Benzindeki Oktan Sayısı Nedir? Samsun Çarşamba Havalimanı Araç Kiralama Benzindeki Oktan Sayısı Nedir? Samsun Çarşamba Havalimanı Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Benzindeki Oktan Sayısı Nedir? Samsun Çarşamba Havalimanı Araç Kiralama


Samsun Çarşamba Havalimanı Araç Kiralama

Benzindeki Oktan Sayısı Nedir? Samsun Çarşamba Havalimanı Araç Kiralama

 

Sürücüler benzindeki oktan sayısı nedir ve Samsun Çarşamba Havalimanı Araç kiralama hizmetleri ile araç kiralayacaklar araçlarına benzin koyarken kaç oktan benzin kullanmalıdır sorusunu merak ediyor. Bu yazıda benzindeki oktan sayısının ne olduğunu ve kaç oktan benzin kullanılması gerektiğini açıklıyoruz. 

İnsanlar yıllardır araçlarına bir yakıt koymak durumunda kalmıştır. Yenilenen teknoloji ile birlikte farklı yollar bulunmuş olmasına rağmen araçlar ve bu araçların motoru benzin ile ilerletilmek adına üretilmiştir. Benzin ile çalışan motorların ömürleri çok daha fazla olmasını sağlar ancak benzinin fiyatının çok fazla olmasından kaynaklı sürücüler tarafından çok tercih edilmemektedir.

 

Benzinli araçların yakıt pahalılığından kaynaklı ise sürücüler benzinli araçlarını LPG ye ya da araçları satışa çıkararak Dizel araç almaya yönlenmiştir. Buna bağlı olarak benzin ile çalışan araçların piyasa değeri de düşmüştür.

 

Samsun Çarşamba Havalimanı Araç Kiralama

 

Bir seyahat sırasında uçak yolculuğu yapan ve Samsun'a varan bir yolcu Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama hizmetlerinden yararlanarak araç kiralama işlemi yapmak isteyebilir. Çünkü havalimanının bulunduğu ilçe olan Çarşamba’dan Samsun merkeze ulaşım için en konforlu yol araç kiralamaktır. Bu durumda sürücü benzinli araç seçer ise nelere dikkat etmeli bunları Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama firmasından ya da kendisi öğrenebilmektedir. 

 

 Benzinde Oktan Sayısı Kavramı Nedir ve Ne İşe Yaramaktadır?

 

Aynı örnek üzerinden gidilmesi gerekirse Samsun'da Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama firmalarının birini seçip araç kiralayan sürücü akaryakıt istasyonuna gittiği zaman benzin pompalarının üzerinde belirli yazılar, sayılar olduğunu görmektedir. Bu sayıların anlamlarını bilmek sürücü için araç performansı adına önemlidir.

 

Benzinde bazı terimler bulunmaktadır. Bunlardan biri de benzin oktan sayısıdır. Benzinin kalitesinin değerlendirilmesi açısından kullanılmaktadır. Benzin yanma kalitesinin ve zorlu durumlar içerisinde dayanma gücünü gösteren oktan sayısıdır. Oktan sayısının yükselmesi benzinin tutuşmasını zorlaştıracaktır. Benzinin istenilen zamandan önce tutuşması sürücüler tarafından istenmez. Bunun nedeni de araçların performansını azaltır. Bu da erken tutuşma demektir. 

 

 Erken Tutuşma Neden İstenmemektedir?

 

Erken tutuşmayı tanımlamanın en kısa yolu istenilenden önce tutuşan yakıttır. Yakıt istenilenden erken tutuşuyor ise bu aracın motorunun performansını düşürür ve araç motorunun ömrünü azaltır. Bu durumda sürücüler bu durumu tercih etmemektedir. Oktan sayısı değişimi ile ise bu değişime bağlı olarak tutuşma gecikecektir. Bu da otomatik olarak aracın ömrünün ve performansının artması anlamına gelmektedir.

 

Sürücülerin en çok yanıldığı nokta ise oktan sayısı ne kadar fazla olursa o kadar fazla performans alacakları kanısıdır. Yüksek oktan sayısı olan benzinler kullanılması durumunda düşük oktanlı benzine göre daha az performans sağlar. Ancak vuruntuyu azaltması sebebi ile motor performansını arttırır. Oktan sayısı ile motor arasında performans ilişkisi bu şekildedir.

 

Samsun'a gelip Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama işlemi yapan sürücü aracın deposunu yüksek oktanlı benzin ile mi yoksa düşük oktanlı benzin ile mi doldurmalıdır? Araç için en uygun olanını almış olduğu Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama şirketinden de öğrenebilir.

 

 Sürücü Yüksek Oktan Benzini Hangi Motorda Kullanmalı?

 

Yüksek sıkıştırma ile çalışan motorlar için yüksek oktanlı benzinler tercih edilmelidir. Araç sahiplerinin araba kılavuzları içerisinde belirtilen en fazla oktan sayısı atlanmadan uygun sayıda oktan kullanımı sağlayan benzini tercih etmelidir. Benzin oktan güçlendiriciler piyasa içerisinde bulunmaktadır. Ancak günlük kullanım yapılan araç deposunda bu yükselticilerin kullanımı önerilmemektedir.

 

Oktan yükselticiler genel olarak yüksek performansa ihtiyacı olan ve yüksek performansı ani bir şekilde beklenilen yarış araçlarında tercih edilmektedir. Bu araçların motorları buna bağlı olarak yüksek bir performansa uyum sağlayabilecek şekilde tasarlamıştır. Bu sayede araca problem yaratmamaktadır.

 

Hava yolu kullanan bir yolcu örneğin Samsun ilinde bir iş toplantısı yapmak için gideceği zaman Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama işlemi sonucu sürüş sağlar iken araç yakıtının azalması durumunda akaryakıt istasyonuna gidecektir. Bu sırada Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama işlemi yapmış olduğu firmadan aldığı aracın hangi aralıkta oktan sayısı ile çalışması gerektiğini bilir ise sürüşü sırasında çok daha rahat ve güvenli bir sürüş sağlamış olacaktır.