LPG'li Araçlar Kapalı Otoparka Girebilir Mi? – Samsun Çarşamba Havalimanı Araç Kiralama

- 5sCarRental


LPG'li Araçlar Kapalı Otoparka Girebilir Mi? – Samsun Çarşamba Havalimanı Araç Kiralama

 

Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama firması olarak sürücülerin merak ettiği LPG’li araçlar kapalı otoparka girebilir mi? sorusunun cevabını bu bloğumuzda işliyoruz. Peki LPG’li araçlar kapalı otoparka girebilir mi? Detaylar için bloğumuzu okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Diğer Avrupa ülkelerinden farklı olarak Türkiye’de kapalı otoparklara LPG’li araçlar giremiyordu. Bunun nedeni ise, patlama riskinin bulunmasıydı. Buna rağmen daha ucuz olduğu için motorin ya da benzin yerine LPG tercih edilmekteydi. Bu ucuzluk nedeniyle her geçen gün LPG’li araç sayısı artarak çoğalmaktaydı. Bu artış ve LPG’li araçların patlama riskinin bulunması kapalı otoparklara LPG’li araçların girişinin engellenmesine sebebiyet vermekteydi.

 

 Bu engel dolayısıyla başka şehirlere LPG’li aracıyla yolculuk etmek isteyenler bunun yerine uçakları tercih ediyor ve Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama gibi araç kiralama seçeneklerini değerlendiriyorlardı. Araç kiralama firmalarından LPG ile çalışmayan araçlar kiralanıyordu. Söz konusu engel son zamanlarda büyük sorun oluşturmaktaydı bu nedenle yeni bir düzenleme yapıldı. Akıllardaki LPG'li araçlar kapalı otoparka girebilir mi? sorusunun cevabı bu şekilde verilmiş oldu.

 

 Yeni Düzenleme

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıkladığı düzenlemeyle kapalı otopark yasağı ortadan kalkmıştır. Yeni yayımlanan Otopark Yönetmeliği ile yasağa yönelik açıklamalar yapılmıştır. Otopark Yönetmeliğinde açıkça belirtildiği üzere, muayeneleri yapılan LPG’li araç sahipleri Bakanlıkça açıklanan kapalı otoparklara girebilecektir.

 

Yani LPG'li araçlar kapalı otoparka girebilir mi? sorusunun cevabı izin verilen alışveriş merkezlerinin kapalı otoparklarına girebilecektir, şeklinde olacaktır. Bu sayede Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama gibi seçeneklerin değerlendirilmesi daha az bir şekilde tercih edilecektir.

 

 Otopark Yönetmeliği

 

Otopark Yönetmeliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının birlikte yürüttüğü çalışma ile oluşturduğu, otel, alışveriş merkezi, havalimanı gibi büyük tesislerin kapalı otopark alanlarına LPG’li araçların girişini düzenleyen yönetmeliktir. Bu düzenleme sadece LPG’li araçların kapalı otoparklara girişini değil otoparklarla ilgili tüm konularla ilgili kuralları içermektedir. Bu yönetmelik sayesinde LPG'li araçlar kapalı otoparka girebilir mi? gibi sorular da cevaplanabilmektedir. 

 

 Kapalı Otoparklardan Kasıt Nedir?

 

Son dönemde sorulan LPG'li araçlar kapalı otoparka girebilir mi? sorusu cevaplanırken kapalı otopark derken ne denilmek istendiği de açıklanması gerekmektedir. Kapalı otoparklardan kasıt bina ya da site içlerinde bulunan otoparklardır. Bu otoparklara, otoparkın bulunduğu yere gelen belli başlı kişilerin araçları park edilmektedir. 

 

Apartman girişlerindeki otoparklar da kapalı otopark kapsamına girmektedir. Otopark Yönetmeliğince bu otoparklara da LPG’li araçların girişi yasaktır. Yeni yapılan düzenleme sadece AVM kapalı otoparklarını kapsamaktadır. Bunlardan ayrı olarak açık otoparklarda LPG’li araçlara yasak yoktur.

 

Bu hallerde Samsun için düşünüldüğünde Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama aracılığıyla LPG gazıyla çalışmayan bir araç kiralanabilir.

 

 LPG’li Araçlarla Kapalı Otoparklara Girilememesinin Nedeni

 

Yine LPG'li araçlar kapalı otoparka girebilir mi? sorusu cevaplanırken bu yasağın nedeninin de açıklanması gerekir. LPG’li araçlarda yakıt olarak propan gazı kullanılmaktadır. Bu propan gazı sızma özelliği taşımaktadır. Yani kapalı otoparklara da sızma riski vardır.

 

Ayrıca LPG gazı yanmaya müsait bir gazdır. Hem sızma halinde hem de araçtayken bu gazın yanma tehlikesi söz konusudur. LPG gazı yandığında ortama havadan ağır ve zehirli bir kimyasal gaz yayılır. Bu gazın yayılması sonucu solunan hava da zehirli hale gelecek ve hava akımı olmayan kapalı otoparklarda daha riskli olacak şekilde insan hayatını tehlikeye düşürecektir. 

 

LPG gazının patlama riski de ikincil bir etken olarak kapalı otoparklara LPG’li araçların girememesinin nedenlerinden birini oluşturur. Bu tehlikelerden dolayı Otopark Yönetmeliğinde yukarıda bahsedilen yasak düzenlenmiştir. Bu durumda örneğin, Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama gibi araç kiralama seçenekleri değerlendirileceği zaman aracın LPG’li olmamasına dikkat edilmelidir.

 

 LPG’li Araçların Kapalı Otoparklara Girememesi Durumunda Çözüm Yolu

 

Otopark Yönetmeliği nedeniyle LPG gazlı aracıyla yolculuk yapamayan sürücüler uçak seçeneğini değerlendirerek vardıkları yerde Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama gibi seçenekleri değerlendirebilir. Yine bu araçlar otobüs ya da tren yolunu tercih edebilir.