Motor Arıza Lambası Neden Yanar? Motor Arıza Lambası Neden Yanar? - 5sCarRental

Blog

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?


Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motor Arıza Lambası Neden Yanar? 

 

Ucuz araç kiralama hizmeti de sunan 5s CarRental olarak bugünkü yazımızda motor arıza lambası neden yanar? sorusu hakkında bir yazı ele aldık. Peki motor arıza lambası neden yanar? Detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Motor arıza lambası neden yanar? sorusunun cevabı için ilk olarak temelde aşağıdaki sistemlerden biri veya daha fazlasıyla ilgili bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Bunlar arasında yakıt sistemi, ateşleme sistemi, emme sistemi, egzoz sistemi olabilir. 4 sistemin doğrudan motor çalıştırmada sorunları vardır. Bu sorunlardan herhangi biri meydana gelirse, motor düzgün çalışmıyor ve hasar görebilir.

 

Motor arıza lambası neden yanar? sorusu için ilk akla gelen motor arıza ışığı yandığında bu sistemlerden birinin sorun yaşıyor olmasıdır. Basit bir açıklama için diyelim ki yeni yakıt alan bir araçla istasyondan çıkıyorsunuz. Beş dakika sonra motor arıza ışığı yandı. Bu ışık aldığımız yakıtla ilgili bir sorun olduğunu gösterse de yakıt sistemine de zarar verebilir. Bu her zaman aracın son hareketleriyle ilgili olmasa da önce bu şekilde düşünmelisiniz.

 

Tüm bu bilgiler ışığında, maddeyi daha detaylı incelemek için bazen çok basit ve ücretsiz olarak çözülen bu uyarı, bazen çok ağır ve maliyetli hasarlara neden olabilmektedir. Motor arıza lambası neden yanar? Standart olmayan yakıt, ciddi sorunlar söz konusu olduğunda önde gelen yakıttır. Bazı servis istasyonları, normların dışında kirli ve kalitesiz üretilmiş, kontrolsüz kaçak yakıt satabilir. Motor arıza lambası neden yanar? Ülkeye ithal edilen ve kaçak olarak satılan bu uygulama, çok hassas çalışma özelliklerine sahip motorlarda sorunlara neden olabilmektedir.

 

Ayrıca, yakıta orantısız olarak eklenen katkı maddeleri, motorun gerektirdiği yakıt standardını karşılamayabilir. Son olarak, yakıt sistemindeki sensörler anormal yakıtı algılayabilir ve motor arıza ışığını yakabilir. Diğer sorunlar yakıt kapağı, oksijen sensörü, katalitik konvertör, buji, buji telleri, akü, EGR valfi, termostat, hava akış sensörü olabilir. Motor arıza lambası neden yanar? 

 

Motor arıza ışığının neden yandığını merak ediyorsanız, olası motor arızasına neden olan nedenleri aşağıdaki gibi listeleyebilirsiniz.

 

 Oksijen Sensörü Hata Neden Motor Arıza Lambasını Yakar ?

 

Bir oksijen sensörü, egzoz sistemindeki yanmamış oksijen miktarını ölçer ve verileri aracın motor kontrol ünitesine iletir. Bu bilgi, silindirlere giren yakıt-hava karışımını ayarlamak için kullanılır. Oksijen sensörünün onarılması gerekse bile motor çalışmaya devam edebilir. Ancak uzun vadede buji, katalitik konvertör gibi bileşenlere zarar verebileceği için arıza durumunda motor ikaz lambasının yanmasına neden olur.

 

 Gevşek Yakıt Doldurma Kapağı Neden Motor Arıza Lambasını Yakar ?

 

Kontrol motoru ışığının yanmasının en yaygın nedenlerinden biri, yakıt doldurulduktan sonra kapağın tamamen kapanmamasıdır. Yakıt dağıtım sisteminin önemli bir parçası olan yakıt doldurma kapağı, egzoz gazlarının depodan kaçmasını engeller ve tüm sistemin doğru basınçta çalışmasına katkıda bulunur.

 

 Katalizör Neden Motor Arıza Lambasını Yakar ?

 

Egzoz sisteminin bir parçası olan bu kısım, yanma işlemi sırasında oluşan karbonmonoksiti karbondioksite dönüştürür. Egzoz sisteminden kaynaklanan motor arızalarında önemli rol oynayan bu parçanın sağlığı için yağ değişimi gibi düzenli bakımlara ara verilmemelidir. Buji ve ateşleme bobini: Hava / yakıt karışımının tutuşmasında rol oynayan bileşenler, arızalandığında motorun teklemesi ve dengesiz sürüş gibi sorunlara neden olur. Gösterge panelinde motor arıza ışığı yanıp sönüyorsa, bujilerin aşındığını veya buji kablolarının arızalı olduğunu gösterebilir.

 

 Hava Akış Sensörü (MAF Sensörü) Neden Motor Arıza Lambasını Yakar?

 

MAF sensörü, motora akan hava miktarını hesaplar ve rakımı değiştirirken motorun nasıl davrandığını belirler. Düzensiz rölanti, marş sorunları ve gaz pedalı konumunda ani değişiklikler gibi işaretler veren bir hava kütlesi sensörü, motor arıza lambasını da yakabilir.

 

 EGR valfi Neden Motor Arıza Lambasını Yakar?

 

Egzoz gazı devridaim (EGR) sistemi, motordan salınan nitrojen oksit miktarını azaltır ve motorun daha verimli çalışmasını sağlar. Yanma odasına sıcak egzoz gazı göndererek yanmayı kolaylaştıran bu sistem aynı zamanda emisyonların azaltılmasına da yardımcı olur. Sistemin işlevlerini kontrol eden tıkalı bir EGR valfı nedeniyle mekanik arızalar meydana gelebilir. Dengesiz rölanti, performans kaybı ve motorun teklemesi gibi belirtilerle kendini gösteren bu arıza, bir motor arıza lambası ile sürücülere bildirilir.

 

 Vakum Kaçakları Neden Motor Arıza Lambasını Yakar?

 

Otomobillerde farklı fonksiyonlara sahip bir vakum sistemi bulunur. Yanma sırasında buharlaşan egzoz gazını yönlendirerek emisyonları azaltan vakum mekanizmaları da frene yardımcı olmak için kullanılır. Vakum hortumları, yüksek sıcaklıklara veya çok düşük sıcaklıklara maruz kaldıklarında kuruyabilir ve kırılabilir. Bu, kanallarda sızıntılara neden olarak motor performansında gözle görülür değişikliklere neden olur. Bazı durumlarda, vakum pompasının neden olduğu sorunlar motor arızası lambasını yakarak motorda bir sorun olduğunu gösterir.

 

 Ucuz Araç Kiralama Hizmeti

 

Kolay, hızlı ve karlı bir şekilde ucuz araç kiralama en pratik çözümü ucuz araç kiralama fiyatlarını karşılaştırmaktır. Ancak bunu manuel olarak yapmak oldukça dikkat dağıtıcı olacaktır. Ayrıca tüm seçenekleri göremeyebilirsiniz. Çok geniş bir veritabanına erişimi olan bir çevrimiçi ucuz araç kiralama, ülkedeki en güvenilir ucuz araç kiralama şirketleriyle ortaklık kurarak çok faydalı ve pratik olabilir. Tam da bu ihtiyaca göre size güvenilir, pratik, kolay ve faydalı bir ucuz araç kiralama süreci sunan ucuz araç kiralama tanışmalısınız.