Hangi Plakalar Muayeneden Geçemez? – İstanbul Havalimanı Araç Kiralama Hangi Plakalar Muayeneden Geçemez? – İstanbul Havalimanı Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Hangi Plakalar Muayeneden Geçemez? – İstanbul Havalimanı Araç Kiralama


İstanbul Havalimanı Araç Kiralama

Hangi Plakalar Muayeneden Geçemez? – İstanbul Havalimanı Araç Kiralama

 

Plakalar araçların kayıtlı olduğu ülkelerde bağlı olduğu şehirleri otomobil, kamyon, kamyonet, motosiklet ve taksi gibi taşıtları adlandırmak amacıyla verilen numara ve harflerdir. 

 

Araçlarda 30 kilometre hızdan daha fazla kız yapan araçlara plakalar her zaman görünecek yerde olma şartı koyulmuştur. Her ülke kendine göre tasarlanmış bir plakaya sahiptir. Türkiye de plaka sıralaması ilk iki sayı başta olmak üzere ve bu sayılar aracın kayıtlı olduğu şehri göstermektedir. 

 

Araçta plakanın asıl amacı aracın kimliğinin olmasını sağlamaktır. Bu sayede ise sürücüler birçok işlemi kolayca yapabilmektedir. TÜVTÜRK sitesine tıklayarak bakım randevusu için aracın plaka numarası yazılarak çok daha kolay ve sıra beklemeden alınabilmektedir.

 

Araç kiralama şirketlerinden örnek olarak verilmesi gerekir ise İstanbul Havalimanı araç kiralama şirketleri birçok araç için tek tek gidip sıraya girerek randevu almak zorunda kalmamış olur. Plaka sayesinde İstanbul Havalimanı araç kiralama şirketi internet sitesi üzerinden 5 dakikada en az 10 aracın randevusunu alabilmektedir. Bu da İstanbul Havalimanı araç kiralama şirketi için çok daha az zaman harcamaya ve araçların muayenesini geciktirmeden hızlı bir şekilde iş yoğunluğunu azaltmaya yaramış olur.

 

 Plaka Çeşitleri

 

Türkiye de kullanıma açık olan dokuz çeşit plaka bulunmaktadır. Bunlardan bir kaçını açıklamak gerekir ise şu şekildedir.

 

Özel Araç Plakası 

 

Şahıslara ait olan araç plakalarıdır.

 

Resmi Araç Plakası

 

Devlet hizmetlerine bağlı olan araç plakalarıdır.

 

Bedensel Engelli Araç Plakası

 

Bedensel engelli kişilerin kullanmış olduğu araçların plakalarıdır.

 

Cumhurbaşkanlığı Makam Aracı Plakası

 

Cumhurbaşkanlığı'na ait olan bütün araçların plakasıdır.

 

Cumhurbaşkanlığı Üst Düzey Yönetici Plakaları

 

Kırmızı zemin üzeri sarı harf ve sayılar olan araç plakalarıdır.

 

Devlet Protokolü Plakaları

 

Devlet protokolü makam araçları üzerinde kullanılan plakalardır.

 

Büyükelçilik Resmi Hizmet Araç Plakaları

 

Büyükelçilikler için kullanılan araçların plakasıdır.

 

Emniyet Araçları Plakaları

 

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet eden araçların plakalarıdır.

 

Rektör, Emniyet Müdür ve Kaymakam Plakaları

 

İllerin üst düzey yöneticileri hizmetinde olan araçların plakalarıdır.

 

 Plaka Yönetmeliği İçerisinde Bulunan Koşullarda Araç Üzerine Monte Edilen Plaka Kuralları

 

Plakanın araç üzerinde kesinlikle harf ve sayılarının okunmasını engelleyici hiç bir şeyin olmaması gerekmektedir. Boya, vida ya da onarım yapılmış plakalar kabul edilmemektedir. 

 

Plakaların üzerinde bulunması zorunlu olan TR ve Ayyıldız şeklinde bulunan hologramların bulunmaması durumunda plakalar kabul edilmemektedir.

 

Belirli bir rakam ve harf şekli, karakter kalıpları ve kalınlığı bulunmaktadır. Plaka üzerinde üretim yapan firmanın bu plakaları kendi isteği üzerine standardı dışında üretmesi durumunda kullanılan araçlar kabul edilmemektedir. 

 

Okunmayacak şekilde delik, hasar görmüş araç plakaları kabul edilmemektedir. 

 

Üzerinde folyo ya da şeffaf bir örtü bulunan plakalar kabul edilmemektedir.

 

Üzerinde yetkili kurumun onay mührü olmayan plakalar kabul edilmemektedir. 

 

Örneğin İstanbul Havalimanı araç kiralama şirketi kendi bünyesinde bulunan bir aracın plakasında sayı ve harf aralarında bulunan vida delikleri görüyor ise bu plakayı değiştirmelidir. Aksi takdirde İstanbul Havalimanı araç kiralama işlemi yapılan araçların muayene sırasında Ağır kusurlu araç olarak tanımlanmaktadır.