Gereksiz Sis Farı Yakmanın Cezası Ne Kadar? Gereksiz Sis Farı Yakmanın Cezası Ne Kadar? - 5sCarRental

Blog

Gereksiz Sis Farı Yakmanın Cezası Ne Kadar?


Gereksiz Sis Farı Yakmanın Cezası Ne Kadar?

Gereksiz Sis Farı Yakmanın Cezası Ne Kadar?

 

Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama firması 5s CarRental olarak merak edilen gereksiz sis farı yakmanın cezası ne kadar? sorusu hakkında bir yazı hazırladık. Peki gereksiz sis farı yakmanın cezası ne kadar? Detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığınca yapılan duyuru ile herhangi bir neden olmaksızın sis farı yakan sürücülere hem para hem de puan cezası uygulamasının yapılacağı bildirildi. 

 

Bu kapsamda yapılan açıklamalarda, Karayolları Trafik Kanunu’nun 64’e 1 maddesi çerçevesince, yerleşim yerleri dışındaki karayollarında gece sürüşünde, yeterince aydınlatılmamış tünellere girerken, benzeri yer ve hallerde uzağı gösteren ışıkları yakmamanın cezasının da 132 TL olduğu hatırlatıldı. 

 

Gereksiz sis farı yakmanın cezası ne kadar? hususunun detayları öncesinde sis farının özelliklerinden bahsetmek faydalı olacaktır. 

 

 Sis Farı Nedir? 

 

Sis farı, görüşün azalmasının söz konusu olduğu sisli ya da sağanak yağmurlu havalarda yol üzerindeki işaretlerin, şeritlerin daha net şekilde görülebilmesi için kullanılan farlardır. 

 

Bahsedilen tipteki havalarda araçta yer alan farlar (hem kısa hem de uzun) parlak yansımalar oluşturacağından net görüşü sağlamakta yetersiz kalacaklardır. 

 

Kar, yağmur ya da sis ile ıslanan yolun yüzeyi ışığın büyük bir bölümünü yutacaktır. Bu durumda sis lambaları, ışığın daha geniş bir açı ile yayılmasını sağlayacağından görüşü artıracaktır. 

 

Araçlarda ön tarafta ve arka tarafta olacak şekilde iki çeşitte sis lambası bulunmaktadır. Ön sis farının ana görevi, sürüş esnasında sürücünün görüş güzergahını aydınlatmaktır. 

 

Arka sis farı ise, arkadan gelen araçlar için bir işaret, bir uyarı niteliği taşımaktadır. 

 

Gereksiz sis farı yakmanın cezası ne kadar? konusuna geçmeden önce sis farının işlevlerine de değinelim. 

 

 Sis Farının İşlevleri 

 

Hava şartlarından dolayı görüş mesafesinin 10 metrenin altına düştüğü durumlarda kısa mesafe aydınlatma sağlayan sis farının kullanılması önerilmektedir. 

 

Sis farı kısa mesafeyi aydınlatmak için kullanıldığından, karşıdan gelen araçların güvenliği için bu farların yükseklik ayarlarının doğru yapılması çok önemlidir. 

 

Ayrıca sis farının tek başına kullanılması çok etkili olmayacaktır. Dolayısıyla normal farlar ile birlikte sis farlarının kullanılması gerekmektedir. 

 

Gereksiz sis farı yakmanın cezası ne kadar? konusunu daha iyi açıklayabilmek adına bu farların yakılmasının neden yasak olduğuna değinmek gerekir. 

 

 Sis Farı Yakmak Neden Yasaktır? 

 

Yukarıda etraflıca değinildiği üzere sis farları, görüşün 10 metrenin altına düştüğü sisli, karlı havalarda kullanılmalıdır. Eğer hava şartları bu şekilde değilse, özellikle geceleyin, karşıdan gelen sürücülerin görüşünü bozacağından kazalara neden olabilecektir. 

 

Bu durum maddi ve manevi kayıplara neden olacağından oldukça riskli bir durum teşkil edecektir. 

 

Gereksiz sis farı yakmanın cezası ne kadar? konusuna daha detaylı değinelim. 

 

 Gereksiz Sis Farı yakmanın Cezası 

 

Karayolları Trafik Kanunun ilgili maddeleri gereğince belirtilen haller dışında sis farı yakmanın cezası 2020 yılı için 132 TL şeklinde belirtilmiştir. 

 

Gereksiz sis farı yakmanın cezası ne kadar? konusuna ilişkin bilgiler yukarıda etraflıca aktarılmıştır. 

 

 Samsun Çarşamba Havalimanı Araç Kiralama 

 

www.5scarrental.com.tr adresinden Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama kapsamında hizmet veren tüm araçlarımıza ulaşabilirsiniz. 

 

Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama kapsamında ulaştığınız araçları karşılaştırabilir ve sizin için en uygun fiyatlarla araç kiralayabilirsiniz. Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama ile kiraladığınız aracı kullanmayacaksanız koşulsuz iptal edebilme hakkına da sahip olursunuz. Bu sayede kullanmayacağınız araç için boş yere para ödememiş olursunuz. 

 

Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama sayesinde araç sınıfına, araç markasına, aracın yakıt tipine, aracın vites tipine göre de seçimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

 

Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama kapsamında gereken belgeler de aşağıda belirtilmektedir.