GDI Motor Nedir? GDI Motor Nedir? - 5sCarRental

Blog

GDI Motor Nedir?


GDI Motor Nedir?

GDI Motor Nedir?

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralamafirması 5s CarRental olarak bugünkü yazımızda GDI motor nedir? sorusu hakkında bir içerik hazırladık. Peki GDI motor nedir? Detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

 

GDI kısaltmasının açıklaması Gasoline Direct Injection yani Direkt Benzin Enjeksiyonudur. Üretilen bu motora adını Mitsubishi vermiştir. Mitsubishi’nin ürettiği bu teknolojiyle ürettiği motorlar 1996 Mayıs ayından beri üretilmektedir. İlk olarak Mitsubishi’nin kullandığı bu motorları daha sonra Toyota, Hyundai ve daha birçok marka tarafından kullanılmaya başlamıştır.

 

GDI motor bu zamanın en gelişmiş motoru olduğundan artık birçok kişi bu motordan haberdardır. Ancak yine de bu tarz konulara ilgisi olmayıp da kendine araç alacak ya da İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama gibi işleri yürüten firmalardan araç kiralayacak kişiler GDI motor nedir? gibi sorular sormaktadır.

 

Bu tarz özellikler yani aracın motor özellikleri gibi özellikler satın alım ya da kiralama işlemlerinde fazlasıyla anlatılmaktadır. Bu nedenle satın alım ya da İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama gibi işleri yürüten firmalardan kiralama yapacak kişinin GDI motor nedir? gibi soruların cevabını merak etmesi çok doğaldır.

 

 GDI Nasıl Çalışır?

 

Yukarıda cevabı verilen GDI motor nedir? sorusundan sonra en önemli soru bu motorun nasıl çalıştığıdır. Kişisel ya da İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama gibi işleri yürüten firmaların kiraladıkları araçların artık çoğunda bulunan gdı motor sistemi, dizel motorları taklit etmekte ancak benzin yakmaktadır. GDI motorların zararlı egzoz çıkışı ve yakıt tüketimi %20 daha düşük iken gücü de daha yüksektir. Bu motor sistemi şu anın en gelişmiş sistemi olsa da malzemesinin ısıya dayanıklı olmaması nedeniyle daha fazla geliştirilememektedir.

 

GDI motor mpi multi point enjeksiyonun gelişmiş hali olarak diğer araçlardaki motorlar gibi supap arkasına değil, dizel motorlu araçlarda olduğu gibi yakıtı direkt silindirin içine püskürtmektedir. GDI motorun enjeksiyon basıncı çok yüksek olduğundan içerideki yakıtın homojinesi çok daha kaliteli olmaktadır. Bunun sayesinde yanma iyileşmekte ve verim çok daha yüksek olmaktadır. Böylece egzoz emisyonları da düşmekte ve gdı motorlar çok ekonomik ve verimli olmaktadır.

 

 GDI Motorun Geliştirme Amaçları

 

GDI motor sistemini üreten Mitsubishi, bu GDI motor nedir? dedirtecek kalitedeki motoru geliştirirken rakipleri arasındaki en iyi yakıt tüketimini ve normal çalışırken çalışma devirlerinde daha düz tork eğrisi yani daha yüksek güç elde edilmesini amaçlamıştır. GDI motorun yakıt tüketimi kurşunsuz benzine göre ayarlanmış olarak sınıfının en iyisi olması da Mitsubishi’nin bu motor sistemini üretirken amaçlarından birini oluşturmuştur. Böylece kişisel GDI motorlu araçlar ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama gibi işleri yürüten firmaların GDI motorlu araçları en iyi kalitedeki motora sahip araçlar olmaktadır.

 

 GDI Motorun Mekanik Özellikleri

 

Yukarıda anlatılan GDI motor nedir? sorusunun ayrıntılı cevabından sonra GDI motorun mekanik özellikleri de merak edilenlerden biridir. Buna göre, GDI motorlu kişisel araçların ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama işi yapan firmaların araçlarının yüksek güç sağlayan ve düşük yakıt tüketimine sahip olan özellikleri şunlardır:

 

İlk olarak, düz ve dik olan emme borusu, silindire giden hava akışını kontrol etmektedir.

 

İkincisi, eğimli piston başı, yanmayı daha doğrusu yanma davranışını düzenlemektedir.

 

Üçüncüsü, yüksek basınca sahip yakıt pompası, yalın yanma düzeyine ulaşmak için yakıtı gereken yüksek basınçta silindirlerin içine doğru püskürtmektedir.

 

Son olarak, yüksek basınçlı ve döndürme hareketini sağlayan enjektörler, püskürtme işlemini yapan spreyin verimli ve etkili biçimde atomize olmasını yani küçük parçalara ayrılmasını ve yayılmasını sağlamaktadır.

 

GDI Motor Avantajları

 

Kişisel araç sahiplerinin ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama gibi işleri yürüten firmaların araçlarında olmasını isteyeceği, 1996’dan bu yana üretilen GDI motorların son olarak avantajlarını anlatmak gerekmektedir. Belki de GDI motor nedir? sorusunun cevabındansa bu avantajlar birçok kişiyi daha çok ilgilendirecektir.

 

Aslında yukarıda anlatılan her şey neden GDI motorların seçilmesi gerektiğini anlatmaktadır. Çünkü her anlamda bu yeni nesil motorlar diğerlerine nazaran daha gelişmiş ve iyidir. Mekanik özellikleri diğer motorların özellikleriyle karşılaştırılarak seçim yapmak daha kolay olacaktır. Tüketim açısından daha tasarruflu ancak gücü daha fazla olan GDI motorlar avantajları yukarıdaki açıklamalar okundukça daha iyi anlaşılacaktır.