Egzozun Siyah Duman Atması Ne Anlama Gelir? Egzozun Siyah Duman Atması Ne Anlama Gelir? - 5sCarRental

Blog

Egzozun Siyah Duman Atması Ne Anlama Gelir?


Egzozun Siyah Duman Atması Ne Anlama Gelir?

Eğer aracınızın egzoz borusundan birden çok kez siyah duman çıkıyorsa mekanik kontrolünün yaptırılması gerekir. Siyah dumanının süreklilik arz etmesi araç motorunun zengin karışım ile çalıştığı anlamına gelebilir. Motor zengin bir karışım ile çalışıyorsa bu da motorun yakıt haznesinde yanması gerektiğinden fazla yakıt var demektir.

 

Zengin karışım ile çalışan motorlarda genelde enjektör problemi olur. Bazı durumlarda ise egzozdan siyah duman çıkmasının nedeni motorun yeteri kadar oksijen çekememesi olabilir. Her iki sebeple de aracın motorunda bir sıkıntı olduğu anlamı çıkar. Bu nedenle aracı göstermek ve sorunun ne olduğunu bulmak önemlidir. Motorun enjeksiyon sisteminin kontrol ettirilmesi ve karbon temizliğinin yaptırılması gerekebilir.

 

 Egzozdan Çıkan Siyah Dumanın Anlamı Nedir?

 

Bu durumun en net cevabı ilk olarak motorun hava filtresinde meydana gelen tıkanmadır. Hava yeterli kadar çıkmadığı zaman motor zorlanır ve bu da dışarı siyah duman olarak çıkar. Enjeksiyon basıncı dengesiz olursa da aracın egzozundan siyah duman çıkar. Enjeksiyon basıncının az ya da çok olması siyah dumana sebep olabilir. Eğer araç benzinin içine yağ kaçarsa bu durumda da siyah duman çıktığını görebilirsiniz. Siyah dumana sebep olan dış etkenler de vardır. Bunlardan ilki hava durumu olarak karşımıza çıkar.

 

Soğuk havalarda araçlar çalıştırıldığı zaman ilk olarak siyah duman çıkabilir. Yakıt yanma kalitesi soğuk havalarda daha düşük olduğundan kış aylarında siyah duman ile sık sık karşılaşılır. EGR arızası da araçtan siyah duman çıkmasına sebep olur. Bu durum aynı zamanda arabanın dengesiz bir şekilde çalışmasına da sebebiyet vereceğinden mutlaka teknik destek alınması gerekir. 

 

 Egzozdan Neden Siyah Duman Çıkar?

 

Aracın egzozundan çıkan siyah dumanın birden fazla sebebi olabilir. Genelde yakıtı iyi yakmadığını gösteren siyah duman yakıt yanması için havanın yetersiz olduğunu da gösterir. Bu durumda sürücülerin kontrol etmesi gereken ilk şeyler yakıt enjektörleri, hava filtresi ve yakıt basınç regülatörüdür. Eğer bunlarda bir sorun olmadığı tespit edilirse EGR sisteminin tıkalı olup olmadığına bakmak gerekir. Aracı ilk çalıştırırken gaz pedalına aşırı bir yüklenme yaparsanız bu da silindire gereğinden fazla yakıt gönderir ve egzozdan siyah duman çıkmasına sebep olur.

 

İçerideki hava yetersiz kalır ve motor boğulması anlamına da gelen siyah dumanlar çıkar. Bu kullanıcı hatası olduğundan siyah duman normal kabul edilebilir. En önemli sebeplerden biri ise zengin yakıt karışımıdır. Silindirlere gönderilen yakıtın fazla, havanın az olması siyah dumana sebebiyet verir. Özellikle kış aylarında motordaki hava karışımının fazla olduğunu söyleyebiliriz Hava ne kadar soğuk ve yoğun olursa araçta o kadar iyi yanma olur. Bu nedenle kışın arabaların çekişi artar fakat yakıt tüketimi azalır. Yaz aylarında durum tam tersi olur ve siyah duman yoğunluğu da artar. 

 

 Egzozdan Siyah Duman Çıkmasında Kullanıcı Hataları Nelerdir?

 

Aracın egzozundan siyah duman çıkıyorsa bunun sebebi kullanıcı tercihleri ya da hataları olabilir. Eğer kişiler kalitesiz yakıt alırsa bu durumda kükürt oranı normalin üzerinde olur. Normalin üzerinde kükürt bulunduran yakıtlar aracın egzozundan siyah duman çıkmasına sebep olur. Bakım zamanı geçmiş olan ya da bakımları zamanında yapılmayan araçlarda sık sık siyah duman ile karşılaşmak mümkündür. Bakımı yapılmayan araçlarda hava filtresi tıkalı olduğu için siyah duman çıkması çok sık karşılaşılan bir durumdur.

 

Aracı ilk çalıştırma anında gaz pedalına çok fazla yüklenilirse yanma odasına gereğinden fazla yakıt gider. Motora çok yüklenildiğinde yakıta hava karışır ve araçtan siyah duman çıkar. Bu durum yakıt türü ile değil daha çok yakıtın hacmiyle alakalı bir durumdur. Bu nedenle aracı çalıştırırken dengeli bir düzen oluşturmak önemlidir. 

 

 Egzozdan Çıkan Renkli Dumanların Anlamı Nedir?

 

Araçlardan sadece siyah ya da beyaz duman çıkmaz. Bunlar dışında farklı renk dumanların çıktığını görmek de mümkündür. Beyaz duman her ne kadar çoğu kişi soğuk havadan çıktığını sansa da durum öyle değildir. Araçtan beyaz duman çıkması soğutma sıvısının buharlaşmasından ya da yanma odasına sızmış olmasından kaynaklanabilir. Bu durumda teknik destek alınmalıdır.

 

Mavi duman her ne kadar çok görülmese de eğer başınıza gelirse pistonlardaki motor yağı yanma odalarına girmiş demektir. Böyle durumlarda araç kaçak yağı dışarı atarken mavi duman çıkarır. Gri dumanın anlamı ise genelde turbonun yağ yakmasından kaynaklıdır. Aracın yağında eksilme olup olmadığına bakarak gri dumanının sebebini anlayabilirsiniz. 

 

 Egzozdan Su Damlası Gelmesi

 

Egzozdan su damlaması ya da su gelmesi sürekli olarak sürücülerin karşılaştığı bir sorundur. Bu durumun birden fazla sebebi olabildiği için anlamak biraz zor olabilir. Soğuk havalarda egzozdan sıcak gaz çıktığı için egzoz boruları nemlenebilir. Bu durum da araç çalıştırıldığı zaman egzozdan su püskürmesine ya da su damlamasına sebep olur. Bu durum normal karşılanır ve bu herhangi bir arıza göstergesi olmaz.

 

Araç bir süre çalışmaya devam ettikten sonra ısıya alışır ve su damlaması da geçer. İkinci neden ise silindir kapak contası olabilir. Silindir kapak contası motor içindeki su ile yağı birbirinden ayırmak ile görevlidir. Eğer bu conta hasar görmüşse motorun içindeki su ve yağ karışabilir. Motor antifriz haznesindeki su kaybı da contanın hasar görmüş olduğunu gösterebilir. Sorunu çözmek için teknik destek almak gerekir.