Otomobillerin Motor Türleri – İstanbul Havalimanı Araç Kiralama Otomobillerin Motor Türleri – İstanbul Havalimanı Araç Kiralama - 5sCarRental

Blog

Otomobillerin Motor Türleri – İstanbul Havalimanı Araç Kiralama


İstanbul Havalimanı Araç Kiralama

Otomobillerin Motor Türleri – İstanbul Havalimanı Araç Kiralama

 

İstanbul Havalimanı araç kiralama hizmetleri ile araç alımında dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında aracın yakıt verimliliği ve araç performansı önem arz etmektedir. Bu sebeple de araç motorları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Birçok motor çeşidi olmakla birlikte motorun görevi araç içerisinde yer alan yakıt ile havayı yakıp ısı enerjisi oluşumuna neden olmakta ve daha sonrasında mekanik enerji açığa çıkmaktadır.

 

Birbirinden farklı motor türleri olduğu için silindir sayısından yakıt türüne kadar birçok değişkeni de barındırmaktadır. Aynı zamanda İstanbul Havalimanı araç kiralama işlemi süresince bakım, tamir ve motor koruma hizmetleri de gerçekleştirilmektedir.

 

Birçok araç kiralama şirketleri araç kullanımında motor koruma hizmeti vermekte olup İstanbul Havalimanı araç kiralama şirketleri de aynı hassasiyetle yaklaşmaktadır. Araç motor çeşitleri yaktığı yakıta, yakıtın yakıldığı yere, zamanlama sistemine, silindir sayısına, soğutma sistemine, hava besleme sistemine, yakıt enjeksiyon şekline ve ateşleme tipine göre sınıflandırılmıştır. Araç motor çeşitleri ile ilgili detaylı bilgiler şu şekilde verilmiştir:

 

 Aracın Yakmış Olduğu Yakıta Göre Motor Türü

 

Yaktığı yakıta göre motor çeşitleri ikiye ayrılır. Bunlar arasında benzinli motor çeşidi ile dizel motor çeşidi yer almaktadır.

 

 1) Benzinli Motor Çeşidi

 

Araçların benzinli motor türünde ateşleme için buji kullanılmakta olup daha sonrasında yakıt ile havanın karışmasıyla yanma odasına girilmektedir. Silindir tipteki motor çeşitlerinden olan boksör tipi, düz tip ve V tipi motor türleri de benzinli olarak üretilmektedir.

 

Motor türlerinden en iyi performans sağlayan ve maliyeti az olan sıralı motor tipi, yüksek verimlilikte yakut tasarrufu sağlamaktadır. Benzinli motor tipi ile çalışan araçlar İstanbul Havalimanı araç kiralama firmaları gibi birçok firma tarafından tercih edilmektedir. Aracınızdan yüksek derece bir verimlilik bekliyor iseniz benzinli araç kullanmanız tavsiye edilmektedir. 

 

 2) Dizel Motor Çeşidi

 

Benzinli motor tipinden çok farklı bir çalışma sistemi olan dizel motorlar, yakıt ile hava karışımının yanabilmesi için sıkıştırma metodu kullanmaktadır. Dizel motor tipi araçların dayanaklı yapılmasının nedeni ise yanma esnasında ortaya çıkan aşırı basınç oluşumunun önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Yüksek termodinamik verimlilik sağlayan dizel motor tipi araçlar, etkili tork üretimi ve güçlü yakıt tasarrufu sağlamasıyla ön plana çıkmaktadır. Dizel motorla çalışan araç tipleri İstanbul Havalimanı araç kiralama firmalarının bünyesinde bulunmaktadır.

 

 Aracın Silindir Sayısına Göre Motor Türü

 

Aracın silindir sayısına göre motor çeşitleri beş gruba ayrılmaktadır. Bunlar arasında yer alan iki silindirli motor, üç silindirli motor, dört silindirli motor, beş silindirli motor ve altı silindirli motor olmak üzere silindir sayısına göre sınıflandırılmıştır.

 

 1) İki Silindirli Motor Çeşidi

 

Bazı araçlar küçük kapasitede motorlara sahip olup iki silindirli motor çeşidi kullanılmaktadır. Fakat modern teknolojinin gelişmesiyle beraber yaygın kullanımını yitirmiş bulunmaktadır. İki silindirli motor tipi araçlar İstanbul Havalimanı araç kiralama şirketleri tarafından da tercih edilmemektedir.

 

 2) Üç Silindir Motor Çeşidi

 

Genelde küçük boyutlu araçlarda yer alan üç silindir motor tipi yüksek yakıt verimliliğinden taviz vermeden gerekli performansı elde etmek için turbo motorlar ile beraber kullanılmaktadır. İstanbul Havalimanı araç kiralama firmaları da üç silindir motor tipindeki araçlar yerine dört silindir motor hacmindeki araçlar tercih edilmektedir.

 

 3) Dört Silindir Motor Çeşidi

 

Araçlar arasında en çok kullanılan motor tipi dört silindir motor tipidir. Dört silindirli motor tipinde çoğunlukla sıra tipi silindir sıralanışı kullanılmaktadır. İstanbul Havalimanı araç kiralama şirketlerinin araç tipleri de dört silindirli motor çeşidine girmektedir.

 

 4) Beş Silindirli Motor Çeşidi

 

Araç silindir sayısına göre motor türleri arasında ender rastlanan motor çeşitlerinden biri de beş silindirli motor tipidir. Araç içinde yer alan motor üniteleri ateşleme esnasında fark edilir derecede farklı gelen bir ses çıkarmaktadır. İstanbul Havalimanı araç kiralama şirketlerinde bu tip motor çeşidi çoğunlukla tercih edilmemektedir.

 

 5) Altı Silindirli Motor Çeşidi

 

Yüksek kademe araç tiplerinin çoğunda altı silindirli motor çeşidi kullanılmaktadır. Daha çok sıralı ile V tipi sıralamaya sahip altı silindirli motor çeşidi dört ya da sekiz silindir çeşidinde olanlara göre daha fazla ses çıkarmaktadır.