Aracıma Çarpıp Kaçtılar, Ne Yapmalıyım? – İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama

- 5sCarRental


Aracıma Çarpıp Kaçtılar, Ne Yapmalıyım? – İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama

 

Trafikte birçok kaza meydana gelmektedir. Bu kazalar çoğunlukla istenmeden oluşsa da bazı farklı durumlar da meydana gelmektedir. Kazaların gerçekleşmesinden sonra mutlaka kaza tespit tutanağı tutularak resmi işlemler uygulanmalıdır. Ancak kazaya neden olan kişilerin kaza yerinden kaçması ile daha farklı problemler meydana gelmektedir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama hizmetleri ile kiraladığınız araçla böyle bir durum başınıza gelirse firma yetkilileriyle irtibat kurmanız gerekmektedir. 

 

Bu durumlarda kişilerin ne yapması gerektiğini bilmesi çok önemlidir. Hangi aracın hatalı olduğu, bölgede bulunan trafik kuralları ve işaretler gibi birçok unsur bulunmaktadır. Araçların hareketli ya da durağan halde olması da bu unsurlardan bazılarıdır.

 

 Park Halindeki Araca Çarpılması

 

Kaza her an gerçekleşebilecek bir durumdur. Ancak bunda dikkatsiz sürücülerin de payı çok fazladır. En sık karşılaşılan durumlardan biri de park halindeki bir araca çarpılıp kaçılmasıdır. Bu durumda hasar gören kişi için durum çok can sıkıcı bir hal alabilmektedir 

 

Araca çarpan kişiden beklenen hareket aracın sahibine ulaşmasıdır. Daha sonra hasarın masraflarını da üstlenmesidir. Ancak bu çok nadir gerçekleşmektedir. Dolayısıyla geride kalan her şey araç sahibine kalmaktadır. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama hizmetleri aldığınız firmadan mini hasar paketi aldığınız takdirde 1.000 TL’ye kadar hasarlı kazalarda ek bir ücret ödemeniz gerekmemektedir. 

 

Bu durumlarda yapılması gereken ilk adım aracın plakasını öğrenmeye çalışmaktır. Öncelikle etraftaki kameralar araştırılmalıdır. Kameraların izlenebilmesi için gerekli koşullar sağlanmalıdır. Eğer kamera yok ise ya da herhangi bir sonuç alınamamış ise tanık aranmalıdır. Etrafta olayı görmüş birinin bulunup bulunmadığı soruşturulmalıdır. Bireysel kameraları kontrol edecekseniz hızlı davranmanız gerekecektir. Sınırlı kayıt yapmaktadırlar. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama hizmetleri ile kiraladığınız ve mini hasar paketi almadığınız durumlarda olası masraftan kaçınmak içinyukarıdaki koşullar sağlanmalıdır. 

 

Bu adımlar gerçekleştirilirken mutlaka polis de çağırmalısınız. Çarpan aracın sahibi belli olmadığı için iki taraf arasındaki tutanak polis tarafından tutulacaktır. Kazanın resimlerini çekmeyi ihmal etmemelisiniz. Bu resimler ile tutanağı sigorta işlemleri için kullanmalısınız. Böylece masrafları sigortanız karşılayacaktır. Eğer sigortanız bulunmamakta ise masrafları siz üstlenmelisiniz.

 

 Kusur Oranı

 

Kazalar sonrasında kaza tespit tutanağı tutulmaktadır. Bu tutanaklar ekspertizler tarafından incelenmektedir. Ardından tarafların kusur oranları belirlenmektedir. Tutanak ve kaza fotoğrafları sigortaya iletildikten 3 iş günü sonrasında kusur oranları Tramer'e gönderilmektedir. Tramer, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi anlamına gelmektedir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama hizmetleri ile kiraladığınız aracın sigortalı ve kaskolu olduğuna da dikkat etmeniz gerekmektedir.

 

Tramer'de bulunan kayıtlar ile araçların kaza yapıp yapmadıklarının kontrol edilebilmesini sağlamaktadır. Ayrıca kazaların incelemeleri ve incelemelerdeki gelişmeler buradan takip edilebilmektedir. Kazanın gerçekleştirildiği taraflar bu sistemde bulunan kusur oranlarına itiraz edebilmektedirler. Bu itirazlar da sigorta şirketlerine 5 gün içerisinde mutlaka bildirilmelidir. 

 

 Yüzde Yüz Kusur Oranı

 

Bazı durumlarda sürücü tamamen kusurludur. Trafik ışıklarına uyulmaması ve polisin dur ihtarlarının umursanmaması bunlardan biridir. İki şeritli yollarda karşı tarafın şeridine geçerek yapılan kazaların sonucunda da sürücü yüzde yüz hatalıdır. Çoğu arkadan çarpma durumu da kusurlu kazalara örnektir.

 

Geçme yasağı bulunan yerlerde yasağa uyulmaması durumunda oluşan kazalarda da kusur bulunmaktadır. Kavşaklarda yapılan dönüş manevralarının hatalı olması durumunda sürücü yüzde yüz kusurlu sayılmaktadır. Son olarak geçiş kurallarına uyulmaması da kusurlu bulunan davranışlardandır.

 

Tüm bunların yanı sıra park halinde olan araç ile yapılan kazalarda da sürücü kesinlikle kusurlu bulunmaktadır. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralamahizmetleri ile otomobil kiraladığınız zaman olası kaza durumlarında polisi çağırıp tutanak tutturduktan sonra durumu firma yetkililerine iletmelisiniz.

 

 Hasar Kaydı

 

Bu tür kazalardan sonra mutlaka hasar kaydı tutulmalıdır. Hasar kaydı ile tüm masraflar sigorta tarafından karşılanmaktadır. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama firmaları bu hususlarda dikkatli davranmaktadır.

 

 Yanlış Park Etme

 

Araç yanlış dahi park edilmiş ise kusurlu yine de çarpan kişi olarak görülmektedir. Bu durumlarda genellikle trafik polisi çağrılmaktadır.