimliliğini yitirebilir. Bu da bahsedilen aparatın yeniden ayarlanması gerekecektir. Supap ayarı nasıl yapılır? konusuna gelmeden evvel supap ile ilgili bilmeniz gereken tüm detaylar aşağıda yer almaktadır. 

 

 Supap Nedir? 

 

Supap, motorun üst kısmında bulunur ve piston hareketlerine göre yakıt ve hava karışımını uygun zamanlarda yanma odasına alınmasını sağlar. Supap, ek olarak yanma neticesinde meydana gelen egzoz gazının uygun şekilde yanma odasından uzaklaştırılmasına yardımcı olur. 

 

Özet olarak supap, yakıt + hava karışımının yanma odasına alınması ve yanma odasından atılması esnasında etkin bir role sahip olan parçadır. Supabın ne olduğunu açıkladıktan sonra supap ayarı nasıl yapılır? konusunu netleştirelim. 

 

 Supap Ayarı Neden Bozulur? 

 

Supap ayarının bozulmasının birden fazla sebebi söz konusudur. Örneğin, supap lastiğinin erimesi veya zaman içerisinde supap hareketleri zamanlamasının bozulması gibi nedenler supap ayarlarını bozabilecektir. 

 

Supap erimesi, hareket zamanlamasının bozulmasından daha önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu durum supap değişimine de neden olabilecektir. 

 

Eğer ikinci el bir otomobil satın alıyorsanız, supapların 30.000 ve 50.000 kilometre arasında bakımlarının yapıldığından emin olmanız gerekmektedir. Supap ayarı nasıl yapılır? hususu öncesinde arızalarının nasıl anlaşılabileceğine bakalım. 

 

 Supap Arızası Belirtileri Nelerdir? 

 

Bu arızanın tek bir belirtisi yoktur. Örneğin, aracın çalışması sırasında çıkan seslerden anlaşılabileceği gibi performans düşüşü, sürüş konforunun düşüşü gibi nedenler de supap arızasını işaret edebilir. 

 

Eğer bunlardan birkaçı gerçekleşiyor ise supap ayarlarının kontrol edilmesinde fayda olacaktır. 

 

Supap arızasının sıklıkla karşılaşılan nedenleri şöyledir: 

 

Otomobiliniz çalıştığında iki metalin birbirlerine çok hızlı çarptıklarında çıkardığı sesi duyarsınız. Buna supap vurması da denir. 

 

Motor performansında oldukça büyük bir düşüş yaşanır. 

 

Yakıt tüketiminin önceki dönemlere nazaran daha fazla artığı görülecektir. Araç verimliliği düşecektir. 

 

Aracı çalıştırıp gaza bastığınızda araç sanki arkasında büyük bir ağırlık varmış gibi zorlanacaktır. Araç gazı almayacaktır. 

 

Aracın hızlanması konusunda zorluklar yaşanmaya başlar. Hatta yokuş aşağı giderken bile hızlanmada zorluk yaşanabilir. 

 

 Supap Vurması Nedir? 

 

Yukarıda da belirtildiği üzere aslında supap arızasının en belirgin ipucu supap vurmasıdır. Bu durumu anlamak, diğer işaretlere nazaran daha kolaydır. Çünkü, araç çalışmaya başladığı anda iki farklı metalin birbirine çok hızlı çarpmasının sesini duyarsınız. Bu ses, rutinde çıkan seslerden farklı olduğundan böyle bir ses duyduğunuzda kolayca ayırt edebilirsiniz. Supap ayarı nasıl yapılır? hususuna ilişkin detaylar şöyledir 

 

 Supap Ayarı Nasıl Yapılır? 

 

Supap ayarı nasıl yapılır? sorusunun yanıtını aşağıda bulabilirsiniz. 

 

Öncelikle sente çakısı, kriko ve tornavida tedarik etmelisiniz. 

 

Aracın ön tekerleklerini kriko ile kaldırmalı ve aracı 5. vitese almalısınız. Bu arada el frenini çekmeyi unutmayın. 

 

Sonrasında kaputu açmalı ve karbüratör kapağını sökmelisiniz. Çünkü supaplar burada bulunmaktadır. 

 

1.ve 2. supap tam tepe noktasına gelene dek tekerlekleri hafifçe sağa sola çevirmelisiniz. 

 

Ardından sekizinci supap için egzoz, yedinci supap için emme ayarı yapılmalıdır. 

 

Sonrasında somun üzerindeki vidanın tornavida ile sıkılması ya da gevşetilmesi gerekir ki senteye getirebilin. 

 

Bu işlemin ardından uygun ölçekte senteyi seçmeli ve supap boşluğuna getirmelisiniz. 

 

Uygun ölçekteki boşluğu bulduğunuzda tekrar vidayı sıkabilirsiniz.

 

Bu sayede supap ayarlarını yapmış olursunuz. 

 

Supap ayarı nasıl yapılır? konusunu bu şekilde netleştirmiş olduk. 

 

 Antalya Havalimanı Araç Kiralama Hizmeti

 

www.5scarrental.com.tr adresinden Antalya Havalimanı araç kiralama kapsamında hizmet veren araçlarımıza ulaşabilirsiniz. 

 

Antalya Havalimanı araç kiralama kapsamında ulaştığınız araçları karşılaştırabilir ve sizin için en uygun fiyatlarla araç kiralayabilirsiniz. Antalya Havalimanı araç kiralama ile kiraladığınız aracı kullanmayacaksanız koşulsuz iptal edebilme hakkına da sahip olursunuz. Bu sayede kullanmayacağınız araç için boş yere para ödememiş olursunuz. 

 

Antalya Havalimanı araç kiralama sayesinde araç sınıfına, araç markasına, aracın yakıt tipine, aracın vites tipine göre de seçimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

 

Antalya Havalimanı araç kiralama kapsamında son derece geniş kapsamlı araç listesi içerisinden dilediğiniz aracı seçmeniz ve bakımları düzenli yapılan araçları gönül rahatlığı ile kullanmanız mümkündür. 

 

Antalya Havalimanı araç kiralama kapsamında gereken belgeler de aşağıda belirtilmektedir.