Fren Servosu Nedir, Ne İşe Yarar? Fren Servosu Nedir, Ne İşe Yarar? - 5sCarRental

Blog

Fren Servosu Nedir, Ne İşe Yarar?


Fren Servosu Nedir, Ne İşe Yarar?

Fren Servosu Nedir, Ne İşe Yarar?

 

İstanbul Havalimanı araç kiralama olarak bugünkü yazımızda fren servosu nedir, ne işe yarar? sorusu hakkında sizleri bilgilendirmek istedik. Peki fren servosu nedir, ne işe yarar? Detaylar için bloğumuzu okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Fren servosu, çoğumuzun tam olarak ne yaptığını bilmediğimiz bir parçasıdır. Hatta arabaları durdurmada ne kadar önemli bir rol oynadığı bilinmemektedir. Fren servosu, kimimizin var olduğunun farkında olmasına rağmen ne işe yaradığını bilmediği otomobil bileşenlerinden biridir. Dolayısıyla fren servosu nedir, ne işe yarar? sorusunu cevaplamak için bu yazıyı kaleme almış bulunmaktayız. Bunu İstanbul Havalimanı araç kiralama olarak müşterilerimizi bilgilendirme sorumluluğu çerçevesinde değerlendirmekteyiz.

 

Eğer fren servosu nedir, ne işe yarar? sorusu hakkında merak edilenler için okumaya devam ediniz. Servo, fren pedal mekanizması ile ana silindir arasında bulunan bir parçadır. Bu parçalar fren güçlendiriciler olarak da bilinmektedirler. Bu fren parçası fren westinghouse veya hidrovak şeklinde de adlandırılmaktadır. Fren servosu, fren kuvvetinin nerdeyse 5 kat olarak artmasını sağlayan bir parçadır. Ayrıca arabayı durdurmak için basılan fren pedalını yumuşatan ve fren mekanizmasını güçlendiren bir parçadır.

 

 Fren Servosu Arabada Nerde Yer Alır?

 

Motorun yer aldığı bölümdeki kaput kaldırıldığı zaman direksiyonun önüyle duran silindir şeklindeki siyah parça servodur. Fren mekanizmasının ana bölümünden önce, pedal ile fren merkez silindiri arasında yerleştirildiği görülür. Servonun ön kısmında ana merkez silindir konumlanmıştır. Fren hidroliğine ait plastikten rezervuar kutusu da bu merkez silindirinin üstünde yer almaktadır. Fren servosunun motorun çalışma prensibi içindeki yerini frenlemeyi kolaylaştırma ve kuvvetlendirme şeklinde ifade edebiliriz. İşte fren servosu nedir, ne işe yarar? sorusunun cevabının bir kısmı budur.

 

 Fren Yapmayı Kolaylaştırmak ve Kuvvetlendirmek

 

Fren yapmayı kolaylaştırmak demek şoförün ayağıyla frene bastığı zaman pedalın yumuşak bir hal almasıdır. Bu durum frenlemenin rahat bir şekilde çalışması demektir. Aynı zamanda sürücünün frene yumuşak bir dokunuşu ile tonlarca ağırlıktaki bir arabanın durması sağlanmaktadır. Bunun anlamı da şoförün fren pedalına uyguladığı ufak bir kuvvetin tonlarca ağırlıktaki bir arabayı durduracak kadar kuvvete erişmesidir. Dolayısıyla fren servosu nedir, ne işe yarar? sorusu bu şekilde yanıtlanmaktadır.

 

Fren mekanizmasının parçalarını oluşturan fren servosu, fren pedalı ve ana merkez bir bütün olarak beraber çalışan parçalardır. Fren pedalına basılınca valf kontrol çubuğu servonun tam orta kısmından iç kısma doğru girmektedir. Bu hareket içteki diyaframa bağlı bir diğer çubuğu iter. Diyaframda yer alan çubuğun çıkış ucu, fren mekanizmasının ana merkez silindirinde bulunan pistonu harekete geçirir. Sonuç olarak fren servosu nedir, ne işe yarar? sorusunun cevabını İstanbul Havalimanı araç kiralama olarak yanıtlamaya çalışmaktayız.

 

 Fren Servosunun Çalışma Mekanizması

 

Bu kapsamda İstanbul Havalimanı araç kiralama olarak açıklamalarımıza devam etmekteyiz. Fren servosunun iç kısmında yer alan diyafram plaka kauçuktan oluşan bir parçadır. Bu nedenle hava geçirmez bir yapısı olduğundan fren servosunu iki farklı bölmeye ayırmış olur. Bazı arabalarda servo frenin gücünü daha da arttırmak amacıyla servoda iki diyaframa yer verilir. Pedalın tarafında olan basınç odasıdır. Frene basıldığında, giriş çubuğunun giriş kanalı açtığı görülür. Bu açılan kanal yoluyla atmosfer basıncının basınç odasına girerek diyaframın fren merkezine doğru itilmesini sağlar.

 

Fren mekanizmasına bir servonun eklenmesi her zaman hayati önem taşımaz. Bir servonun yaptığı şey, ayağınızla frenlerinizi harekete geçirmek için gereken fiziksel çabayı önemli ölçüde azaltmaktır. Sadece bir ana silindire sahip araçlar, önemli frenleme kuvvetinin uygulanması için çok daha fazla basınç gerektirir. Bu çerçevede fren servosu nedir, ne işe yarar? sorusunun cevabını İstanbul Havalimanı araç kiralama olarak siz değerli müşterilerimize aktarmayı bir borç biliriz.

 

 Vakumlu Fren Servosu

 

Vakumlu fren servosu en yaygın tiptir. Bu vakum, servonun ana gövdesi içinde, motorun hava girişine giden bir boru aracılığıyla oluşturulur. Bu nedenle, fren pedalınız araç kapalıyken farklı hissedilir. Dizel motorlu araçlarda, vakum oluşturmak için motor tarafından tahrik edilen bir hidrolik pompa eklenir. Cevabını İstanbul Havalimanı araç kiralama olarak yanıtlamaya çalışmaktayız.

 

Pedala basıldığında, iki yay ve bir hava filtresi içeren bir yuvaya bir çubuk itilir. Hava, bir diyaframla iki bölüme ayrılan servo gövdenin bir tarafına taşmaya başlar. Hava girişine veya hidrolik pompaya bağlı tarafta bir vakum kalır ve iki oda arasında bir basınç farkı oluşturur. Bazen frenlerinizin çalışması için eskisinden daha fazla baskı uygulamak gereği duyarsınız. Bu durum arabanızdaki fren servosunun kontrol ettirilmesi gerektiğinin bir işareti olabilir. Sizi İstanbul Havalimanı araç kiralama olarak uyarmak isteriz.

 

Bu basınç farkı, diyaframın ana silindire doğru çekilmesine neden olarak, bir yay yardımıyla itme çubuğunu içine zorlar. Böylece biraz yardımla frenleriniz devreye girer. Tüm bunlar olmazsa frenleri çalıştırmak için yalnızca sağ ayağınızın gücüne güveniz gerekmektedir. Bu durumda ne güvenli ne de rahat bir çözüm olmaktadır. Bu açıklamaların İstanbul Havalimanı araç kiralama olarak siz müşterilerimiz için yeterli olabileceğini düşünmekteyiz. Daha birçok konuda bilgilenmek için sitemizi takip etmenizi tavsiye etmekteyiz.