Karbüratörlü Araçlarda Gaz Ayarı Nasıl Yapılır? Karbüratörlü Araçlarda Gaz Ayarı Nasıl Yapılır? - 5sCarRental

Blog

Karbüratörlü Araçlarda Gaz Ayarı Nasıl Yapılır?


Karbüratörlü Araçlarda Gaz Ayarı Nasıl Yapılır?

Karbüratörlü Araçlarda Gaz Ayarı Nasıl Yapılır?

 

İstanbul Havalimanı araç kiralama firması 5s CarRental olarak sıkça sorulan karbüratörlü araçlarda gaz ayarı nasıl yapılır? sorusu hakkında bir yazı ele aldık. Peki karbüratörlü araçlarda gaz ayarı nasıl yapılır? Detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz? 

 

Türkiye’de halen trafikte olan karbüratörlü arabaların pek çoğu LPG’ye dönüştürülme işlemini yapmış bulunmaktadır. Yaşları gereği ve LPG ayarlarının uygun şekilde yaptırılamadığından bu karbüratörlü araçların yakıt tüketimi fazla olmaktadır. Bu nedenle karbüratörlü araçlarda gaz ayarı nasıl yapılır? sorusu sıkça sorulmaktadır. Biz de İstanbul Havalimanı araç kiralama firması 5s CarRental olarak bu soruyu yanıtlamaya çalışmaktayız. Ayrıntılardan önce genel ilkeler ve bu çerçevede üzerinde durulması gereken konular hakkında bilgilendirme yapılması düşünülmektedir.

 

Karbüratörlü araçlarda LPG sistemi motorun gerek duyduğu yakıtı dozajlamada LPG regülatörünü devreye sokmaktadır. Benzinli kullanımda venturi boğazı yakıtı dozajlamayı düzenlerken, LPG’li kullanımda, dozajlamayı LPG regülatörü düzenler. Bu regülatörün dozajlama ayarını uygun bir şekilde yapabilmesi için, motorun yarattığı vakumun belli bir kısmının LPG regülatörüne yönelmesi gerekmektedir. Motora giden hava, kısıtlayıcı mikserlerle biraz engellenerek yaratılan vakumun bir kısmı regülatöre yönlendirilmektedir.

 

Yaratılan vakum motorun devrine bağlı olarak çeşitlilik arz edeceği için gaz pedalıyla yürütülen işlem o anda regülatöre yansıtılır. Bu şekilde her devire göre motorun gerek duyduğu yakıt gereken karışım oranında temin edilmiş olmaktadır. Bu çerçevede İstanbul Havalimanı araç kiralama işi ile iştigal olan firmamız aşağıdaki konulara dikkat çekilmektedir. Sonuç olarak karbüratörlü araçlarda gaz ayarı nasıl yapılır? sorusuna yanıt almak için bu konuları bilmek gerekmektedir.

 

 Motoru Hava girişinde Kaçak Olmamalıdır

 

LPG sisteminin verimli bir şekilde çalışması için sisteme takılan LPG mikseri ve uzantısında hiçbir şekilde hava kaçağının olmaması gerekmektedir. Genellikle zorunlu olan karbüratör bakımlarının yapılması göz ardı edilmektedir. Bu nedenle zamanla bakımsızlık nedeni ile karbüratörlerde hava kaçakları ortaya çıkmaktadır. Bu durum da LPG sisteminin çalışmasında problem oluşturmaktadır.

 

Filtre kapları hava kaçağının başka bir sebebi olmaktadır. Zaman geçtikçe bu kaplar aşınmadan ve eskimeden mütevellit hava kaçağına neden olmaktadır. Biz İstanbul Havalimanı araç kiralama işi ile sizlere hizmet verirken bu konuda sizleri bilgilendirmeyi borç biliriz. Sonuç olarak karbüratörlü araçlarda gaz ayarı nasıl yapılır? sorusunu yanıtlarken filtre kaplarının önemine dikkat çekmek isteriz.

 

 Hava Kısıtlayıcı Mikserler Araca Uygun Olacak Boyutlarda Olmalıdır

 

Hava kısıtlayıcı mikser, motorun hava emme potansiyeline uygun büyüklükte olması gerekmektedir. Bu nedenle karbüratörlü araçlarda gaz ayarı nasıl yapılır? sorusundan önce kısıtlayıcı mikserin büyüklüğüne bakmak gerekmektedir. Mikser küçük olursa arabanın gerek geç hızlanmasına gerekse belirli bir devrin üstüne çıkamamasına yol açacaktır.

 

Mikserin gereğinden fazla geniş olması durumunda yeterince hava kısıtlaması olamayacaktır. Bu nedenle regülatör motora yeterince yakıt gönderemeyeceğinden düşük performansla çalışacaktır. Diğer yandan ilk kalkış problemleri yaşanacaktır. Biz İstanbul Havalimanı araç kiralama firması olarak sizi uyarmaktayız.

 

 Hava Filtresinin Temizliği ve Boyutları

 

Eğer aracınız LPG’liyse hava filtrelerini değişimini sıkla yapmanız gerekmektedir. Hava filtreleri tıkanınca motor vakumu doğrudan regülatöre yöneleceği için daha fazla yakıt tüketimi olacaktır. Her yağ değişiminde İstanbul Havalimanı araç kiralama olarak hava filtrelerinin değiştirilmesini önermekteyiz. Bu karbüratörlü araçlarda gaz ayarı nasıl yapılır? sorusu kadar önemlidir.

 

 Karbüratörlü Arabalarda LPG Ayarı

 

Burada İstanbul Havalimanı araç kiralama olarak karbüratörlü arabalarda LPG ayarı hakkında bilgi vermekteyiz. Normal koşullarda karbüratörlü arabanın LPG ayarı, gaz ayar cihazı kullanımı yardımıyla yapılır. Bu işlem karbüratörlü araçlarda gaz ayarı nasıl yapılır? sorusuna yanıt olarak aşağıda sıralandığı şekliyle yapılır;

 

Araba 90 derece yani fan açılıncaya kadar ısınması beklenir

 

Sürüş / yük ayarının yapılması için vites boşa alınır ve dakikada 3.000 devir düzeyinde çalışacak şekilde arabaya gaz verilir.

 

3. nolu ana gaz ayar valfi döndürülerek ve yakıt karışım oranı düzeyi ekrandan okunarak sürüş/yük ayarı yapılmalıdır.

 

Sertlik ayarı ve performans/ekonomi (optimum seviye) ayarı regülatörü üstündeki 2 nolu vakum ile yapılabilir.

 

Bu ayarlar yapıldıktan sonra gaz bırakılır.

 

Eğer gaz bırakıldıktan sonra motor duruyorsa yakıt karışım orana bakılır.