Atmosferik Motor Nedir? Atmosferik Motor Nedir? - 5sCarRental

Blog

Atmosferik Motor Nedir?


Atmosferik Motor Nedir?

Atmosferik Motor Nedir?

 

Sizlere ucuz araç kiralama hizmeti de sunan firmamız 5s CarRental olarak atmosferik motor nedir? sorusu hakkında bir blog hazırladık. Peki atmosferik motor nedir? Detaylar için bloğumuzu okumaya devam edebilirsiniz. 

 

Atmosferik Motor Nedir? 

 

Atmosferik motor nedir? sorusunun yanıtı en basit hali ile içten yanmalı motorların silindirin içerisindeki yanma odasına ve/veya hava ve yakıt karışımının doğrudan piston hareketleri ile alınarak çalışabilen motorlardır, şeklinde verilebilecektir. 

 

Otomotiv sektöründe üretilen içten yanmalı motorların çok büyük bir kısmı atmosferik motor şeklinde üretilmektedir. Bundan dolayı atmosferik motor nedir? dendiğinde akla öncelikle içten yanmalı motorlar gelmektedir. 

 

Atmosferik motor nedir? Sorusunun yanıtından da anlaşılabileceği üzere, bu tip motorların ürettiği güç/performans, yalnızca pistonun yanma odasından çektiği hava ve/veya hava + yakıt karışım miktarına göre değişecektir. 

 

Bahsedilen nedenden ötürü bu tip motorların volumetrik verileri yalnızca %80 civarındadır. Bu motorlardan çok yüksek bir performans beklenilmemesi gerekir. Ayrıca bu tip motorların yakıt tüketimindeki sarfiyat da yüksektir. 

 

 Atmosferik Motor Özellikleri 

 

Atmosferik motor nedir? sorusunu netleştirdikten sonra sıra geldi bu tip motorların özelliklerinden bahsetmeye. 

 

Bu tip motorlar, teknolojik anlamda yeni nesil motorlara nazaran çok daha büyük bir aksama sahiptir. İstenilen performansa erişebilmek adına motor hacimleri ve beygir güçleri de daha büyüktür. Hal böyle olunca da yakıt tüketim sarfiyatı artmakta, ayrıca gerek bu tip otomobillerin vergisi daha yüksek olmakta gerekse motor üretim maliyeti fazla olmaktadır. 

 

Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren üreticiler çoğunlukla büyük motor üretiminden kaçınmaktadır. Sayılan negatif özelliklerden ötürü ülkemizde motor taşıt vergisinin yüksek olmasından ötürü gün geçtikçe daha az kişi tarafından tercih edilmektedir. 

 

 Atmosferik motorlar yerine, düşük hacme ve düşük yakıt sarfiyatına sahip, yüksek performanslı motorlar daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır. 

 

 Atmosferik Motor ile Turbo Motor Arasındaki Farklar 

 

Atmosferik motor nedir? sorusunun daha iyi anlaşılabilmesi için turbo motorlar ile kıyaslama yapmak yerinde olacaktır. Turbo motorlar, atmosferik motorlara kıyasla hem kullanıcıya hem de doğaya çok daha fazla avantajlar sağlamaktadır. Bu durum da turbo motorların tercih edilebilirliğini artırmaktadır. 

 

 Öte yandan; 

 

Hava basıncındaki artış miktarı, 

 

Silindir hacmindeki küçülme, 

 

Motor dizaynının sadeleşmesi ve ağırlığının azalması gibi teknolojik yenilikler de turbo motoru atmosferik motordan ayıran özellikler olarak karşımıza çıkıyor. 

 

Turbo motorlar, düşük silindir ile dahi yüksek performans elde edebilmekteler. Hatta aynı silindir hacmine sahip atmosferik motora göre daha yüksek performans elde edebilmekteler. 

 

Diğer yandan silindir hacimlerinin küçülmesi, motor ağırlığının azalması da enerji sarfiyatının düşmesine neden olduğundan turbo motorlarda yüksek performans ve bunun yanı sıra düşük yakıt sarfiyatı sunulmakta. Bu iki motor arasındaki en belirgin fark olarak bahsedilen yakıt tüketimi olarak karşımıza çıkmakta. 

 

Ayrıca turbo motorlar, doğaya karşı da sorumluluğunu düşük emülsiyon değerleri ile yerine getirmekte. 

 

Böylece kullanıcısına düşük yakıt sarfiyatı ve yüksek performans sunan turbo motorlar, doğaya karşı da sorumluluğunu yerine getiriyor. 

 

 Atmosferik Motorların Yaşam Süresi 

 

Atmosferik motor nedir? sorusunun yanı sıra bu motorların ne kadar süre kullanılabileceği de önemlidir. Atmosferik motorlar, diğer motorlardan daha düşük basınçlarda çalıştıklarından ve aşırı derecede ısınmadıkların dolayı diğer motorlara göre daha uzun ömürlüdürler. 

 

Örnek vermek gerekirse, yeni nesil atmosferik motorlar ve özellikle benzin ile çalışıyor ise düzenli bakım yaptırmak koşulu ile 400.000 kilometrenin üzerine çıkabilmektedir. 

 

Atmosferik Motorlarda Performansı Artırma Çözümleri 

 

Bunun için en basit çözümlerden biri gaz tepkilerini artıran ürünlerin kullanımıdır. Örneğin, PedalBox ürünü ile gaz tepkilerini artırabilirsiniz. 

 

 Ucuz Araç Kiralama 

 

Ucuz araç kiralama olayının en kolay şekline sitemiz aracılığı ile ulaşmanız çok mümkün. 5scarrental.com.tr adresinde yer alan yönergeler aracılığı ile ucuz araç kiralama imkanlarını görebilir, ayrıca filtrelemeyi kullanarak ucuz araç kiralama seçeneklerinden dilediğinizi seçebilir; öte yandan araç sınıfına, araç markasına, araç kiralama firmasına, aracın yakıt tipine, aracın vites tipine göre de filtreleme yapabilirsiniz. 

 

Bu filtreleme sonucunda ulaşacağınız sonuç dahilinde dilediğiniz aracı seçebilir ve kiralayabilirsiniz. Ayrıca, ucuz araç kiralama dahilinde kiraladığınız araç için koşulsuz iptal edebilme hakkı da sizin olur. 

 

Haydi, hemen araç sınıfına, araç markasına, araç kiralama firmasına, aracın yakıt tipine, aracın vites tipine göre filtreleme yaparak dilediğiniz ucuz araç kiralama aracını seçmeye başlayın. 

 

Ucuz araç kiralama sitesi dahilinde hizmet veren tüm araçların bakımları düzenli olarak yaptırılmakta olup, tüm kullanıcılar gönül rahatlığı ile bu araçlardan birini seçebilirler.