Araç plakası kaybolduğunda ne yapılmalı? - İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama Araç plakası kaybolduğunda ne yapılmalı? - İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama - 5sCarRental

Blog

Araç plakası kaybolduğunda ne yapılmalı? - İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama


İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama

Araç plakası kaybolduğunda ne yapılmalı? - İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama

 

Araçların plakaları çeşitli sebepten dolayı düşebilir, çıkabilir ya da çalınabilir. Plakasız araç kullanmanın sonucunda çeşitli cezalarla karşı karşıya gelebilirsiniz. Aracınızın plakasının kaybolduğunu fark ettiğinizde hemen notere gitmeniz gerekmektedir. Notere giderek, gerekli işlemleri başlatabilirsiniz. Araç kimliğine göre işlem başlatılacaktır.

Günümüzde işlenen suçlara her geçen gün bir yenisi daha eklenmektedir. Suçlardan bir tanesi de çalıntı plakayla araba kullanmak. Plakanız çalınabilir ya da düşebilir. Plakanız düştüğünde ya da çalındığında hemen notere giderek ne yapılması gerektiğini öğrenebilirsiniz. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama hizmetlerinden kiraladığınız arabanın plakasının kaybolduğunu fark ettiğinizde durumu firmaya iletmeniz gerekmektedir

 

Aracımın Plakası Kayboldu, Ne Yapmalıyım?

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama hizmetlerinden kiraladığınıaracınızla seyahat ederken plakanız düşer, ya da araç hırsızlıkları tarafından çalınırsa firma yetkilileriyle durumu paylaşmanız gerekmektedir. Konu ile ilgili önceki yıllarda bir düzenleme yapıldı. Yapılan bu düzenlemeye göre, araç plakası 1 ya da 2 defa düşer ya da çalınırsa, artık tekrar işlem yapılmaktadır. Eğer plakanız 2 defa kaybolduysa ve plakanıza ulaşmak istiyorsanız, yeni plaka için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. 

Eğer plakanız düşerse ya da çalınırsa, size düşen bir sorumluluk da bulunmaktadır. Sorumluluğunuzun başında, plakanızı bildirmeniz gerektiği gelmektedir. Plakanızın başına gelenleri bildirmeniz gerekiyor. Eğer bildirme işlemi yapmazsanız, belirli bir miktar ceza ödemeniz gerecektir. Aracın plakası düşerse ya da çalınırsa hemen gerekli mercilere başvurarak, işlemlere başlamanız gerekmektedir.  İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama hizmetlerinden yararlanarak kiraladığınız aracın plakası kaybolduğunda ise firma yetkilileri konuyla ilgilenecektir. 

 

Araç Plakası Nasıl Yenilir? Hangi Evraklar Kullanılmalıdır?

 

Araç plakanızı yenilemek istiyorsanız bu durumda hazırlamanız gereken bazı evraklar bulunuyor. Bu evrakları hazırlamadan, plaka başvurusunda bulunamazsınız. Aracın plakası düşerse yenileme için gerekli olan evrakları şu şekilde sıralayabiliriz:

•             Tescil dosyanızı hazırlamanız gerekmektedir.

•             Trafik tescil belgenizi hazırlamanız gerekmektedir.

•             Zorunlu olarak trafik sigortanızın fotokopisini hazırlamanız gerekmektedir.

•             Nüfus cüzdanınızı asıl olarak yanınızda bulundurmalı ve fotokopisini çektirmeniz gerekmektedir.

Bu belgeleri hazırladığınız zaman plakanızın yenilenmesi için işlemleri başlatabilirsiniz.

 

Plaka Değişikliği İşlemi Nasıl Yapılır?

 

Plaka değişikliği için de bir takım işlemlerin yapılması gerekmektedir. Plaka değişikliği yapmak isteyenlerin bazı belgeleri hazırlaması gerekmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne başvurmanız için hazırlamanız gereken evrakları şu şekilde sıralayabiliriz:

•             Nüfus cüzdanınızın fotokopisini hazırlamanız gerekmektedir.

•             Zorunlu olarak yaptırdığınız trafik sigortanızın poliçesini hazırlamanız gerekmektedir.

•             Noter satış belgesini ya da geçici olarak tescil belgenizi evraklarınızın arasına koymanız gerekmektedir.

•             Şoförler cemiyetinde nakil dosyası almanız gerekmektedir.

•             Eski aracınızın plakasını ve trafik dokümanlarını hazırlamanız gerekmektedir.

Görüldüğü gibi plaka değişikliği ya da yenileme işlemi için bazı evrakların hazırlaması gerekmektedir. Bu evrakların eksik olması durumunda ne yazık ki işlemler istediğiniz gibi ilerlemeyecektir. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama hizmetleri ile kiraladığınız aracın plakası kaybolduğunda bu işlemler ile firma yetkilileri uğraşmaktadır.  

 

Araç Plakaları Nasıl Olmalıdır?

 

Araç plakalarının bir takım özellikleri bünyesinde barındırması gerekmektedir. Araç plakaları gerekli özelliklere sahip olmazsa, ne yazık ki muayeneden geçemeyecekleri gibi, trafik çevirmelerinde de trafik polisleri tarafından bir takım cezalara çarptırılacaktır. Araç plakaları bu noktada oldukça önemli bir konudur. Araçların standart dışı plakaya sahip olmaması gerekmektedir. Bu durumda standart plakanın ne olduğu çok fazla araştırılmaktadır. Bizler de bu noktada standart plakanın ne olduğunu açıklayacağız. Plakada olması gereken standartları şu şekilde sıralayabiliriz:

•             Plakada mühür olması gerekmektedir.

•             Plakada TR hologramının olması gerekmektedir.

•             Plakada TR rumuzunun olması gerekmektedir. Renginin beyaz ve mavi olması gerekmektedir.

•             Belirlenen yazı boyutu ve karakterinde olması gerekmektedir.

•             Plakanın altında dalgalı bir şeridin olması gerekmektedir.

•             Plakanın üzerinde yazılara siyah renkli olarak hazırlanmalıdır. (Özel plakalar, farklı renkte olabilir)

Belirtilen bu durumdaki plakalar, standart olan trafiğe çıkabilmektedir. Aynı zamanda TUVTÜRK muayenesinden de geçebilmektedir. Muayeneden geçemeyecek olan plakaların üzerinde de herhangi bir folyo, kaplama vb. cisimlerin olmaması gerekmektedir. Aynı zamanda araç plakalarının üzerinde cam kaplamanın olmaması gerekmektedir.