Yabancı Ehliyet Türkiye'de Geçerli Mi? – İstanbul Havalimanı Araç Kiralama Yabancı Ehliyet Türkiye'de Geçerli Mi? – İstanbul Havalimanı Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Yabancı Ehliyet Türkiye'de Geçerli Mi? – İstanbul Havalimanı Araç Kiralama


İstanbul Havalimanı Araç Kiralama

Yabancı Ehliyet Türkiye'de Geçerli Mi? – İstanbul Havalimanı Araç Kiralama

 

Türkiye dışına bir başka ülke de sürücü belgesi almış olan ancak Türkiye’de yaşayan veya yurt dışından Türkiye’ye gelen kişilerin en çok merak ettiği konular arasında olan yabancı ehliyetin Türkiye ülke sınırlarında geçerliliğidir. Sürücü belgelerini aynı şekilde kullanabilme şansları ve sürücü belgelerini Türk ehliyetine çevirme işlemi hakkında bilgi verilecektir. 

 

Örnek üzerinden bilgi vermek gerekir ise; bir yurt dışı uçuş seyahati yapmış olarak Türkiye ülke sınırlarına girecek olan yolcunun yabancı sürücü belgesi olması İstanbul Havalimanı araç kiralama işlemi yapması için bir sorun içermekte midir? Sürücü belgesi sonuç olarak sürücünün araç kullanabilir anlamına gelmektedir. Ancak her ülke de farklı bir işlem mi uygulanmaktadır?

 

İstanbul'a iniş yapan uçak içerisinde bulunan yolcu İstanbul Havalimanı araç kiralamaşirketlerine gidip İstanbul Havalimanı araç kiralama işlemi yapmak istediği zaman sorun yaşayacak mıdır? 

 

Bu gibi birçok soru ve sorun yaşama ihtimaline karşılık yolcular İstanbul Havalimanı araç kiralama işleminden vazgeçmiş olabilir. Ancak vazgeçmeye hiç gerek yoktur.

 

 YABANCI EHLİYET TÜRKİYE ÜLKE SINIRLARI İÇERİSİNDE GEÇERLİ MİDİR?

 

Türkiye dışında herhangi bir ülke içerisinde sürücü belgesi alan sürücüler için Türkiye içerisinde bu sürücü belgelerini kullanabilmek önem arz edebilmektedir. Türkiye ülke sınırları içerisinde nasıl başka ülkelerin kuralları var ise burada da bulunmaktadır 

 

Türk vatandaşı olan sürücüler ile yabancı ülkede kayıtlı olan sürücüler arasında şartlar da farklılık göstermektedir. 

 

 Türk Uyruklu Sürücüler

 

Yabancı bir ülkeden uçuş yolu ile İstanbul'a gelen bir yolcu İstanbul Havalimanı araç kiralama işlemi yapmak istediği zaman öncelikle Türk vatandaşı ancak yabancı sürücü belgesi olduğunu düşünelim. Bu sürücünün İstanbul Havalimanı araç kiralama işlemi yapmadan önce dikkat etmesi gereken hususlar şu şekildedir;

 

Öncelikle almış olduğunuz ehliyet Türkiye sınırlarına girmiş olduğunuz andan itibaren en fazla 1 sene geçerliliği olmalıdır. Türkiye de araç kiralandıktan sonra en fazla 1 sene sürücü kullanımı sağlayabilir. Daha fazla izin verilmez. 

 

Eğer ki sürücü Türkiye ülke sınırları içerisinde 6 aydan fazla kalacak ise ve bu sırada araç kullanımı sağlayacak ise sürücünün ehliyet almış olduğu belgesini dış temsilcilikler veya noterde damgalanmış, onaylanmış olması gerekmektedir. 

 

Yabancı Uyruklu Sürücüler

 

Yabancı uyruklu ve Türkiye dışında bir başka ülkeden alınmış ehliyeti olan sürücüler aynı örnek üzerinden gidilir ise İstanbul Havalimanı araç kiralama işlemi yapmak istediğinde dikkat etmesi gereken durumlar şunlardır;

 

Türkiye ülke sınırları dışında bir ehliyet alınmış ve Türkiye ülke sınırları içerisinde bu ehliyet ile bir araç kullanımı sağlanmak isteniyor ise bu ehliyet ile en fazla 6 ay kadar bir süre içerisinde araç kullanabilirler. 

 

Sürücü 6 aydan fazla bir şekilde Türkiye ülke sınırları içerisinde araç kullanımı sağlayacak ise bu sürücünün yabancı ehliyetinin Türk ehliyetine çevirmesi gerekmektedir. 

 

HANGİ ÜLKELERDE ALINAN EHLİYETLER TÜR EHLİYETİNE ÇEVRİLEBİLİR?

 

Ülkeler arasında ehliyet çevrim gibi bir izin durumu bulunmaktadır. Her ülke her yerde ehliyet çevrimine izin vermemektedir. Türkiye birçok ülke ehliyetini Türk ehliyetine çevirebilmektedir. Tabii ki bu yukarıda belirtilen şartlar dahilinde sürücüler Türk ehliyetine çevrilmek zorunda değildir. 

 

Bu ülkeler nerelerden bazıları Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Bahamalar, Azerbaycan, Bahreyn, Belçika, Bosna-Hersek, Fas, Endonezya, Filipinler, Fransa, Güney Kore, İngiltere, Hollanda, Gürcistan, İspanya, İran, Finlandiya, İsveç, İsrail, İtalya gibi birçok ülkenin bulunduğu bir liste bulunmaktadır. 

 

 YABANCI EHLİYETİ OLAN SÜRÜCÜLERİN EHLİYETLERİNİ TÜRK EHLİYETİNE ÇEVİRME ÜCRETLERİ

 

2020 yılı ehliyet çıkartma işlemi adına olan harç, kart ve vakıf ücretleri şu şekildedir:

 

Sürücü belgesi kart bedeli 200,00 TL, Vakıf payı 37 TL, A1,A2 VE A sınıfı ehliyet haç ücreti 249,30 TL olarak ayarlanmıştır.