Soğuk Havalarda Motoru Isıtmak Gerekir Mi? Soğuk Havalarda Motoru Isıtmak Gerekir Mi? - 5sCarRental

Blog

Soğuk Havalarda Motoru Isıtmak Gerekir Mi?


Soğuk Havalarda Motoru Isıtmak Gerekir Mi?

Soğuk Havalarda Motoru Isıtmak Gerekir Mi?

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama firması 5s CarRental olarak bugünkü yazımızda soğuk havalarda motoru ısıtmak gerekir mi? sorusuna değindik. Peki soğuk havalarda motoru ısıtmak gerekir mi? Detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Otomobil dünyasında motor, en önemli aksam olarak karşımıza çıkmaktadır. Motor sisteminin özellikleri, motorun yapısı ve çalışma özellikleri aracın performansını doğrudan etkileyen bir konudur. Bir aracın değerini doğrudan etkileyen motorun yüzdesidir. Yani motorun aşınma payı bu kategoride önemlidir. Soğuk havalarda motoru ısıtmak gerekir mi? Bu soru bütün araç kullanıcıların merak ettiği bir konudur. 

 

Aşınma payı yüksek motorların ömrü kısalır. Bu durumda aracın da değeri düşer. Motor sisteminin korunması için dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de motorun ısıtılmasıdır. Motor aşınmalarının nedenlerinden biri motor ısınmadan harekete geçmektir. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama filosunda yer alan araçlar için de motor ısıtma önemlidir.

 

 Motor Isıtmanın Faydaları

 

Dizel, benzinli veya LPG’li araçlarda, özellikle kış aylarında soğuk havalarda motoru ısıtmak gerekir mi? Benzinli motorlarda ısıtma işlemi daha çabuk gerçekleşir. Bunun nedeni benzinin yağ içermesi ve pistonları yağlamasıdır. Benzinin parlama özelliği daha fazladır ve ısıtma süresi daha kısadır. Kış aylarında LPG ile çalışan araçların öncelikle benzinle ısıtılması motorun ömrünü uzatacaktır. 

 

 Benzinli Araçlar

 

Benzin-LPG yakıt özelliğine sahip araçlarda ısıtma işlemi benzinle yapılmalıdır. LPG ile çalıştırılan araçların motor sistemi daha çabuk ısınır. LPG yakıtında yağ olmadığı için LPG ile çalışan motor tekleyerek çalışır ve ahenkli bir ses çıkarmaz. Bunun nedeni motorun tam olarak ısınmamış olmasıdır. İstanbul Sabiha Gökçen havalimanı araç kiralama filosunda benzin-LPG özelliğine sahip araç da bulabilirsiniz. 

 

 LPG Yakıt Özelliğine Sahip Araçlar

 

LPG’li araçlara özel yağ kullanan sürücüler kış aylarında motorun daha çabuk çalıştığını ve kısa sürede ısındığını söylemektedir. Bunun nedeni kullanılan yağın pistonlara yapışması ve motor sisteminin kısa sürede hareket edebilecek duruma gelmesidir. Peki LPG'li araçlar için soğuk havalarda motoru ısıtmak gerekir mi? soğuğun oluşturduğu katılaşma ısıtma ile ortadan kaldırılır. 

 

 Dizel Araçlar 

 

Mazotlu araçlarda ise durum daha farklıdır. Isıtma bujileri dizel araçlarda çalışma performansını doğrudan etkilemektedir. Isıtma bujileri, özellikle kış aylarında, mazotun çözülmesinde etkili rol oynar. Motor çalıştığı andan itibaren en az on veya on beş dakika kadar motor çalışmalıdır. Soğukta donan pistonlar yapışır. Motor çalıştığında ve ısınmaya başladığında pistonlar çözülmeye başlar. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama listesinde dizel araç bulunmaktadır.

 

Benzin, LPG veya Dizel araçlarda motor ısınmadan hareket edildiği zaman pistonlar aşınır. Özellikle çok soğuk havalarda motor mutlaka ısıtılmalıdır. Piston kolunun zarar görmemesi için motor ısındıktan sonra hareket edilmesi gerekir. Soğuk havalarda motoru ısıtmak gerekir mi? Bu soru araç sahiplerinin en çok merak ettiği sorulardan biridir. Aracın çalışmamasının en önemli nedeni soğuk havadır. Bu nedenle motor iyice ısınmalıdır. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama seçenekleri her zaman kullanıma hazırdır. 

 

 Enjeksiyonlu Araçlar

 

Benzin-LPG kategorisinde enjeksiyonlu araçlar farklı özelliklere sahiptir. Peki, soğuk havalarda motoru ısıtmak gerekir mi? Bu araçlar benzinle çalıştıktan sonra termostat derecesinde belirtilen sıcaklığa ulaştığında LPG’ye geçmektedir. Enjeksiyonlu araçlarda motor ısıtma işlemi otomatiktir. Ancak bu araçlarda hemen hareket etmemek gerekir. Araç LPG’ye geçene kadar hareket etmemek gerekir. Bu şekilde motor iyice ısınır ve mekanizma hareket edecek duruma gelir. Soğukta donan bütün parçalar ısıtma işlemi sonunda çözülecektir.

 

Motorun ısıtılması işleminde en çok karşılaşılan problem aracın çalıştırılmasıdır. Özellikle kış aylarında sabahları birçok araç çalışmaz. Bu sorunun başlıca nedeni kışlık bakımın yapılmamış olması, soğutma sisteminin donması ve filtrelerin tıkanmasıdır. Motor yağını değiştirdikten sonra kaydırıcı eklenirse ve soğutma sistemine antifriz eklenirse sabahları araç daha kolay çalışacaktır. Ayrıca akünün durumu da motorun çalışmasını doğrudan etkiler. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama filosundaki araçlar kolaylıkla çalışmaktadır.