Araç Muayenesinde Hangi Kontroller Yapılır? - İstanbul Havalimanı Araç Kiralama

Araç Muayenesinde Hangi Kontroller Yapılır? - İstanbul Havalimanı Araç Kiralama - 5scarrental

Blog

Araç Muayenesinde Hangi Kontroller Yapılır? - İstanbul Havalimanı Araç Kiralama


İstanbul Havalimanı Araç Kiralama

Araç Muayenesinde Hangi Kontroller Yapılır? - İstanbul Havalimanı Araç Kiralama

 

2918 sayılı Kara yolları Trafik Kanununun 34. maddesi içerisinde zorunludur. Trafiğe çıkan araçlar ( motorlu ya da motorsuz) yolcu ve trafikte bulunurken güvenlik açısından uygunluk niteliklerinin taşıt üzerinde bulunup bulunmadığı konusunda kontrol edilme durumuna araç muayenesi denir. İstanbul Havalimanı araç kiralama gibi otomobil kiralama hizmeti veren firmalar da arabaların muayenelerini tam ve zamanında yaptırmakla mükelleftir. 

 

 Araç Muayenesinin Amacı

 

Araçlara muayene zorunluluğu sebebi trafik içerisinde bulunan araçların kusurları veya sorunları zorunlu olarak giderilerek bu kusurların bulunması ile oluşabilecek bütün kaza olasılıklarını ortadan kaldırmaktır. 

 

Araç muayenesi bu konuda çok önem arz etmektedir. Aracın sahibi, araç içerisinde bulunan her bir canlının ve yine araç dışarısında bulunan her canlının sağlığı her yönden korunma amaçlı yapılması zorunlu hale getirilerek sağlanmıştır. 

 

 Muayenesiz Bir Araç Karşımıza Çıkması Durumu

 

Bir kişi uçuş yolculuğu inişi içerisinde iken örneğin Ankara ilinden İstanbul iline yolculuğu sonrası İstanbul Havalimanı araç kiralama işlemi yapmaya karar verdiğinde muayenesi yapılmamış bir araca binmemelidir. Muayenesiz araçlar trafik içerisinde büyük risk taşıdıkları için trafik polisleri tarafından dikkat edilen bir durumdur.

 

Bu sürücü İstanbul Havalimanı araç kiralama işlemi yaptığı firmanın aracında bunu kontrol etmelidir ve bu kontrol sonrası İstanbul Havalimanı araç kiralama ile kiraladığı aracın böyle bir sorunu olduğunu görür ise bu durumu firmaya mutlaka bildirmelidir. Bu aracı sürücü kullanmak zorunda değildir. 

 

Kişi eğer ki İstanbul Havalimanı araç kiralama işlemi yapmadan kendi aracını sürüyorsa sürücü bu konuda takipte olmalı ve aracı ile muayenesiz bir şekilde trafiğe çıkmamalıdır.

 

 Araç Muayenesi Sırasında Nelere Bakılacaktır?

 

Taşıt tanıtımı

 

Fren sistemi

 

Direksiyon, direksiyon sistemi

 

Görüş özellikleri

 

Lambalar, yansıtıcılar, elektrik teçhizatı, aydınlatma sistemi

 

Tekerlekler (dingiller), lastikler, süspansiyon

 

Şasi ve şasi bağlantıları

 

Zorunlu ekipmanlar

 

Gürültü kirliliği, gürültü kirliliği seviyesinin kontrolü

 

Yolcu taşıyan araçlar için ilave kontroller

 

Araç Muayenesine Gitmeden Önce Bulundurulması Gereken Evraklar

 

Muayenenin ilk evresi olan taşıt tanıtımında bakılacak ilk şey araç ruhsatı ( Trafik Tescil Belgesi ya da Motor Araç Trafik Belgesi) , Trafik Sigortası, egzoz gazı ölçüm muayene belgesi, aracın cezası veya ceza sonrası borç durumunu yani bulunmadığını gösteren evrakların bulunup bulunmadığıdır. 

 

Sürücü bu evrakları araçta bulundurmalıdır. Ancak araç bir yolculuk sonrası İstanbul Havalimanı araç kiralama işlemi ile kullanılıyor ise yani araç sürücüye ait değil ise T.C Kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet sürücünün yanında getirilmelidir. Sürücü İstanbul Havalimanı araç kiralama yapmış olduğu firma ile görüşmelidir. 

 

 Araç Muayene Randevusu

 

TÜVTÜRK araç muayenelerinde tek kurum olarak çalışmaktadır. Çağrı merkezi aranarak ya da internet randevu sitesine giriş yaparak randevu alınabilmektedir. Web sitesinde araç plakası, şehir bilgileri ve ruhsat numarası bilgilerini yazmak yeterlidir. 

 

 Araç Muayenesi Nasıl Öğrenilir?

 

E- devlet sistemi üzerinden araç muayenesi yapılabilmektedir. "TÜVTÜRK Muayene Durum Sorgulama" bölümünden E-devlet üzerinden giriş sağlanabilir ve randevuları takip edilebilmektedir.

 

 Son Muayene Ne Kadar Geçerlidir?

 

Araç türlerine göre ayarlanmaktadır. Özel araçlarda muayene geçerlilik süresi 2 sene iken resmi araçlarda 1 sene, lastik tekerlekli traktörler de 3 sene muayene geçerliliği olmaktadır. Bunların dışında ise iki veya üç tekerlekli araçların geçerliliği 2 sene, diğer motorlu araçların muayene geçerlilik süresi ilk 1 yaşını doldurmuş ve sonrasında her yıl yenilenmelidir. 

 

 2020 Muayene Fiyat Listesi

 

Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet Muayene Fiyatı: 174,64 TL

 

Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork Muayene Fiyatı: 342,20 TL 

 

Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tankerler de Muayene Fiyatı : 462,56 TL