Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Tutulmaz? – Samsun Çarşamba Havalimanı Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog


Samsun Çarşamba Havalimanı Araç Kiralama

Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Tutulmaz? – Samsun Çarşamba Havalimanı Araç Kiralama

 

Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama yapan veya kendi aracı olan sürücülerimiz için kaza tespit tutanağı hangi durumlarda tutulmaz sorusunun cevabına bu bloğumuzda yer veriyoruz. 

 

Trafik gün içerisinde birçok olay yaşanmaktadır. Bu olaylar araç sayısı arttıkça yoğunlaşmaktadır. Oluşan kazalar sonucunda tarafların uygulaması gereken adımlar bulunmaktadır. Kazanın neden olduğu sorunları en aza indirgemek amacı ile bu adımlar çok önemlidir. Bu nedenle kazadan sonra mutlaka kaza tespit tutanağı tutulmalıdır. Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama hizmeti ile kiraladığınız araçla kaza yaptığınız taktirde mutlaka kaza tespit tutanağı tutulmalıdır. 

 

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

 

Kaza tespit tutanağı, kazalardan sonra uygulanan işlemdir. Kaza sonucunda taraflarda maddi hasar oluştuğunda araçların sahibi olan tarafların maddi kaza tespit tutanağını doldurması gerekmektedir. Bu sayede kaza resmi olarak kayıtlara geçecektir. Böylece taraflar sigorta kapsamlarından yararlanabileceklerdir. Tutanağın tutulması amacıyla Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama her zaman destek vermektedir.

 

 Kaza Tespit Tutanağı Tutulmasının Amacı Nedir?

 

Kaza tespit tutanağındaki amaç tarafların zararlarının belirtilmesidir. İki taraflarda kendi ağızlarından kazayı tanımlamaktadırlar.

 

 Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Tutulmaz?

 

Kaza tespit tutanakları belirli bir tarihten beri kaza yapan taraflar tarafından tutulmaktadır. Eski yıllarda trafik polisleri tarafından tutulmaktaydı. Ancak günümüzde de tutanağın polis tarafından tutulması gerektiği durumlar mevcuttur. Aynı zamanda bu durumlarda bazen tutanaklar bir taraf için geçersiz olabilmektedir. Bu durumlarda Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama bilgilendirme yapmaktadır.

 

Eğer kaza yapan taraf sadece bir kişiyse tutanak tutulmamalıdır. Yani kazada iki taraf bulunmuyorsa tutanak trafik polisleri tarafından tutulmalıdır. Kişinin kendi doldurduğu kaza tespit tutanağı geçerli olmayacaktır.

 

Araçları kullanan kişilerin yaşları tutanak tutulması açısından da önem taşımaktadır. Eğer kaza yapan taraflardan en az biri 18 yaşından küçük ise tutanak geçersiz sayılacaktır. Bu durum yine iki tarafında 18 yaşından küçük olmasında da geçerlidir. Samsun Çarşamba havalimanı araç kiralama hizmeti alabilmek için en az 21 yaşında olunması gerekmektedir. 

 

Her araç ürüne ait farklı ehliyetler bulunmaktadır. Bu nedenle eğer kaza yapan taraflardan en az birinin ehliyetinin türü kullandığı araç için yeterli değil ise tutanak geçersizdir.

 

Ehliyetin olup olmaması kazalarda çok önem taşımaktadır. Eğer taraflardan en az birinin ehliyeti yok ise tutanak kişiler tarafından tutulamaz. Tüm bilgilendirmeler için Samsun Çarşamba havalimanı araç kiralama firmaları veya rent a car şirketleri ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Kazalarda taraflardan biri alkollü ya da diğer uyarı maddelerden birine maruz kalmış ise tutanak tutulamamaktadır. Bu durumda trafik polisi devreye girmelidir. Aksi takdirde yine kişilerin tuttuğu tutanak geçersiz olacaktır.

 

Eğer sürücülerin birinde akıl sağlığı problemi var ise tutanak tutulamamaktadır.

 

Kazada bulunan araçlardan biri resmi bir kurum ya da kuruluşa ait ise tutanak tutulamamaktadır. Bu araçlara en iyi örnek ambulanstır. Bu durumda derhal trafik polisi çağırılmalıdır.

 

Kaza sonucunda taraflar dışında üçüncü bir kişi zarar görmüş ise tutanak tutulamaz.

 

Kaza sonucunda herhangi bir kamu malı zarar görmüş ise tutanak yine tutulamamaktadır.

 

Eğer kaza sonrasında herhangi bir tarafta ölüm ya da yaralanma mevcut ise tutanak trafik polisi tarafından tutulmalıdır.

 

 Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Tutulur?

 

Kaza tespit tutanağının bazı sınırları vardır. Eğer kaza sonucunda yalnızca taraflarda maddi hasar varsa tutulabilmektedir. Ayrıca özel şartlar da bulunmamalıdır. Sigorta şirketi ile anlaşma yapabilmek adına ihtiyaç duyulan bir tutanak türüdür. Bu tür durumlarda mutlaka Samsun çarşamba havalimanı araç kiralama yaptığınız firmaya bilgilendirme yapılmalıdır.

 

 Kaza Tespit Tutanağının Değerlendirilmesi

 

Kaza tespit tutanakları sigorta şirketleri tarafından değerlendirilmektedir. Şirketler ellerine ulaşan kaza fotoğrafları ile kaza oranlarını belirlemektedir. En az 3 iş günü içerisinde de kişiye bildirmektedir. Belirlenen kusur oranı Sigorta Bilgi Merkezine iletilmektedir. Bu konuların takibi otomobili kiraladığınız Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama firması tarafından yapılmaktadır.

 

Kazaya karışmış olan taraf sigorta şirketinin belirttiği esaslara göre hareket etmektedir. Sigortaya belirli süre içinde başvurulması durumunda zararlarının bedelini kusur oranına bağlı olarak alacaktır.