Rot Balans Ayarı Ne Zaman Yapılmalı? – İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama

Rot Balans Ayarı Ne Zaman Yapılmalı? – İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Rot Balans Ayarı Ne Zaman Yapılmalı? – İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama


Rot Balans Ayarı Ne Zaman Yapılmalı? – İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama

Rot Balans Ayarı Ne Zaman Yapılmalı? – İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama

 

Rot Ayarı Nedir?

 

Rot ayarı, bir aracın direksiyon simidinin bir yönde dönerken aynı yöne bakmasını sağlayan bir ayardır. Bu şekilde araç, direksiyon simidinin döndüğü yönde hareket eder. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama ile araba kiralarken sürüş konforu için otomobilin rot balans ayarının yapıldığından emin olmanız gerekmektedir. Peki rot balans nedir, rot balans ayarı ne zaman yapılmalı? Detaylar bloğumuzda.

 

 Balans Ayarı Nedir?

 

Kelime İngilizceden dilimize geçmiştir. Balansın anlamı dengedir. Balans, bir aracın tekerlekleri arasındaki açı ve yönün birbirine eşit olması olgusudur. Bu nedenle tekerleklere eşit ağırlık dağıtılır. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama firmaları araçları müşterilerine teslim etmeden tüm kontrollerini yapmaktadır. 

 

Dengenin bozulması, yolda sürüş sırasında aracın sallanmasıyla kendini gösterir. Özellikle hız arttıkça titremenin yoğunluğu artar ve daha çok hissettirir. Denge düzensizliği ön tekerleklerden kaynaklanıyorsa daha çok önde; arka tekerleklerden kaynaklanıyorsa daha çok arka tekerleklerde hissettirecek. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama ile araç kiraladığınızda güvenliğiniz açısından rot balans ayarının yapıldığından emin olmalısınız.

 

Rot Balans Ayarı Ne Zaman Yapılmalı?

 

Örneğin İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama ile kiraladığınız aracın rot  balans zayıf bir şekilde ayarlandığın da; araç yol da sürerken açıkça titrer ve düz bir çizgi de sürerken sağa veya sola çeker. Bu durum sürücünün dikkatini çekecek ve kendisini güvensiz hissetmesine neden olacaktır. Uzmanlara göre, aracın dönüş denge ayarının 5.000-10.000 kilometre aralığın da kontrol edilmesi gerekiyor. Bozuk ve engebeli yollar da gidiyorsanız, kısa bir süre için de rot balans ayarını kontrol etmelisiniz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama ile kiraladığınız araçların bakımları konusunda yetkililerden bilgi alabilirsiniz. 

 

Rot balans ayarını etkilemeyen bir araçta, tekerlekler arası açı ve mesafe farkı yoktur. Araçta ayar hasar görürse; düz yolda giderken araç sola veya sağa çekebilir ve parazit artarsa ​​virajın kaymasına neden olabilir. Dönüş dengesinin yanlış hizalanması, aracın dişli dişlerinin kaybolmasına ve tekerleklerin eskisinden çok daha hızlı aşınmasına neden olabilir. Rot balans ayarı kötüleştikçe, dönüş sırasında tekerleklerden bazı sesler çıkmaya başlar. Zamanla, direksiyon yönü ile tekerlek yönü arasında bir fark olacaktır.

 

 Rot Ayarı Nasıl Yapılmaktadır?

 

Alandaki uzmanlar, sorunun rot ayarından mı yoksa diğer sorunlardan mı kaynaklandığını belirler. Rot ayarının bozulduğu tespit edildiğinde; farklı sensörler yardımı ile aracın tekerlekleri bir yol konumlandırma programı ile bilgisayara bağlanır. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama firmaları da rot ayarının başarısızlık derecesi bu bilgisayar yoluyla tespit ettirir. Ardından rot ayarlanmaya başlanır. Rot ayarı, iki tekerleğin birbirine paralel yapılmasıyla gerçekleştirilir.

 

 Balans Ayarı Nasıl Yapılmaktadır?

 

Balans ayarından önce tüm tekerlekler çıkarılır. Bu tekerlekler denge için ayarlanacak parçanın içine yerleştirilir. Ardından lastik basıncının ve jantın normal olup olmadığı kontrol edilir. Herhangi bir kusur varsa gerekli düzeltmeler yapılır. Sonra bu cihazlar da tekerlekler çevrilir. Tekerleklerin dönüşü sırasın da bilgisayara bağlı bir cihaz denge ayarının derecesini algılar. Rot balans ustası, tekerleğin gerekli parçalarına uygun ağırlıkları koyar ve denge ayarını tamamlar. Bu şekilde gerçekleştirilen denge ayarına balans ayarı denir.

 

 Rot Ayarı Neden Önemlidir?

 

Rot ayarı, lastik aşınma miktarını etkileyecektir. Çoğu araçta, normal ayarlar, aşınmayı en aza indirirken sürücü ve yolcu konforunu en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmıştır. Doğru dört tekerlek düzeni lastik aşınmasını azaltabilir ve lastik ömrünü, performansı ve yakıt ekonomisini artırabilir. Direksiyon ve denge sorunlarını azaltarak yol bakımı ve sürüş güvenliği iyileştirilir.

 

 Rot ve Balans Ayarı Farkı

 

Rot ayarlanması ve balans ayarı genellikle karıştırılır. Ancak ikisi tamamen farklı. Rot ayarı, aracın direksiyonu bir yöne çevrildiğinden tekerleklerin de aynı yöne bakmasını sağlayan ayara denir. Balans ayarı ise tekerleklerin arasındaki açının eşit olmasını sağlayan ayardır.

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda bulunan 5s CarRental firmamızın geniş araç filosundan kendi ihtiyaçlarınıza ve zevkinize göre araba kiralayabilirsiniz. Sınırsız kilometre, teslimatta ödeme ve en yeni araç modelleri gibi imkanları sağlayan 5s CarRental ile avantajlı bir şekilde araç kiralayabilirsiniz.