Jant seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog


İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama

Jant seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler – İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama

 

Lastik içi kısmına yerleştirilen ve arabanın hareket etmesi ile direkt ilişkili olan araç parçasına jant denir. Aks sistemine bağlantılı olarak işlevi bulunan jantların temel görevi aracın hareket etmesini sağlamaktır. Farklı özelliklerde üretilmesinden dolayı sürücüler tarafından tasarım amacı için de kullanılmaktadır. Araçlarda farklı tasarımlar içerisinde görünümü konusunda nokta koymak adına kullanılmaktadır. 

 

Havalimanları içerisinde bulunan araç kiralama şirketleri örneğin İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralamaşirketleri arasından herhangi biri için araç kiralama sırasında görünüş de çok önemlidir. Bu durumda İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama şirketi jantlar dahil bir çok konuda görselliğe de önem vermektedir.

 

 Aplikasyon 

 

Jant almak isteyen sürücüler araçlarına jant seçimi sırasında aplikasyon uygunluk tablosu diye belirtilen bu tabloda lastiklerin doğru bir seçim ile yapılıp yapılmadığını kontrol etmelidir. Sahip olunan aracın üreticiler tarafından belirtilen ortalama bir değer tablosu bulunmakta olunduğunu unutmamalı ve bunun sonucunda araç sahibinin bu tablo dışına çıkmamaya önem göstermelidir. 

 

Yine aynı örnek üzerinden İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama şirketi adına bir açıklama yapılabilir. Herhangi bir ilden İstanbul'a gelen ve bu yolculuğu sonrasında bir İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama şirketi ile görüşmesi sırasında bu İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama şirketinin uygun bir jant seçimi yapmaması durumunda araçta maksimum hız, yakıt tüketimi, fren mesafesi ve rot-balans ayarı gibi teknik bir kaç değerin olumsuz etkilenmesini sağlamaktadır. Sürücü bu durumdan mutlaka rahatsız olacaktır. 

 

 Jant Bakımı

 

Jant temizliği için çok fazla materyal gerekmemektedir. Jantı güzel temizlenmesi için gerekli olan su ve normal sıradan bir deterjandır. Yağ ve bazı leke temizliği için yumuşak bir sünger ya da fırça yardımı ile yıkanması yeterlidir. Sert yapıda olan herhangi bir materyal kullanılması önerilmez. Nedeni ise jantların çok çabuk çizilmeye neden olarak kaplamaya zarar vermektedir. 

 

Sürücü İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama şirketinden kiraladığı aracı temizlemek istediği zaman sert materyal kullanması durumunda aracın jantlarına zarar vermiş olacaktır. 

 

 Jant Onarımı

 

Uluslararası Lastik ve Jant Teknik Kurumu (ERTRO) standart ölçüleri tavsiyesinde uygun bir şekilde, hasar gören jantlar kullanılamayacağı ve onarılamayacağı konusunda bilgi vermiştir. Jant üstünde herhangi bir oynama yapılması durumu kesinlikle jantlar için uygun değildir. 

 

 Jant Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

İnsanların çoğu jantların araçta bulunan dış görünüş için olan materyallerinden biri olarak görmektedir. Ancak jantlar sadece araç dışı görünümü güzelleştiren bir süs değildir. Jantların en önemli görevi araç performansını tamamlamak ve aracın yol tutuşunu güçlendirmektir. Araçlar jantları her araca özel bir ağırlık, konstrüksiyon, ölçü ve dizaynı bulunmaktadır. Araç sahipleri bu özel oranlara uymaması durumunda aracın performansında büyük ölçüde değişim ve kazaya yol açacak birçok durumda otomatikman kendilerini güvence dışına çıkartmış olurlar. 

 

Jantlar ayrıca fren sisteminde ısınan aksamlarının soğutulmasında da büyük ölçüde rol almaktadırlar. 

 

 Jantların Ölçüsü Nasıl Olmalıdır?

 

Sürücünün kullanmış olduğu aracın büyüklüğü, ağırlığı ve motor gücü jant ölçüleri konusunda temel önemi olan terimlerdir. Yüksek bir güce sahip olan bir motor çekişinin çok daha iyi olması gerekmektedir. Bu da lastik yüzeyinin uygun şekilde seçimi ile sağlanmaktadır. Bunun ile birlikte lastik boyutlarına göre jant seçimi yapılmalıdır. 

 

Jantlar 2 gruba ayrılmaktadır. Bunlar çelik ve hafif metal alaşımlı jantlardır. Bu jantların daha uzun ömürlü üretimi üzerinde hala çalışmalar gerçekleşmektedir. Jantlar kullanım durumuna göre tek parçalı ya da çok parçalı üretilebilmektedir.