Motor Kulağı Nedir, Arızası Nasıl Anlaşılır? Motor Kulağı Nedir, Arızası Nasıl Anlaşılır? - 5sCarRental

Blog

Motor Kulağı Nedir, Arızası Nasıl Anlaşılır?


Motor Kulağı Nedir, Arızası Nasıl Anlaşılır?

Motor Kulağı Nedir, Arızası Nasıl Anlaşılır?

 

Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama firması 5s CarRental olarak motor kulağı nedir, arızası nasıl anlaşır? sorusu hakkında bir yazı hazırladık. Peki motor kulağı nedir, arızası nasıl anlaşılır? Detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Motor kulağına motor takozu da denilebilmektedir. Motor kulağı, araç içerisinde motorun araca sabitlenmesi işlevini gören parçadır. Motor kulağının boyutu, şekli, sayısı araçtan araca farklılık gösterse de hepsinin temel amacı aynıdır. 

 

Özetle, motoru araca sabitleyen parça motor kulağıdır. Motor kulağı, motorun çalışması süresince ortaya çıkan titreşimlerin hissedilmesini azaltır. 

 

Bilindiği üzere motorun bir bölümü aracın gövdesine bir bölümü ise şasiye sabitlenmektedir. Bu sabitleme neticesinde ani duruş ve kalkışlarda, rampa inerken veya çıkarken ya da engebeli bir yolda motorun kayması engellenecektir. 

 

Motor kulağı belirtildiği üzere motorun yarattığı titreşimin araç içerisinde hissedilmesini azaltır.  Motor kulağı nedir, arızası nasıl anlaşılır? konusuna böylece ön giriş yaptık. 

 

Motor kulağı ya da takozu genel olarak kauçuk ve metal malzeme kullanılarak üretilmektedir. Bu iki malzemenin kullanılma mantığı şöyledir: Metal malzeme, motor tarafından yaratılan güce dayanıklı olması, kauçuk malzeme ise metalin sürtmesinin önüne geçilebilmesi içindir. 

 

Bir de pasif hidrolik motor kulakları bulunmaktadır. Bu tip kulaklarda, metal ve kauçuk malzemenin yanı sıra kulağın içerisinde boş bölmeler yer almaktadır. Bu bölmeler, titreşimi daha da azaltmak için glikol veya hidrolik sıvı ile doldurulmaktadır. Bu tip motor kulakları her ne kadar titreşimi daha da azaltsalar da diğerleri kadar uzun ömürlü değillerdir. Ek olarak, diğerlerine nazaran bir miktar daha pahalıdırlar. 

 

Motor kulağı nedir, arızası nasıl anlaşılır? konusuna istinaden motor kulağının ne olduğunu açıkladıktan sonra gelelim arızalarına ve arızalarının nasıl anlaşılabileceğine. 

 

 Motor Kulağının Kullanım Ömrü nedir? 

 

Motor kulağı nedir, arızası nasıl anlaşılır? hususundaki arıza bölümüne geçmeden evvel, otomobildeki her bir parçanın bir kullanım ömrü olduğundan öncelikle bu konuya değinmekte fayda var. 

 

Genel olarak 5 ila 7 yaşındaki araçların birçoğunda motor kulağı arızası görülmeye başlanmaktadır. 

 

 Motor Kulağı Arızaları 

 

Motor kulağı arızalarının en çok karşılaşılanı genelde kauçuk malzemenin ayrılması, gereğinden fazla esnemesi ya da kırılması ve/veya sıvının sızmaya başlaması sorunudur. 

 

Bir diğer arıza nedeni ise motor kulağının kopmasıdır. 

 

Motor kulağı nedir, arızası nasıl anlaşılır? hususunda arızanın anlaşılabilmesine ilişkin durumlar şöyledir: Bu arızaların sonucu ise temelde aynıdır. Motor kulağı arızası ortaya çıktığında otomobil içerisinde hissedilen motor titreşimi ve gürültüsü artacaktır. Böylece sürüş konforu önemli ölçüde azalacaktır. 

 

Diğer yandan bu durumda, aracın kalkışı sırasında motor kısmında bir darbe hissedilebilir ya da normal olmayan bir ses duyulabilir. Ayrıca keskin virajlarda ve sert frenlerde motorun boştaymış gibi hissedilmesi de söz konusu olacaktır. 

 

 Motor Kulağı Arıza Belirtileri 

 

Motor kulağı nedir, arızası nasıl anlaşılır? hususunda arızanın anlaşılabilmesine ilişkin durumlara bir önceki başlıkta kısaca değinmiştik. 

 

Şimdi biraz daha detaylı olarak inceleyelim. 

 

En görünür belirtileri, kauçuk malzemenin çok esnemesi, yırtılması ya da ayrılmasıdır. Ayrıca kulaklarda meydana gelen çatlaklar, kopmalar da sıkça görülür. 

 

Yapısal farklılığa bağlı olarak hidrolik sıvısının sızması da arıza nedenidir. 

 

Ancak her zaman ilk etapta belirtilerin motor kulağından kaynaklı bir arıza neticesinde oluştuğu anlaşılamayabilir. Çünkü örneğin egzoz borusu askılarından biri kırıldığında da motor kulağı arızası belirtileri ile karşılaşılabilir. Diğer bir ifade ile egzoz borusu hasar gördü ise araçta yine bir titreşim ve gürültü ortaya çıkabilecektir. Bu nedenle bu duruma neden olan durumun uzman kişilerce incelenmesinde fayda olacaktır. 

 

Motor kulağı nedir, arızası nasıl anlaşılır? konusunda tüm detaylar yukarıdaki gibidir. 

 

 Samsun Çarşamba Havalimanı Araç Kiralama Hizmeti

 

www.5scarrental.com.tr adresinden Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama kapsamında hizmet veren araçlarımıza ulaşabilirsiniz. 

 

Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama kapsamında ulaştığınız bu firmaları karşılaştırabilir ve sizin için en uygun fiyatlarla araç kiralayabilirsiniz. Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama ile kiraladığınız aracı kullanmayacaksanız koşulsuz iptal edebilme hakkına da sahip olursunuz. Bu sayede kullanmayacağınız araç için boş yere para ödememiş olursunuz. 

 

Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama sayesinde araç sınıfına, araç markasına, aracın yakıt tipine, aracın vites tipine göre de seçimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

 

Samsun Çarşamba havalimanı araç kiralama kapsamında son derece geniş kapsamlı araç listesi içerisinden dilediğiniz aracı seçmeniz ve bakımları düzenli yapılan araçları gönül rahatlığı ile kullanmanız mümkündür. 

 

Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama kapsamında gereken belgeler de aşağıda belirtilmektedir.