Şaft Nedir, Arızası Nasıl Anlaşılır?

Şaft Nedir, Arızası Nasıl Anlaşılır? - 5sCarRental

Blog

Şaft Nedir, Arızası Nasıl Anlaşılır?


Şaft Nedir, Arızası Nasıl Anlaşılır?

Şaft Nedir, Arızası Nasıl Anlaşılır?

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralamafirması olarak merak edilen şaft nedir, şaft arızası nasıl anlaşılır? sorusu hakkında bir yazı hazırladık. Peki şaft nedir, şaft arızası nasıl anlaşılır? Detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Şaft nedir dendiğinde özetle, araç içerisinde şanzımanı diferansiyele bağlayan parçaya verilen isimdir, denilebilir. Şaft, gücü aktaran parça olup, daha detaylı aktarmak gerekirse motordan aldığı gücü tekerleklere ileterek tekerleklerin hareketini sağlayan parçadır. Şaft hareketli bir parça olarak üretilmektedir. Bunun sebebi aracın engebeli yollarda da ilerleyebilmesini sağlamaktır. Ayrıca araca artı bir yük katmamak amacıyla içi boş bir çelik malzemeden üretilmektedir. 

 

Şaft nedir dendiğinde genellikle iki parçadan oluştuğunu belirtmekte fayda var. Şaftın ucuna kaynak aracılığı ile mafsal bağlanmıştır. Mafsal, şaftı diferansiyele ve şanzımana bağlar. Mafsalların görevi yol durumuna göre şafta gerekli olan esnekliği sağlamaktır. 

 

Ayrıca şaft nedir diye sorulduğunda kardan mili olarak da adlandırılabildiğini belirtmekte fayda olacaktır.

 

 Şaft Çeşitleri Nelerdir? 

 

Şaft nedir sorusu detaylı olarak anlatıldıktan sonra sıra geldi şaft çeşitlerine İki çeşit şaft bulunmaktadır. 

 

 1-Tek Parçalı Şaft 

 

 Tek parçalı şaftlar, ağır yük taşımakta kullanılan araçlarda (kamyon, iş makinesi gibi) ve hizmet araçlarında (otobüs gibi) kullanılan şaftlardır. 

 

 2-Çok parçalı Şaft 

 

 Binek araçlarda kullanılan şaftlardır. 

 

 Şaft Arızası Nasıl Anlaşılır? 

 

"Şaft arızası nasıl anlaşılır?" denildiği vakit sadece tek bir yol olmadığını, birden fazla şekilde belirti verebileceğini belirtmekte fayda var. Aracınızda kardan milinden normal olmayan sesler gelmeye başladı ise muhtemelen şaft arızası ile karşı karşıyasınız demektir. Diğer bir ifade ile bu durumda şaftarızası nasıl anlaşılır? sorusunun yanıtıdır. Diferansiyelin bozulması ve tamir edilmemesi de şaftın bozulmasına sebebiyet verebilecektir. 

 

Şaft arızası nasıl anlaşılır? sorusuna ilişkin belirtiler çoğu zaman aşağıdaki şekillerde olacaktır. 

 

 Şaft Arıza Belirtileri 

 

Aracın Yağ Kaçırması: Aracınız uzun süre park halinde kaldıysa yeniden kullanmadan evvel aracınızın altına bakıp, yağ damlatıp damlatmadığını kontrol etmenizde fayda olacaktır. En çok karşılaşılan durumların başında gelen yağ kaçırması yalnızca şaft için geçerli değildir. Bu nedenle aracınızı her daim gözetim altında tutmanızda fayda olacaktır. 

 

Şaftın Balansının Bozulması: Bu durum çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Balansın bozulması aracın alt kısmının yüksek hızla seyir halindeyken sert bir şekilde vurulması sonucu meydana gelebilmektedir. 

 

Bunun yanı sıra şaftın daha evvel onarım görmesi neticesinde onarımın düzgün yapılamamış olması da balans bozulmasına sebebiyet verebilecektir. Eğer aracınızın arka kısmından titreme geliyorsa balans ayarının bozulmasından şüphelenebilir, şaft arızası nasıl anlaşılır? sorusuna yanıt aramaya başlayabilirsiniz.

 

Şaft Rulmanları: En sık karşılaşılan durum şaft rulmanlarından gelen seslerdir. Seyir halinde aracın arka alt kısmından gelen sesler ile karşılaştıysanız ve bu sesler vites sesinden bağımsız ise bu arızadan şüphe edebilirsiniz. 

 

 Şaft Arızaları Nelerdir? 

 

Şaft arızası nasıl anlaşılır? sorusuna ilişkin yanıtlar yukarıda detaylı olarak aktarıldı. Peki şaft üzerinde meydana gelen arızaların nedenleri nelerdir? Bunları aşağıdaki başlıklar altında ele aldık. 

 

 1-Mafsalın Bozulması: Şaft üzerinde yer alan mafsalın bozulması neticesinde aracın kasasının sallanması ya da kalkışlarda ses gelmesi söz konusu olacaktır. 

 

 2-Köşe Takozlarının Yıpranması/Bozulması: Eğer köşe takozları eskidi ise kalkış esnasında ya da ani gaza basılması neticesinde ses meydana gelecektir. Bu durumda köşe takozunu değiştirtmek suretiyle hatayı giderebilirsiniz. 

 

 3-Şaft Balansının Bozulması: Mafsalın uzun bir süre arızalı kalması balansın bozulmasına sebebiyet verebilecektir. Şaftın balans ayarına girmesi ile durum çözülecektir.

 

 4-Şaftın Kopmuş Olması: Bu durumun meydana gelmesi halinde aracınız çalışmayacaktır. Aracın çok zorlanması halinde meydana gelebilir. Ancak yeni bir şaft alarak bu durumu çözümleyebilirsiniz. 

 

 Şaft Fiyatları

 

Şaft fiyatları, 750 TL ile 2.000 TL arasında değişen fiyatlara sahiptir. Eğer kısmı bir arıza söz konusu ise tüm şaftın değişmesine gerek bulunmayacaktır. Sadece arızalı kısmı değiştirtebilirsiniz. Örneğin şaft mafsalı arızalı ise sadece bu kısmı yaklaşık 400 TL gibi bir fiyata değiştirtebilirsiniz. Bahsedilen tutarlar işçilik hariç tutarlardır. İşçilik ücreti de işin içine girdiğinde tutarlar yükselecektir. 

 

 İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama 

 

www.5scarrental.com.tr adresinden en uygun fiyatlarla araç kiralayabilir ve koşulsuz iptal edebilirsiniz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama kategorisinden araç sınıfına, markasına, aracın yakıt tipine, aracın vites tipine göre seçebileceğiniz araç listesi aşağıdadır. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama işlemini dakikalar içinde yapabilir, dilediğiniz aracı kolayca kiralayabilirsiniz. 

 

Bu sitedeki yönergeleri kullanarak diğer sitelere nazaran çok daha çabuk şekilde İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama için gereken firmaları inceleyebilir, kıyas yapabilirsiniz.

 

Ayrıca İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama için gereken belgeleri de web sitemizde bulabilirsiniz.