Araçlarda Radyatör Ne İşe Yarar? Araçlarda Radyatör Ne İşe Yarar? - 5sCarRental

Blog

Araçlarda Radyatör Ne İşe Yarar?


Araçlarda Radyatör Ne İşe Yarar?

Araçlarda Radyatör Ne İşe Yarar?

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama firması olarak araçlarda radyatör ne işe yarar? sorusu hakkında ve radyatör arızaları konusunda bir içerik hazırladık. Peki araçlarda radyatör ne işe yarar? Radyatör arızaları nelerdir? Detaylar bloğumuzda. 

 

Araç içerisinde motor soğutma sistemi sayesinde araçlar için en önemli parçalardan biri olan motorun, çok sıcaklarda hararet yapması engellenebilecektir. Bilindiği üzere araçta yer alan tüm sistemler motora bağlı olduğundan, motor bakımı oldukça önemli hale gelmektedir. 

 

Araçlarda radyatör ne işe yarar? durumuna değinmeden evvel motorun soğutma sistemine değinmek faydalı olacaktır. 

 

 Motor Soğutma Sistemi Parçaları Nelerdir? 

 

Araçlarda radyatör ne işe yarar? sorusunun net olarak anlaşılabilmesi için araçlardaki motor soğutma sistemine değinelim. Motor soğutma sisteminin çalışma prensibine bakıldığında özetle, yakıtın yanması neticesinde oluşan ısı motor bileşenlerinden geçerek soğutucuya iletilmektedir. Bu şekilde ısı, dış havaya yayılacak ve bunun sonucunda soğutucunun soğutulmasını sağlayacaktır. 

 

Radyatörün önüne ve arkasına takılan fan/fanlar sayesinde soğutma sisteminin işlevi desteklenmiş olacaktır. 

 

Bir soğutma sisteminin kısa sürede ısınması, yolcu kabinini hızlıca ısıtması, düşük yakıt tüketimini desteklemesi ve parçalarının uzun kullanım ömrüne sahip olması beklenmektedir. 

 

 Motor soğutma sistemi; 

 

 Radyatör, 

 

 Termostat, 

 

 Su Pompası, 

 

 Motor Fanı, 

 

 Sıcaklık Sensörü, 

 

 Borular, 

 

 Genleşme tankından oluşmaktadır. 

 

 Radyatör Nedir? 

 

Radyatörün görevi, soğutma sıvısının motor devresinde soğutulması görevi radyatöre aittir. Araçlarda radyatör ne işe yarar? sorusunu açıkladıktan sonra radyatör fanı nedir, bu konuya değinmek gerekir. 

 

 Radyatör Fanı Nedir? 

 

Radyatör fanının bir diğer ismi de fan müşürüdür. Bu parça, rüzgâr gücünün yeterli olmadığı durumlarda radyatör peteklerinin soğumasını sağlamak üzere otomatik şekilde fanın açılıp kapanmasını sağlayan bir düzenek şeklinde çalışmaktadır. 

 

Bu sistem sayesinde aracın hararet yapması engellenmiş olacaktır. Parçanın arızalanması aracın hararet yapmasına sebep olacaktır. 

 

Araç fanı, aracın marka modeline göre değişebilmekte; iki kademeli olarak da çalışabilmektedir. Özet olarak araç fanı, motor sıcaklığın belirli bir seviyeye gelmesini sağlamak üzere tasarlanmıştır. Motor sıcaklığı belirli seviyeye geldiğinde araç fanı çalışmasını durduracaktır. 

 

Eğer araç büyük bir radyatöre sahip ise bu tip araçlarda iki farklı soğutma sistemi bulunacaktır. 

 

Bu bilgilere değindikten sonra araçlarda radyatör ne işe yarar? konusunu detaylı olarak açıklamak gerekir. 

 

 Radyatör Fanı Arızası: 

 

Yukarıda da belirtildiği üzere motor, aracın en önemli parçasıdır. Araçlarda radyatör fanı arızası durumunda aracın hararet yapması söz konusu olacaktır. Bu durum da motorun büyük bir hasar görmesine neden olabilecektir. 

 

 Radyatör Fanı Arızası Çeşitleri 

 

İlk Kademe Radyatör Fanı Arızası: Yeni model araçlar dışında diğer birçok araçta radyatör fanı yedi dereceden sonra ilk kademe düşük bir devirle çalışmaktadır. Bu şekilde çalışmaması halinde ilk kademe arızasından söz edilebilecektir. 

 

İkinci Kademe Radyatör Fanı Arızası: Bu tip bir arıza ikinci kademede meydana gelen bir arıza olup, bu durumda araç hararetini düşürmek için bir yol bulunmadığını belirtmek gerekir. Bu şekilde aracı kullanmaya devam etmeniz halinde motorun kullanılmaz hale gelmesi söz konusu olabilecektir. 

 

 Radyatör Fanı Fiyatları:  

 

 Radyatör fanı fiyatları 25 TL ile 150 TL arasında değişen fiyatlar ile sunulmaktadır. 

 

 Araçlarda radyatör ne işe yarar? konusuna ilişkin tüm bilgiler yazımızda aktarıldığı gibidir. 

 

 İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama Hizmetleri

 

www.5scarrental.com.tr ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama için hizmet veren tüm kiralama şirketlerine kolayca ulaşmanız mümkündür. 

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama vasıtası ile ulaşacağınız araçları karşılaştırabilir, birbirleri ile kıyaslayabilirsiniz. Bu sayede ekonomik fiyatlar ile istediğiniz aracı kiralamanız mümkündür. 

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama ile kiraladığınız aracı kullanmaktan vazgeçmeniz durumunda kiraladığınız aracı koşulsuz iptal edebilirsiniz.

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama üzerinden aracın markasına, modeline, gücüne yakıt ve şanzımanına göre de seçimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama ile çok geniş seçenek sunan araç listesinden dilediğinizi seçebilirsiniz.