Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur? – İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur? – İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur? – İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama


İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur? – İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama

 

Kaza tespit tutanağı, kaza sonrasında araçlarda hasar meydana geldiğinde doldurulmaktadır. Bu tutanağın amacı kazanın nasıl gerçekleştiğinin taraflar tarafından anlatılması ve kaydedilmesidir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama hizmetleri ile araba kiralayan sürücüler de yaşanan kaza sonucu kaskodan yararlanmak adına kaza tespit tutanağını doldurmalıdır.  

 

Kaza tespit tutanağı sigorta işlemleri için oldukça önemlidir. Bu yüzden mutlaka doldurulmalıdır. Yeni kanunlar çıkmadan önce kaza tespit tutanağı polisler tarafından tutulmaktaydı. Ancak değişen kanunlara göre sürücülerin polisi beklemesine gerek yoktur. Yapmaları gereken kazanın fotoğraflarını çekmek ve tutanağı doldurmalarıdır. Daha sonra kaza yerinden ayrılabilmektedirler. Ayrıca sigorta işlemleri için iki tarafın da yazılı beyanları olmak zorundadır. Tutanakların tutulması İzmir Adnan Menderes havalimanı araç kiralama için çok önemlidir.

 

 Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?

 

 Kaza tespit tutanaklarında yazılacak olan bölümler sayılar ile belirtilmektedir.

 

Tutanaktaki 1 ve 2 numaralı bölümlere kazanın tarihi, saati ve yeri yazılmaktadır.

 

Sayfadaki 3 numaralı alana varsa çevredeki görgü tanıkları ve iletişim bilgileri yazılmaktadır.

 

4, 5 ve 6 numaralı alanlar sürücünün bilgileri, araç bilgileri ve trafik sigorta poliçe bilgileri ile doldurulmaktadır. Birden fazla sürücü olduğundan ikisi için de ayrı ayrı tutanak tutulabilmektedir.

 

7 numaralı bölüm sigorta şirketlerinin durumu daha hızlı değerlendirmesi amacı ile doldurulmaktadır. Doldurulması zorunlu olmayan bir alandır. Uyulan ve uyulmayan kurallar belirtilmektedir.

 

8 numaralı bölge eğer kaza yapan araçlardan biri yabancı plakaya sahip ise doldurulmaktadır. Tutanakların tutulması İzmir Adnan Menderes havalimanı araç kiralama ile araba kiralayacaklar için çok önemlidir.

 

9 numaralı alan aracın aldığı darbe ile ilgilidir. Araç ilk olarak nereden darbe aldıysa orası not edilmektedir.

 

10 numaralı bölgeye çarpışma yerinin ve anının taslağı çizilmektedir. Cadde ve sokak isimleri kesinlikle belirtilmelidir. Aracın gittiği yön işaretlenmelidir. Yol çizgileri belirtilmelidir. Araçlar A ve B olarak işaretlenmelidir. 

 

Tutanaktaki 11 numaralı alana sürücüler görüşlerini yazmalıdırlar. 

 

Son bölüm 12 numaradır. Bu bölgeye iki taraf da imza atmalıdır. Aksi takdirde kaza tespit tutanağı geçersiz sayılacaktır. İzmir Adnan Menderes havalimanı araç kiralama ile araç kiralayacak sürücüler kaza durumu meydana gelmesi durumunda tuttuğu tutanak ile kaskodan yararlanabilmektedir. Kaskodan yararlanabilmek için tutanak tutulması zorunludur ve sürücü alkol almamış olmalıdır.

 

 Özel Durumlar

 

Kaza tespit tutanaklarının geçerli olmadığı bazı özel durumlar vardır. Bu durumlarda doldurulan tutanakları sigorta şirketleri kabul etmemektedir. Bu durumlar gerçekleştiğinde mutlaka polis ya da trafik zabıtası çağırılmalı ve zabıt tutulmalıdır. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama ile araç kiralayacak sürücüler bu durumları göz önünde bulundurmalıdır.

 

Eğer sürücü sürüş belgesine sahip değilse ya da sahip olduğu sürüş belgesi kullandığı araç için yeterli değil ise tutanak tutulamamaktadır.

 

Sürücünün yaşı küçük olmamalıdır.

 

Sürücü alkol kullanmış ise ya da akıl sağlığında sorun varsa tutanak tutulamamaktadır.

 

Kazaya karışan araçlar ya da bir araç kamu kurumlarına ait olmamalıdır.

 

Kamu kurumlarına ait olan herhangi bir eşyaya zarar gelmemiş olması gerekmektedir.

 

Trafik kazası sırasında yalnızca üçüncü kişiye zarar gelmemiş olması gerekmektedir.

 

Kazaya karışan araçların trafik sigortası olmalıdır.

 

Trafik kazası sırasında kişilerde yaralanma ya da ölüm gerçekleşmiş olmamalıdır.

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama

 

Bu durumların aksi meydana gelmiş ise tutanak kişiler arasında tutulamamaktadır. Mutlaka polis ya da zabıta çağırılmalıdır. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama ile araç kiralayan ve kazaya karışan sürücüler yukarıdaki durumlar dışında kaza tespit tutanağını mutlaka tutmalıdır. 

 

 Sigorta Şirketine Başvurmak İçin Eklenmesi Gereken Belgeler

 

Trafik kazası geçiren taraflar iki yere başvurmaktadırlar. Birincisi, zorunlu trafik sigortası poliçe yaptırdığı sigorta şirketi, ikincisi, araçlarının kasko sigortasını düzenleyen sigorta şirketidir. Bu başvurular esnasında bazı belgeler de tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Bu belgeler; maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı, kaza yerinde çekilmiş fotoğraflar, araç sürücülerine ait ehliyet ve ruhsat fotokopisi ve poliçenin bir fotokopisidir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama hizmetleri ile araç kiralayan ve kazaya karışan sürücüler kiraladıkları arabaların kaskolu olup olmadığına dikkat etmelidir. 

 

 Kaza Tespit Tutanağının Önemi

 

Kaza tespit tutanağı sayesinde kaza sonrasında oluşan hasarların masrafını sigortanız ile karşılayabilirsiniz. Bu sebeple mutlaka tutanak tutmalısınız. Aksi durumlarda ise mutlaka polise başvurmalısınız.

 

 Sigorta Bulunmaması

 

Kaza esnasında sigortanız yok ise kaza sonrasında oluşabilecek hasarlar nedeniyle kasko sigortası yaptırabilirsiniz. Bütçenize uygun bir plan bulabilirsiniz.