Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) Nedir? Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) Nedir? - 5sCarRental

Blog

Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) Nedir?


Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) Nedir?

Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) Nedir?

 

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama firması 5s CarRental olarak kiralık araç bildirim sistemi (KABİS) nedir? konusunda bir yazı oluşturduk. Peki kiralık araç bildirim sistemi (KABİS) nedir? Detaylar için bloğumuzu okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Emniyet Genel Müdürlüğü’nce 2015 yılından sonra işleme alınmış kiralık araç güvenlik ve oto takip sistemine verilen ad KABİS yani kiralık araç bildirim sistemidir. Araç kiralama hizmeti veren firmalar bu sisteme kayıt yaptırmak zorundadır. Bu sistem sayesinde Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama gibi hizmetler sunan firmalardan kiralanan araç ve kiralayan kişinin bilgileri emniyet kuvvetlerine online olarak bildirimi yapılır. Böylelikle kiralık araç bildirim sistemi (KABİS) nedir? sorusunun cevabı kısaca açıklanmış olmaktadır.

 

 Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) Ne İçin Kullanılır?

 

Yukarıda açıklanan kiralık araç bildirim sistemi (KABİS) nedir? sorusundan sonra bu sistemin ne işe yaradığı akıllara gelecek bir diğer soruyu oluşturmaktadır. Bu sistem hem araç kiralayan kişi ve aracı hem de Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama gibi hizmetleri sunan kiralık araç firmalarının işlem güvenliğini sağlamak kullanılır.

 

Araç kiralama sürecinde ve devamında hatta daha çok kiralık aracın geri verildiği süreçte yaşanacak olumsuzluklar ve haksızlıkları önlemek, aynı zamanda da yardımcı olmak için kurulmuş bir sistemdir. Bu sistem sayesinde kiralık araçla suç işleyen kişinin bulunması da kolaylaşmaktadır.

 

 Kiralık Araç Bildirim Sistemine (KABİS) Nasıl Kayıt Olunur?

 

KABİS yani kiralık araç bildirim sistemine kayıt olmak Ankara Esenboğa havalimanı araç kiralama gibi hizmetleri sunan kiralık araç firmaları için zorunludur. Kiralık araç firmalarının bu sisteme üye olmak için yapması gerekenler şunlardır: 

 

 1. Firmanın vergi levhası ve ruhsatı var olmalıdır. Bu ruhsat ve vergi levhası ile firmaya en yakın karakoldaki kiralık araç bildirim sistemi il yönetici birimine başvurmalıdır.

 

 2. Söz konusu birimin vereceği başvuru formu doldurularak istenen evraklar ve bu tip firmaların olması gereken bilgisayar IP adresleriyle birlikte birime verilmelidir.

 

 3. Başvurunun kabul edilmesiyle birlikte e-posta adresine gönderilecek maildeki kullanıcı adı ve parola ile KABİS sistemine girilebilecektir.

 

Görüldüğü üzere kiralık araç bildirim sistemi (KABİS) nedir? sorusunun cevabı kadar kısa bir açıklamayla KABİS sistemine nasıl kayıt olunacağı açıklanmıştır. Bu yönergeler takip edilerek sisteme kayıt yaptırılabilir.

 

 Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) Nasıl Kullanılır?

 

En başta cevaplanan kiralık araç bildirim sistemi (KABİS) nedir? sorusundan sonra sisteme giriş yapan firmaların soracağı ilk soru sistemin nasıl kullanılacağıdır. Sistemi kullanmak çok basittir.

 

KABİS sistemine kayıt olan firmalar yani Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama gibi hizmetleri veren firmalar kendilerine yollanan kullanıcı adı ve parolalarıyla sisteme giriş yapacaklardır. Ardından kendilerinden araç kiralayan kişilerin kimlik bilgilerini kiraladıkları aracın bilgileriyle birlikte sistemde istenen bölüme gireceklerdir. Kiralanan aracın plaka numarası, rengi, markası gibi sistemden istenen bilgilerin girilmesi yeterli olacaktır.

 

 KABİS Cezası Nedir ve Ne Kadardır?

 

KABİS cezası Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama gibi hizmetler veren kiralık araç firmalarının kiralık araç bildirim sistemine kayıt yaptırmamaları halinde bu firmalar için öngörülen cezadır. KABİS sistemine kayıt yaptırmayan kiralık araç firmaları için öngörülen ceza ortalama olarak 10 bin TL’dir. Ancak ilden ile cezalarda farklılıklar görülmektedir. Mesela Kocaeli’nde 13 bin TL’lik ceza verildiği gibi Antalya’da 38 bin TL kadar ceza verildiği görülmektedir.

 

Bu firmaların ikinci kez uyarılmalarına rağmen kayıt olmamaları halinde ruhsatları iptal edilmektedir. Bu nedenle kiralık araç firmalarının kiralık araç bildirim sistemi (KABİS) nedir? sorusunun cevabını bir an önce öğrenip sisteme kayıt yaptırmaları gereklidir.

 

 KABİS Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

 

KABİS cezası almış olan Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama gibi hizmetler veren kiralık araç firmaları bağlı bulundukları Sulh Ceza Hakimliklerine giderek cezalarına itirazda bulunabilirler. Kiralık araç firmalarının ceza verildiği günden itibaren 15 gün içinde itiraz hakları bulunmaktadır. Ceza tutanağının da yer aldığı itiraz dilekçesiyle birlikte Sulh Ceza Hakimliğine başvurularak itiraz gerçekleştirilmiş olacaktır.

 

Ancak tabii ki bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için kiralık araç bildirim sistemi (KABİS) nedir? sorusunun cevabı öncelikle öğrenilerek sisteme kayıt yaptırılması gereklidir. Böylece bir yanlış anlaşılma olmadığı takdirde ceza söz konusu olmayacaktır.