Araçlarda Fren Sistemi Çeşitleri ve Özellikleri – İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama Araçlarda Fren Sistemi Çeşitleri ve Özellikleri – İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Araçlarda Fren Sistemi Çeşitleri ve Özellikleri – İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama


İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama

Araçlarda Fren Sistemi Çeşitleri ve Özellikleri – İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama hizmetleri ile kiraladığınız araçların fren sistemlerinin bakımlarının yapıldığından emin olmanız güvenliğiniz açısından hayati önem taşımaktadır. 

 

Araçların içerisinde hareket sistemlerinin öneminden önce fren sistemlerinin önemi bulunmaktadır. Sonuç olarak kimse güvensiz olan bir araca binmek istememektedir. Ne kullanır iseniz kullanın önce güvenlik önemlidir. Sadece sürücü ya da araç içi güvenlik değil genel olarak araç etrafında bulunan herhangi bir canlı da buna dahildir.

 

Sadece güvenlik için fren kullanılmamaktadır. Fren sürücü için direksiyon kadar önemi olan araç hareketinin sürücüye ait olmasını sağlamaktadır. Bu da sürücünün sürüş anında kendine güvenli hareket etmesini sağlamaktadır. 

 

Örneğin uçuş yolculuğu yapmış olan bir yolcu Ankara ilinden İzmir iline inişi sonrası İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama işlemi yapmak isteyebilir. Bu durumda sürücünün İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama şirketleri arasında seçeceğini en kaliteli araçları bulabilmelidir. Eğer ki İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama firmaları içerisinde düzgün bir şekilde bakımı yapılmamış araçlar bulunuyor ise bu kiralama şirketinden araç kiralanması durumunda güvenli bir sürüş sağlanamaz. 

 

Fren gücünün motor gücünden daha fazla olması gerekmektedir. Bu sayede araç hızı ne kadar olursa olsun fren aracın durmasını sağlayabilecektir. 

 

 FREN SİSTEMİ ÇEŞİTLERİ

 

Fren içerisinde bulunan 4 çeşit fren sistemi bulunmaktadır. Bu sistemler şu şekilde açıklanabilir;

 

Mekanik Frenler

 

Sürücünün ayak kuvveti ile yapılan mekanik bağlantılar ile tekerleklere iletilen güç sonrası aracın durmasını sağlamaktadır. Örnek olarak araç içerisinde bulunan el freni verilebilmektedir. Bu mekanik frenler başlıca tipleri ise şu şekilde bulunmaktadır;

 

  1. Tamburlu Frenler: Başka bir adı ile tabir edilir ise kampanalı frenler daha çok kamyonların fren sistemi olarak kullanılmakta bunun yanı sıra otobüs ve motosikletlerin fren sistemi olarak da kullanılmaktadır. Günümüz de otomobillerin arka tekerlerinde de bulunmaktadır. 

 

 2. Disk Frenler: Çok kısa sürede soğuk olabilme özelliğinden kaynaklı olarak daha çok araç ön tekerlerinde kullanılmaktadır. Fren sisteminin ana mantığı kilitleme sistemi olmasıdır. Balatalar sayesinde disk üzerine baskı yapılarak frenleme yapılmaktadır. 

 

 3. Konik Frenler: Disk frenlerle karşılaştırıldığı zaman daha fazla frenleme hızına sahip olan mekanik frenleme sistemidir. 

 

Hidrolik Frenler

 

Şu an verilen örnek üzerinden gidilir ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama işlemi yapmak isteyen bir hava yolu yolcusu ilk girmiş olduğu İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama şirketinin içerisinde bu frenleme sistemi ile çalışan bir araç bulabilir. Bunun nedeni günümüz de araçlar içerisinde kullanılan yaygın fren sistemi hidrolik fren sistemidir.

 

Az güç çok frenleme mantığı bulunmaktadır. Fren balatası ve fren diski üzerinde bulunan balata üzerinde bir frenleme kuvveti oluşturarak sonuca çabuk ulaşılması sağlanmaktadır.

 

Havalı Frenler

 

Araçlar gün geçtikçe büyümüş ve ağırlıkları artmıştır. Bunun dışında önceden ağır araçlar yavaş gider iken şu zamanda araçlar ağır olmalarına karşılık motor gücü yüksek yapıldığı için araçlarda bu ağır ilerleme sıkıntısı da ortadan kalkmış olmaktadır. Araç ne kadar ağır ve hızlı ise bu aracı durdurmak o kadar zor olmaktadır. Buna bağlı olarak geliştirilen fren sistemi ise havalı fren sistemidir. 

 

Elektrikli Frenler

 

Bu fren ise araçların fren pedalının bir tel sistemi ile araç içerisinde bulunan elektronik beyine yönlendirir. Fren pedalının amacı görevi yine diğerleri ile aynıdır ancak tek fark bu fren sisteminde pedala ne kadar hızlı basar iseniz ya da tekrar tekrar basılan pedal olduğunda elektronik beyin bunun acil bir durum olduğunu anlayarak ona göre cevap süresini ve gücünü hızlandırır. 

 

 SONUÇ

 

Sonuç olarak yukarıda bilgisi verilen fren sistemlerini İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama şirketlerinde sadece hava freni dışında olan hepsini bulabiliriz. Sürücünün girmiş olduğu herhangi bir İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama şirketinde bakımlı bir araç olması önemlidir. Teknolojik gelişim ile artan fren sistemleri bulunacaktır.