DGS Şanzıman Nedir, Nasıl Çalışır? – İstanbul Havalimanı araç kiralama

DGS Şanzıman Nedir, Nasıl Çalışır? – İstanbul Havalimanı araç kiralama - 5sCarRental

Blog

DGS Şanzıman Nedir, Nasıl Çalışır? – İstanbul Havalimanı araç kiralama


DGS Şanzıman Nedir, Nasıl Çalışır? – İstanbul Havalimanı araç kiralama

DGS Şanzıman Nedir, Nasıl Çalışır? – İstanbul Havalimanı araç kiralama

 

İstanbul Havalimanı araç kiralama firması olarak sürücülerin merak ettiği DGS şanzıman nedir, nasıl çalışır, sorusunun cevabını bu bloğumuzda işledik. Peki DGS şanzıman nedir, nasıl çalışır? Detaylar bloğumuzda.

 

Volkswagen mühendislerince geliştirilen ve Alman araçlarında kullanılan vites türüdür. Meraklıları için DGS şanzımanın açılımına birlikte bakacak olursak “Direct Shift Gearbox” dır. Teknolojik vites kutusu diyebileceğimiz DGS 20 yıl öncesinde dayanır. DGS fren ve ani hızlanma sırasında optimum geçiş yoluyla tekerleklerde bulunan gücü konvektör yardımıyla aktarır cevabı DGS şanzıman nedir sorusunun da yanıtıdır. İçinde bulunan çift baskı balata ile vites sayılarını kümeler ve her vites sayısı tek çift olarak ayrılıyor.

 

 DGS Şanzıman Nasıl Çalışır?

 

Şanzıman konusuna girmeden önce DGS şanzıman nedir sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Şimdi ise DGS araçların vites değişimlerinin nasıl olduğuna bakalım. DGS hissedilmez ve kusursuz geçişlere imza atan bir sistemdir. Dengeleme noktasında ise tork dengelemesini mükemmele yakın yapmak suretiyle sistemdeki hassasiyetleri tamamen ortaya çıkartıyor. Şanzıman bilgisayar ve sensör desteği ile çalışmaktadır.

 

Geçişler yapılmadan önce vitesin geçişini tamamlamasının ardından DGS şanzıman nedir uygun zamanda devreye girmesi sağlanır. Manuel şanzımanların performans hissi DGS şanzımanı sayesinde alınabilmektedir. Bu sayede DGS mili saniye gibi kısa dilimlerde geçiş yapmak suretiyle hız deneyimi sunuyor. Totalde DGS şanzıman nedir denecek olursa; debriyajlı olan bir sistemin çift debriyajlı hale getirilmesinin ardından kişilere gereksinim duymadan geçiş olanağı veren bir sistem diyebiliriz.

 

 DGS Şanzıman Hangi Modlarda Çalıştırılır?

 

Sport ve drive modları olmak üzere iki farklı sürüş deneyimi sunar. Drive mode kullanımında; normal sakin kullanım düşünüldüğünde, yakıtı düşürüp sesi minimuma çekmek maksatlı aracı yüksek viteslerde tutar. Klasik otomatik İstanbul Havalimanı araç kiralama vites ile aracın hızına orantılı olmak üzere sayıları küçültülürken, DGS şanzıman kullanımında hızlanmanın gerçekleşip sabit duruma geçilmesi anında sürekli vites sayısı yukarı konumlara çekilir.

 

 Sport mod kullanımında İstanbul Havalimanı araç kiralama ise; aracın gaz pedalı tepkimeleri hassaslaşır. Motor güç bandını bu sayede kısa tutulur. Direksiyonun arka kısmında ya da vites kutusu üzerinde olan “+/-“ işaretlerinden kişilere bağlı vites geçiş olanakları sunar. DGS koruması ve çift kavramaya hakimiyeti sayesinde vites sizde dahi olsa bırakmaz. Böyle durumlarda geç vites değişimleri söz konusu olursa direk olarak müdahale eder. Daha net olması için DGS şanzıman nedir dersek; birinci vites de iken sürekli olarak yüksek devirlerde gitme olanağının minimum düzeye çekildiği sistemdir diyebiliriz.

 

 DGS Şanzımanın Avantajları Nelerdir?

 

Anlatmış olduğumuz bölümleri İstanbul Havalimanı araç kiralama olarak toparlayacak olursak; hızlı vites geçişleri sunması en önemli avantajları arasındadır. Süre bazında bakılacak olursa sekiz mili saniye gibi bir sürede geçiş tamamlanmış olmaktadır. Yüksek devirlerde vites değiştirmek bile sarsıntısız ve yumuşak geçişlerle tamamlanacaktır. Konforlu bir ulaşım olanağı sunan DGS otomatik vites olan diğer araçlara göre kıyaslama yapıldığında oldukça hızlı kalkış avantajları da sunmaktadır.

 

 DGS Şanzımanın Dezavantajları Nelerdir?

 

Dezavantajları arasında sayılabilecek olan dizel motorlu araçlar kısmında titreme oluştuğu söylenmektedir. Özellikle de İstanbul Havalimanı araç kiralama olarak yapılan araştırmalar sonucu 2. Vites geçişlerinin bir süre sonra görevini tam yerine getirmediği sonucu olmuştur. Düşük hızlarda durma eğilimine geçmesi sırasında 2. Viteste bekliyor olması bunun nedeni olabilir diye düşünülmektedir.

 

Aracın yokuş kalkış desteği yoksa İstanbul Havalimanı araç kiralama kalkışlarda titreme olması kaçınılmazdır. Bunun nedeni ise rampa çıkışlarında şanzımana aşırı yük binmesidir. Hill holder denilen yokuş kalkış desteği bu nedenle önemli bir kavramdır. Tüm yükün DGS şanzımana binmesi kalkışların titremeli olmasına sebebiyet veriyor.

 

 DGS Şanzıman Sorunsuz Kullanım Önerileri

 

Yapılması gereken ani kalkışlardan uzak durulmasıdır. Motorun ürettiği yüksek gücün anlık bir şekilde şanzımana yükleniyor olması kaçınılmaz sonların gelişine davetiye çıkarmaktır. Teknolojik yapısının narin özellikleri barındırdığını unutmamakta yarar vardır.