Park Sensörleri Nasıl Çalışır? – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama

Park Sensörleri Nasıl Çalışır? – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Park Sensörleri Nasıl Çalışır? – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama


Park Sensörleri Nasıl Çalışır? – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama

Araba Park Sensörleri – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama firması 5s CarRental olarak sürücüleri park sensörleri nasıl çalışır? Sorusunun cevabı hakkında bilgilendirmek istedik. Park sensörleri konusunda detaylı bilgi için bloğumuzu okumaya devam edin.

 

Özellikle acemi sürücüler için park sensörlerine ihtiyacımız var. Geri dönüş radarı bu açıdan bir kurtarma faktörü olarak kabul edilir ve araç gövdesini dış etkenlerden korumakla yükümlüdür. Park sensörü hakkın da daha fazla bilgi yazımızda.

 

 Park Sensörü Tarihi

 

1970'lerde ortaya çıkan park sensörü,. Dr. Tony Heyes 1983'te patent almıştır. Kullanılan ilk araba Toyota corona idi ve 1982'de ultrasonik park sensörü 6 yıl kullanıldı.

 

Park Sensörü Nedir?

 

Basit bir tanımla, araç dışındaki herhangi bir nesneyi algılayıp sürücüye sinyal gönderebilen ve uyarı işlemini gerçekleştirebilen mekanizmaya park sensörü denir. Park sensörü, elektromanyetik ve ultrasonik olmak üzere ikiye ayrılır. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama firmalarında park sensörü mevcut olan araçları kiralayabilirsiniz.

 

 Elektromanyetik Park Sistemi

 

Elektromanyetik park sistemi, nesnenin konumunu tespit etmek için aracın tamponunda üretilen elektromanyetik alanı kullanabilir. Alana giren nesnelere radyo dalgası uyarıları göndererek ve geri dönen radyo dalgalarına göre nesnelerin konumunu analiz ederek çalışır. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama ile park sensörlü araçları kiralayarak bu sistem konusunda deneyim sağlayabilirsiniz. 

 

Elektromanyetik sistem araca ilk sinyali gönderdikten ve algıladığı nesneye radyo dalgaları ile yaklaştıktan sonra yaklaşmaya devam ederse aralıklı qua çağrıları yapacaktır. Örneğin İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama ile kiraladığınız araba yaklaştığında, aralıklı chi sesi çok hızlıdır. Araç ile nesne arasındaki mesafe neredeyse yok denilecek kadar az ise sensör bip sesi çıkarmaya devam edecek ve sürücüye en büyük uyarıyı verecektir. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama firmalarının filolarındaki araçların büyük çoğunluğunda park sensörü bulunmaktadır.

 

Elektromanyetik sistemin patenti 1992 senesin de alınmıştır.

 

 Montajı Nasıl Yapılır?

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama firmalarındaki araçlar veya kendi aracınız için gerekirse orijinal sensörü serviste değiştirebilir veya araca yeni bir sensör taktıktan sonra online olarak sipariş verebilirsiniz. Elektromanyetik sensör arabanın tamponunun içine yerleştirilmiştir. Bu sebeple anten olarak kullanılmak üzere aracın tamponu sökülmeli ve alüminyum folyo şerit şeklinde yerleştirilmelidir. Araç tamponuna paralel ve kıvrılmayacak şekilde yerleştirdikten sonra alüminyum folyo ile aracın sensörlerini yönetmek için çıkış sinyalini beyne iletmesi gerekmektedir. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama firmalarının yetkililerinden araçlardaki park sensörleri konusunda bilgi alabilirsiniz.

 

 Bu işlemi tamamladıktan sonra sensörün elektrik bağlantısını gerçekleştirmek için önce geri vites ışığının pozitif ucunu ve barometre ile şasesi bulunması gerekmektedir. Kablo renklerini ayırt ettikten sonra, kontrol sensörünün beyninin bir ucunu ters kablonun bir ucuna ve diğer ucunu kasaya bağlamak ve ardından makineyi arkada uygun bir konuma kurulmalıdır.

 

 Avantajları

 

Sensör, diğer mekanik parçalara ek olarak, sürücüye bu konuda kolaylık sağlayan basit bir montaj sürecini de gerektirir. Yalnızca küçük bir sorun olarak kabul edilebilecek bir tampon kaldırma işlemi olacağından dolayı uzmanından yardım alabilirsiniz.

 

Bileşenin görünüşte bir sorun oluşturmaması için tamponun içinde imal edilmesi avantajlı olarak değerlendirilebilir.

 

Nesnenin 40 cm önünde ötmeye başlar ve 10 cm'ye yaklaştığımızda ötme sesi devamlı bir şekil de devam eder. İyi bir özellik olarak kabul edilebilir, 10 cm'ye yakın mesafeye izin verir

 

Dezavantajları

 

Bu tür sensörlerin dezavantajı, 0,8 metrelik bir algılama mesafesi sağlamalarıdır.

 

Bazı modellerde, sensörün algılama işlevi araç çalıştıktan sonra etkinleştirilecektir. Park ederken sensörün devre dışı bırakılması bu model üzerin de olumsuz bir etki yaratmaktadır.

 

 Ultrasonik Park Sensörü

 

Ultrasonik detektörlü bu park sensörü, yakındaki nesnelerin yerini tespit etmek için kullanılır. Sonar dediğimiz bu sistemde dedektörden gelen ses, insan kulağı tarafından duyulamayan 20.000 Hz'yi geçmekte olup, nesneye çarpan nesneden yansıyan sesin yansıma hızını ve nesnenin bulunduğu yeri hesaplayabilmektedir. Dönüş sinyali, nesnenin uzaklığına ve yakınlığına göre artabilir veya azalabilir.

 

Park sensör sisteminin çalışma prensibi, nesnelere karşı ses dalgalarını belirleyen yarasalarla karşılaştırılabilir. Park sensörü geri vitese bağlıdır ve vites değiştirirken işlevini kaybeder. park sensörü manuel olarak açılıp kapatılabilir.