Debriyaj Müşürü Nedir, Ne İşe Yarar? Debriyaj Müşürü Nedir, Ne İşe Yarar? - 5sCarRental

Blog

Debriyaj Müşürü Nedir, Ne İşe Yarar?


Debriyaj Müşürü Nedir, Ne İşe Yarar?

Debriyaj Müşürü Nedir, Ne İşe Yarar?

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama firması olarak sürücülerin merak ettiği debriyaj müşürü nedir, ne işe yarar? sorusu hakkında bir yazı hazırladık. Peki debriyaj müşürü nedir, ne işe yarar? Detaylar için bloğumuzu okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Debriyaj müşürünün bir diğer adı da debriyaj sensörüdür. Debriyaj müşürü nedir, ne işe yarar? diye düşünenler için bu konuya detaylı olarak değindik. 

 

Debriyaj müşürünün araç içerisindeki görevi şöyledir: Aracın debriyaj pedalına basılması durumunda bunu algılayarak elektronik kontrol paneline iletmektir. Bu panel, debriyaj müşürü vasıtasıyla aldığı bu sinyalleri şu şekilde kullanmaktadır: 

 

l Kalkışlarda aracın sarsılmasını engeller. 

l Vites geçişlerini kolaylaştırır. 

l Yakıt kesme esnasında bilgi verilmesini sağlar 

l Eğer araçta hız sabitleyici mevcut ise debriyaj pedalına basıldığında devre kalmasını sağlar. 

 

Debriyaj müşürü nedir, ne işe yarar? sorusuna kısa bir giriş yaptıktan sonra bu parçanın nasıl çalıştığını aktarmak faydalı olacaktır. 

 

 Debriyaj Müşürü Nasıl Çalışır? 

 

Debriyaj müşürü de fren pedal müşüründeki gibi içerisinde yaylı bir kontak butonu barındırmaktadır. Debriyaj pedalına basıldığında serbest kalan yay itme yaparak kontak uçlarını birleştirecektir. Bu da devrenin tamamlanmasını sağlayacak ve bu sayede elektronik kontak ünitesi debriyaja basıldığını anlayacaktır. 

 

Bu sensör, debriyaj pedalına basılmadığı taktirde elektronik kontrol ünitesine sinyal göndermeyecektir. 

 

Bazı araçlarda marş yapılabilmesi için debriyaj pedalına basmak gereklidir. Bu tip araçlar için debriyaj müşürü, sinyali elektronik kontrol ünitesine iletir ve bu şekilde marş yapılarak motorun çalışması söz konusu olur. 

 

Debriyaj müşürü nedir, ne işe yarar? hususundan sonra gelelim bu parçanın aracın hangi bölümünde yer aldığına. 

 

 Debriyaj Müşürü Nerede Bulunur? 

 

Debriyaj müşürü, anlaşılabileceği üzere debriyaj pedalında bulunacaktır. Debriyaj pedalının hareketli bağlantı noktasından yukarı baktığınızda debriyaj sensörünü görmeniz mümkündür. 

 

Debriyaj müşürü, nedir ne işe yarar? hususunda sonra bu sensörede bir arıza meydana geldiğinde nasıl anlaşılabileceğine değinelim. 

 

Debriyaj Müşürü Arızalanırsa Bu Nasıl Anlaşılır? 

 

Debriyaj müşürü nedir, ne işe yarar? hususuna değinirken belirtildiği üzere debriyaj müşürünün ilettiği sinyal sayesinde elektronik kontrol ünitesi sarsıntısız bir kalkış imkânı sağlayabiliyordu. Eğer debriyaj sensöründe bir arıza söz konusu olursa o zaman araç kalkış esnasında bir sarsıntı yaşayacaktır. 

 

Debriyaj müşüründe arıza olması halinde vites geçişlerinde zorlanma ve motorda sarsıntı meydana gelecektir. 

 

Hız sabitleme sistemi mevcut ise bu sistemin çalışmaması söz konusu olacaktır. 

 

Debriyaj müşüründe arıza olması halinde yokuş kalkış destek sisteminin de devre dışı kalması muhtemel olabilir. 

 

 Debriyaj Müşürü Neden Arızalanır? 

 

Bu durumun tek bir nedeni bulunmamaktadır. Örneğin debriyaj müşürünün yuvasından çıkması sonucunda arıza meydana gelebilir. Bu durumda öncelikle debriyaj müşürünün vidası kontrol edilmelidir. 

 

Zaman zaman pedala basıldığı esnada yanlışlıkla debriyaj müşürünün kablolarına takılmak söz konusu olabilir. Bu durumda müşür yerinden çıkabilecek ve/veya bağlantı kablolarında kısa devre söz konusu olabilecektir. Bir arıza meydana gelmesi halinde kablolara da bakmak faydalı olacaktır. 

 

Debriyaj müşürünün içinde yer alan yayın takılı kalması söz konusu olabilecektir. 

 

Eğer debriyaj müşüründe yapısal bir arıza meydana gelmiş ise bu durumda yeni bir debriyaj müşürü ile değiştirmek daha uygun olacaktır. Bunun için aracın yetkili servisinden destek alabilirsiniz. 

 

Debriyaj müşürü nedir, ne işe yarar? konusuna getirdiğimiz detaylı aktarım oldukça işinize yarayacaktır. 

 

 İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama Hizmeti

 

www.5scarrental.com.tr adresinden İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama kapsamında ücretsiz online rezervasyon yapabilirsiniz.  

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama kapsamında sizin için en uygun fiyatlarla araç kiralayabilirsiniz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama ile kiraladığınız aracı kullanmayacaksanız koşulsuz iptal edebilme hakkına da sahip olursunuz. Bu sayede kullanmayacağınız araç için boş yere para ödememiş olursunuz. 

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama sayesinde araç sınıfına, araç markasına, araç kiralama firmasına, aracın yakıt tipine, aracın vites tipine göre de seçimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama kapsamında son derece geniş kapsamlı araç listesi içerisinden dilediğiniz aracı seçmeniz ve bakımları düzenli yapılan araçları gönül rahatlığı ile kullanmanız mümkündür. 

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama kapsamında gerekli şartları da web sitemizden öğrenebilirsiniz.