Lastik Yük ve Hız Endeksi Nedir? Lastik Yük ve Hız Endeksi Nedir? - 5sCarRental

Blog

Lastik Yük ve Hız Endeksi Nedir?


Lastik Yük ve Hız Endeksi Nedir?

Lastik Yük ve Hız Endeksi Nedir?

 

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama firması olarak merak edilen lastik yük endeksi ve hız endeksi nedir? sorusu hakkında bir blog hazırladık. Peki lastik yük ve hız endeksi nedir? Detaylar için bloğumuzu okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Lastik seçiminde dikkate alınması gereken diğer bir değer, lastik yük endeksidir. Bu noktada, lastik yük hız endeksinin birbirini etkileyen bir değer olduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü lastik yük endeksi, lastik hız endeksi tarafından belirlenen maksimum hızda sürerken lastiğin taşıyabileceği maksimum yükü ifade eder. Peki Lastik yük ve hız endeksi nedir? 215/45 / R17 94H bilgisine sahip lastiklerde, hız endeksinin önündeki 94 rakamı lastik yük endeksini temsil eder. Bu değer, lastik yükü ve hız endeksi tablolarındaki farklı yük kapasitesine karşılık gelen iki veya üç harfli bir sayı ile temsil edilir. Tabloya göre yük indeksi 94 olan bir lastiğin maksimum hızda taşıyabileceği maksimum ağırlık 670 kg'dır.

 

Bu değer lastik sayısı ile çarpıldığında aracın kendi ağırlığı dahil maksimum yükleme kapasitesi elde edilecektir. Lastik yük ve hız endeksi nedir? sorusunun cevabını daha detaylı açıklayalım. Araç üreticisi tarafından tavsiye edilen değerden daha yüksek yük endeksine sahip bir lastiğin seçilmesi çeşitli avantaj ve dezavantajları beraberinde getirir. Yüksek yük endeksinin avantajları arasında rüzgara karşı daha yüksek araç dengesi, daha hassas direksiyon tepkisi, daha iyi viraj alma ve sportif sürüş sırasında daha güvenilir kontrol bulunur. Ancak bunun yüksek maliyet, daha az konforlu sürüş ve yakıt tüketimini artıran yüksek yuvarlanma direnci gibi dezavantajları da vardır.

 

 Mevsimsel Lastikler ve Hız-Yük Endeksi

 

Üretici tarafından belirtilen hız endeksinden daha düşük hız endeksine sahip lastikler yaz lastiği olarak kullanılamaz. Kış lastiklerinde durum farklı. Kış lastiklerinin hız endeksi ve bu lastiklerin kullanımına ilişkin kurallar AB düzenlemeleri (Yönerge 92/23 / EEC) tarafından düzenlenir. Bu yönetmeliğe göre, hız endeksi üretici tarafından belirtilen hız endeksinden daha düşük olan kış lastikleri kullanılabilir, ancak Q endeksinden (Q = 160 km / s) daha düşük olamaz. Araç düşük hız endeksli lastiklerle donatılmışsa, sürücünün görebileceği sembollerle belirtilmelidir.

 

İzin verilse de, düşük hız indeksli lastiklerden kaçınmak yararlıdır. Bu tür lastikler daha hızlı aşınır ve aracın tepkisi farklı olabilir. Güvenli ve konforlu bir şekilde sürmek için, kullanılan lastiğin hız endeksi, şartnamede belirtilen endeksten en az 1 derece düşük olmalıdır Lastiğin yan duvarındaki semboller, değerli bilgiler içerir ve otomobile yeni lastik seçerken dikkate alınmalıdır. 

 

Hız indeksi, bir lastiğin çıkabileceği en yüksek hızdır. Yeni bir lastik almanız gerekiyorsa aracınıza uygun olan hız indeksini bilmeniz gerekir. Yeni lastiğinizi de bu indekse uygun olarak seçmeniz yararınıza olacaktır.

 

Doğru lastiklerin seçilmesiyle sürüş güvenliği ve konforu sağlanabilir. Bir lastik seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktörler boyut, yük endeksi, hız endeksi, üretim tarihi ve yeridir.

 

 Lastik Seçiminde Hız-Yük Endeksi Önemli Midir?

 

Lastik hız ve yük endeksi, lastiğin boyutlandırma bilgisi gibi fiziksel özelliklerini ifade etmediği için genellikle göz ardı edilir. Ancak, lastik hız endeksinin önemli olup olmadığını merak edenler, lastik seçerken bu değerin çok önemli olduğunu bilmelidir. Lastiklerin hız ve yük sınıfı, aracın maksimum hız ve taşıyacağı yük sınırını aşmalıdır. Daha yüksek hız oranı, lastiğin yüksek hızlarda hızlanma, frenleme ve viraj alma konusunda daha iyi olduğu anlamına gelir. Ayrıca daha iyi yakıt ekonomisi sunabilir.

 

Ancak yine de araç üreticisi tarafından belirlenen sınırlar dahilinde bir seçim yapılması gerekmektedir. Çünkü önerilen talimatlara uymayan lastiklerin kullanılması olumsuz etkilere neden olabilir. Örneğin, yanlış seçilmiş lastikler direksiyon hareketlerine farklı tepki verebilir, sürüşü tehlikeye atabilir veya bir kaza durumunda sigorta şirketleri yanlış lastik hız endeksine göre ödeme yapmayı reddedebilir.

 

 Yanlış Hız-Yük Derecesine Sahip Lastik Kullanmanın Sonuçları Nelerdir?

 

Düşük sürüş güvenliği. Yanlış seçilmiş lastikler, aracın direksiyon hareketlerine ve sürüş tarzına tepkisini değiştirir. Lastik patlayabilir ve kazalara neden olabilir. Bir trafik kazasının ardından, sigorta şirketleri yanlış lastik seçimi iddialarını reddedebilir. Satın alınan ürün garanti kapsamı dışındadır. Bu araca uygun olmayan lastikler, üretici garantisini geçersiz kılar. Rutin denetimler sırasında polis memurları, uygun olmayan lastikler nedeniyle sürücüyü cezalandırabilir.

 

 Ankara Esenboğa Havalimanı Araç Kiralama

 

www.5scarrental.com.tr adresinden Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama en iyi kiralık araç seçeneklerini sunar ve Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama ile her marka modele kolayca ulaşabilirsiniz. Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama seçeneğinde olduğu gibi en yoğun zamanlarda bile Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama isteyenler için çözüm ortağı olarak hareket etmektedir. Onlarca Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama arasından dilediğiniz zaman bir günlük veya bir aylık kiralık araç bulabilirsiniz. Araç kiralayan yolcunun en kaliteli hizmeti en uygun fiyata alabilmesi için Esenboğa Havalimanı araç kiralama firmaları arasında en uygun Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama altında listelenmiştir.